Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?

То е с дълга история, точно преди 30 години то бе свикано за последен път
14 авг 2020 13:11, Красимир Ангелов
187
Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов направи официално изявление, в което поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени  Конституцията.

За последно такова бе свиквано преди точно 30 години и с него бе сложено началото на прехода към демокрация.

Още по темата
По същество Великото народно събрание (ВНС) е специализирана законодателна институция в България. То има разширен състав от 400 депутати, в сравнение с Обикновеното народно събрание, което има 240, и има изключителни права да решава определен кръг въпроси.

Точно преди 30 години е свикано Седмото велико народно събрание, което работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска. Основната му цел е изработване и приемане на нова Конституция на България, което е и направено.

Събранието е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. и постигнатите споразумения на Националната кръгла маса. Изборите за него реално са първите свободни и демократични избори в страната след 9 септември 1944 година. Гласуват 6 976 620 или 90,79% от всички имащи право на глас.

БСП получава 47,1% от гласовете, СДС – 36,2%, ДПС – 5,75%, БЗНС – 4%, Отечествен съюз – 0,5%. На 12 юли 1991 приема Конституцията на Република България и продължава да изпълнява функциите на Обикновено народно събрание до избирането на ново такова.

Историята на Великото Народно събрание

Според Търновската конституция, приета през 1879 г., само ВНС има право да променя конституцията на страната, да решава въпроси, свързани с промяна в територията и да избира българския монарх.

Приетата през 1947 г. нова Конституция, останала в историята като Димитровска конституция, не предвижда свикването на ВНС, макар че функциониращото по това време VI ВНС продължава да работи до 1949 г.

Първото Велико Народно събрание заседава в Търново от 17 април до 26 юни 1879 г. с председател екзарх Антим I. То избира германския принц Александър Батенберг за пръв български княз.

Второто ВНС заседава в Свищов на 1 юли 1881 г. с председател Тодор Икономов. То суспендира Търновската конституция и въвежда Режима на пълномощията, като гласува исканите от княз Александър Батенберг извънредни права да управлява страната 7 години с помощта на Държавен съвет.

Третото ВНС заседава отново Търново от 19 октомври 1886 г. до 3 август 1887 г. с председател Георги Живков, по-късно заместен от Димитър Тончев. То избира българския княз принц Валдемар Датски, а след отказа му да заеме престола избира германския принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота.

Четвъртото ВНС заседава в Търново от 3 до 17 май 1893 г. с председател Димитър Петков. Приема закон за изменение на 13 члена от Търновската конституция – създават се две нови министерства, князът получава правото да награждава с ордени, променят се ограниченията на вероизповеданието на монарха и престолонаследника и други.

Петото ВНС заседава в Търново от 9 юни до 9 юли 1911 г. с председател Стоян Данев. То приема изменение на Търновската конституция - титлата княз се заменя с цар, разширяват се външнополитическите правомощия на монарха и други.

Шестото и единствено заседание на Велико народно събрание по време на комунистическия режим заседава в София от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г. с председател Васил Коларов.

Неговата основна задача е да изработи и приеме нова Конституция на Народна република България, което се случва през 1947 година. То приема и други важни за тогавашната власт закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то обикновеното събрание *** за зеле не става.Вие искате Велико събрание.
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 143,163 Слави чалгарят се возеше в джип,носеше пистолет и си играеше с парите на червените мутри,докато хората нямаха какво да ядат.Сега,ще ми се прави на държавник.То не е ,като маестрото да ти напише песен и да я изпееш,представяйки се за голям талант.
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще лъсне цялата истина,дали червените мутри/черепа,Цветанов от Белград и др/ с БСП,мравоядът и неграмотният шоумен с изплезеният език,дори не ги споменавам, наистина са имали намерение да изпълнят гръмките си лозунги и обещания,или не.Или са искали само власта,по лесния начин.
146
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toзи не е примиер пишете разбойник *** .ЗАТВОР.
145
0
 
3
 
! Отговори
До 143 преди 3 години
Слави имал идеи?Това пък каква дъвка е?Мутрочалгар.
144
0
 
1
 
! Отговори
До 159 преди 3 години
Мутра протестиращите са пренебрежимо малка група.Но исканията за ВНС са отдавна в обществото.
143
0
 
