Стратегическият съвет на Радев откри дефекти на управлението

Нужна била дълбока реформа в отношенията между държавата и обществото
255
Стратегическият съвет на Радев откри дефекти на управлението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните дефекти на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност. Това е един от изводите в анализ на Стратегическия съвет към държавния глава, изготвен на базата на общественото обсъждане при подготовката на Национален стратегически документ на България, представено на 6 август тази година от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата

Изводите са фокусирани върху причините за незадоволителните резултати в общественото развитие у нас.
 
И Втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, както и в платформата на инициативата във фейсбук. След обществения дебат Стратегическият съвет ще предложи визия и необходими действия за успешното развитие на България.
 
Според анализа, въпреки че по Конституция властта произтича от народа, българските граждани на практика нямат ефективни инструменти за участие в управлението и за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица. „Границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властова недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основните принципи на демокрацията народът не е върховен суверен“, обобщават от Стратегическия съвет.
 
„На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на елитите, функционираща под контрола на обществото“, се посочва в документа на Стратегическият съвет, базиран на анализ на състоянието на държавата. В текста се посочва, че в изготвените досега Национални програми за развитие дори и добре написаните политики остават неосъществени. „Причините трябва да търсим най-вече в порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност“, обобщават от Стратегическия съвет. Отчита се, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни и за пълноценна европейска интеграция. Като негативна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските граждани към държавата и нейните институции, достигнал критична фаза, изразена в масовите граждански протести срещу модела на управление.
 
Като дефекти при функционирането на институциите и органите на публичната власт, които трябва да се променят, от Стратегическия съвет посочват взимането на управленски решения, които не се обосновават предварително с публично оповестени аргументи. Пример за това е влошаващият се с години законодателен процес, който пренебрегва изрично записани изисквания в Закона за нормативните актове, Конституцията и Правилниците за организацията и дейността на Народното събрание. „Не се спазва базисното демократично изискване всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице да се отчита пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати“, пише още в проекта на Стратегическия съвет. Необходим е по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики.
 
„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в изводите на Стратегическия съвет. Като проблеми са набелязани липсата на ясно позициониране на правомощията на главния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, включително при разследване спрямо него; политическото влияние в управлението на съдебната власт; затруднени възможности за обществен контрол върху действията на прокуратурата; липсата на видими резултати за преодоляване на дисбалансите при натовареността на магистратите, актуализиране на съдебната карта, преодоляване на кадровите дефицити в съдилищата и съдебната администрация и отстояването на обществения интерес.
 
Налагат се и промени, свързани с механизмите на представителната демокрация, изборите, политическото представителство. „Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, прилагат двоен стандарт и често прикриват тези нарушения“, се посочва в анализа. Като порочна практика се посочва кадровият подбор в органите на властта и институциите, подчинен на партийни квоти, който води до тежки последици за компетентността на администрацията.
 
Анализът показва, че най-тежките ни проблеми са свързани преди всичко със състоянието и перспективите на човешкото богатство (човешкия потенциал, човешкия и социалния капитал) на нацията. „Още по-лошо е, че тези проблеми не просто са сериозни, а почти всички се отличават с тенденция на влошаване и се подсилват взаимно“, пише в текста на Стратегическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Alkoholicite v prezidentstvoto pak sa prekalili s alkohola...:-))))
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.
203
1
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
президента на БЪЛГАРИЯ ГОВОРИ ЗАГРИЖЕНО ЧЕ НЯМА ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ НО ЧЕТИРИ ГОДИНИ ГОВОРИ ЧЕ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е КОРУМПИРАНО--АМИ КОЙ Е ЛУД ДА ИНВЕСТИРА В ДЪРЖАВА С КОРУПЦИЯ И ТО ЗАЯВЯВАНА ПОСТОЯННО ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА ТОВА Е ЖИЗОФРЕНИЯ
202
0
 
4
 
! Отговори
Анализът показва преди 3 години
че стратегията е писана от куп недодялани неохегелианци.
201
2
 
