Борисов: Десетилетието до 2030 г. ще е на възстановяването

Премиерът говори на Общо събрание на ООН
18 сеп 2020 18:22, Петя Славова
135
Борисов: Десетилетието до 2030 г. ще е на възстановяването
Снимка: БГНЕС

Начертахме дневен ред за устойчиво развитие до 2030 г., който е особено важен за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигането на проспериращо и мирно общество. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие.

Тя се провежда в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

Тази година форумът и съпътстващите го събития се състоят изцяло онлайн заради пандемията от COVID-19.

Пред световните лидери българският премиер подчерта, че още с приемането през 2015 г. на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, държавите членки поемат и дългосрочен ангажимент за постигането им.

Сред тях са изкореняването на бедността, икономическото развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

„Остават ни само 10 години за изпълнението им и е необходима пълна мобилизация на международната общност“, посочи министър-председателят Борисов. Той акцентира, че заради пандемията от COVID-19 се наблюдава изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострените социални неравенства, бедността, сериозните последствия от промените на климата.

"Пандемията от COVID-19 ясно показа, че Дневният ред 2030 е по-важен от всякога. Обявеното Десетилетие на действието ще бъде и Десетилетие на възстановяването с фокус върху целите за развитие", отбеляза Бойко Борисов. Той бе категоричен, че пандемията е показала също, че нито една държава не може да се справи сама с последиците.

"Необходими са тясно сътрудничество и координирани действия. Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктното спазване на принципа "никой да не бъде изоставен" и с участието на заинтересованите страни", отбеляза Борисов.

По думите му ангажираността на неправителствения сектор, бизнеса, младежите, академичните среди, уязвимите групи и местното управление е ключова за постигането на начертаните 17 цели.

Премиерът Борисов припомни, че тази година България представи първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите. Наред с постиженията бяха идентифицирани и някои предизвикателства пред постигането им.

"Необходимо е подобряване на качеството на образованието и здравеопазването", очерта българският министър-председател в изказването си на срещата на високо равнище. Той постави акцент също върху необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

"Планираме да изградим национален механизъм за координация на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни", допълни Борисов.


Пред участниците в срещата премиерът изтъкна, че мотото на българския парламент „Съединението прави силата” е напълно валидно и по отношение на постигането на целите на ООН. „България е готова да изпълни своята част. Време е за действия“, каза още Бойко Борисов.

В срещата на високо равнище с българския министър-председател участваха още 23-ма държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Република Южна Африка и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
9
 
! Отговори
Бай Коко преди 3 години
10 години ще се възстановяваме от 10 годишното управление на ГЕРБ
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е повече от десетилетие няма да можем да исплатим -40 те милярда взети от правителството
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е. Но първо трябва да дойдат тръмповците и фаражите, за да спре разрухата причинена от либералния брюксел.
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, по всичко личи, че ще е десетилетие на възстановяването..., но на комунизма в световен мащаб. За жалост...
59
0
 
8
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Разследване за ОПГ със цацата, на *** вицето, на министъра на МВР и друга ченгесари - за ОПГ по случая Буюк. Айде... и после всички под ръчичка в централен софийски и сливенския...
58
1
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Само че ти няма да участваш в това десетилетие,аут от властта си ! Цветанов ще ти прибере избирателите и имайки предвид,че той ти печелеше изборите твоят ГЕРБ няма да събере и 4% !!!
57
3
 
17
 
! Отговори
гост преди 3 години
Просташка грешка. Възтановяването след лицето БМБ и калинкинте му ще продължи поне до 2030. А може и повече след новините за поредния заем заради кръговете зад лицето Шиши. Бъди проклет и запомнен с лошо, бъди даван като пример за престъпник, бъди еталон мерило за низост, корупция и неспособност. Успех!!!!
56
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала, Борисов! Ще гласувам за теб.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
borisov, vnimavai! nikakvi cherveni muhomorki nema da konsumirash...kninova, mmanolova, rradev, eioncheva, iiotova...mnogo ima...kam 80 ooo broiki sa...silno otrovni sa...
54
4
 
21
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
11 години разруха осигурена от ГЕРБ. За 11 години сринаха държавата, а сега искат да възстановяват. Разрухата на ГЕРБ не следва да се възстановява от тях, само следва да им се потърси отговорност и възстановяването да е за тяхна сметка. Те са откраднали толкова пари, имат достатъчно.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:-)))...hubav virus...:-)))...spestiava ni milioni levove po prezidentski, ministerski i deputatski azhodki po sveta...:-)))...bravo Uschi! super!
52
2
 
25
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Боко, твоето десетилетие трябва да е на търкане на пейки в затвора.
51
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Предприемач,и той като тебе е неграмотен,не се пише оправлява ,а управлява,ясен ли съм гербере-неграмотен.
50
17
 
8
 
! Отговори
тролчетата преди 3 години
Ха-ха-ха. ГазПикаете от зло'ба и завист, като видите Премиера на България.Още много клавиатури ще потрошите, заради него...
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махай се ***. Няма да ни липсваш.
48
4
 
21
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Абе, ***, що не одиш да си пиеш бирата некъде, ами се праиш на примиер? Нали напълни чекмеджетата, какво чакаш?
47
4
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
другари гербери,премиера ви говори,обаче,дали го разбират,какво говори.
46
5
 
19
 
! Отговори
Н преди 3 години
Кой му написа всичко това
45
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчен, дърт сикаджия!Вън! Вън!
44
3
 
5
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Сфити Боку Стамбулски