2
 
! Отговори
До 159 преди 3 години
Обществото , българския народ има различен дневен ред от този на палаткаджиите.Това е ясно.
142
0
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Това е така. Не е имало по- нескопосан протест.Друго нещо ми е интересно.Как така ФК Левски е фалирал, а феновете му са се превърнали в лична гвардия на Черепа. Някакви шпицкоманди- мъжки и женски.Какво още обществото не знае?
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1990 -91 г. за раята българска бе пусната дъвката "нова конституция", а другарите от комунисти станаха капиталисти.Сега пак за раята се пуска дъвката "нова конституция" и ВНС, а управляващата мутро-олигархия да прибира милиарди в чекмеджета и шкафове!И как бързо вмениха на протестиращите, че искали нова конституция?!!! Исканията са две - оставка на Мутрата и на Каскета!
140
1
 
2
 
! Отговори
баце преди 3 години
Не и с правителство на Герб от калинки и лице ББ.
139
0
 
3
 
! Отговори
Шашма преди 3 години
и 100 пъти да го свикат все тая, промени няма да настъпят.
138
4
 
2
 
! Отговори
Велико Народно преди 3 години
Няма да има докато герб са на власт ! Не знам какво ще устройва дпс да участват и да го искат ,ако се приеме имуществен ценз....ГЕРБ искат да раздават картите ,но няма кой да им върже ,първо без договорки с нов прокурор трябва да се потърсят едни отговори от лидера им ,да се види кой е снимал и поставял богатствата в неговото шкафче ,как умираха бирите и мн.др. работи ,да се види как усвояваха пловдивските и др кметове ,работа много ,та на герб бъдещето е много неясно ,ако властта падне ....
137
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празни надежди и мечти на Боце. Като започне да върлува икономическата криза комбинирано с Ковид 19 през зимата мързеливците и непукистите от столицата, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора ще скочат и герберите ще паднат за по-малко от седмица. А сега си чешете зъбите, но мисля, че и младите скоро няма да мирнат. Тези от "Черната тройка" се оказаха истински мъже, не поплювковци и страхливци като повечето политици и депутати.Синдикалистите се държат като медузи.
136
5
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ПОЧВАТЕ МАЙ ДА СЕ ДОСЕЩАТЕ , ЧЕ ДОГАН И ДПС ЩЕ ПОДКРЕПЯТ СВИКВАНЕ НА ВНС!СОКОЛА ТОВА ГО ПРЕДСТАВИ ОЩЕ ПРЕД ЕДНА ГОДИНА , КАТО ИДЕЯ!АМИ , ПРАВ Е БИЛ! СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО!
135
10
 
6
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
А , ТИЯ ПИЯНИ ГУЩЕРИ НАЛЯГАЛИ ПО УЛИЦИТЕ , КАКВИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА СПАЗВАТ....??!А , ГРИПЕНА КОИ ЗАКОНИ ПРАВИЛА СПАЗВА , КАТО НАСЪСКВА БЪЛГАРИТЕ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ...?!А , КАТО ВИКАШ МАДЖО И ЧЕРЕПА ....ТОВА ЗАКОННО ЛИ Е..?!
134
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Б.Борисов да се маха ЗАЕДНО с АРАБСКИТЕ маски.... И зашо като е казал това , тоя Турски Шпионин- Б.Б., НЕ е носил арабска маска, както кара всички да носят арабски маски ?? Ако Съдии, Митничари и Данъчни САМИ си избират Шефове, то, там ще има само Предатели- Мошеници, станали Съдии с плащане на ПОДКУП. Всички съдии трябва да ги избират на избори или от Народното събрание.
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възход и падениеКакво правят парите от чекмеджето?! От прилични новинарски сайтове - мутренски евтини метреси...
132
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом има Димитровска и Живкова конституции е редно да има и Борисова конституция!С какво Борисов е по-долен от комунистическите вождове?
131
4
 
5
 
! Отговори
саки преди 3 години
Ново ВНС със същите изветряли *** бии,същите селски и прости пурании ,волеви мъже,хладни патриоти,бележити,скрити и маскирани обирджии на народа,нови Цвъкчовци и безкрайна върволица от крадци,само и само да се ***!Не,благодарим!Партия на без-партийните и нямащите дела и правосъдия!Другия филм го гледахме 45 години,този го играха 30 години,е време е прегледа да започне!Оставка до дупка и до голо!
130
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова си козар , защото нямаш нищо в главата, велико събрание прави промени в конституцията, а не Борисов.