5
 
! Отговори
Червен юмрук вея преди 3 години
Плаче Резидентът за власт и президентска(16-та съветска) република.Добре,че се разкри навреме,да знаем какъв таралеж можем да си сложим в гащите,поставяйки абсолютно неподготвен и непредвидим човек на върха на държавата.Представете си че бяхме президентска република, с Фигурант-комунист начело,.. посочен от Кремъл.Или той щеше да ни дърпа навън от ЕС иНАТО или те самите щяха да ни изгонят.Със своите действия Фигурантът ни имунизира от опасността да настъпим тази кремълска мотика.Полезен глуфак!
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО СЕ ПРОМЕНИ 6/8 МЕСЕЦА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ЧЕ НЯКОИ ХОРА ОТКРИХА ДЕФЕКТИ, ЗАЩО НЕ ГИ ОТКРИХА ПО РАНО- МНОГО ЕРЕКТИРАЛИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ВИЖДАМ.
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох поредното дрън-дрън:)))))))))
198
1
 
10
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Тоя па отчаяник
197
0
 
13
 
! Отговори
Историк преди 3 години
"Стратегически анализ" на "дефектният модел" за държавно управление, а няма нищо за Президентската институция и превръщането й от Фигуранта в щаб-квартира за русофилски заговор и организиране на метеж срещу демократично избраното Правителство на България !
196
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта има мисия - дестабилизация на държавата, разединение на нацията, разслоение на обществото, разорение на икономиката, разпад на държавността, разложение на законността, разбиване на европейската партия ГЕРБ и установяване на постсъветски режим в България."Страгегически съвет", ал. Дондуков, София * Prezidet via KGB#Moskau
195
9
 
3
 
! Отговори
Геш преди 3 години
До Анонимен 203 Фигурант е един пожарникар който за 10 гадини направи така че България само да ФИГУРИРА на картата умнико !!!
194
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е, че Радев/БСП искат да се бъркат, да контролират и променят управлението по свой начин, което е недопустимо!Но когаъо ДПС си го променя през прокситата, няма приблем, нали?
193
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От постулата на "стратегическия съвет" към Президентството за дестабилизиране на държавата и организиране на метеж срещу Кабинета кривият "модел" е прав само за Президентската институция - т.е. Законът не е Закон и Конституцията не е Конституция защото не е писана от Фигуранта.Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква = Фигурант
192
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 200На Радев био проблема? А ГЕРБ, партия първоначално фи насирана от мръс и пари, зад която са стояли силните на деня мутри, кокто са се вдигнали срещо доскорошните си господари?
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кинституцията я имат за нищо. Ако искаш да я нарушиш, питаш конституционнният съд, даши може, те казват може и айде!
190
0
 
9
 
! Отговори
Хех преди 3 години
С две думи :нищо конкретно. Ама напоително така.
189
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема на Радев е , че липсва прозрачност, неефективен модел на управление като президент, срастване с мафията. Необходимо е да се скъса с тоя порочен модел и да се даде път на млад президент.
188
0
 
13
 
! Отговори
Ани преди 3 години
На думи звучи добре. Но когато тези думи идват от един напълно дискредитиран индивид, те започват да звучат като лицемерие.Всъщност тази шушомига се промъкна точно по този начин в президентството.Военен, летец, учил в Америка, НАТО вски генерал . . . какво по-добро.И хората се подлъгахме. След това три години нищоправене и оплакване че няма достатъчно правомощия. И изведнъж, кръстник на мутрите.И изведнъж като усети че пропада, какви мъдри думи. Късно е моме за китка. Не ти вярвам вече!
187
2
 
11
 
! Отговори
Евило преди 3 години
ПЪПЕШИ
186
1
 
16
 
! Отговори
Стратег преди 3 години
Да се чете: Комунистическия съвет при Фигуранта се събра в явочната квартира ба Майстора да си плюнчи устата с гръмко-звучащи красиви думички, с които да хвърли прах в очите на масите.