Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен

Двете институции правят политика по различен начин
238
Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

Още по темата

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
3
 
! Отговори
От пазара преди 3 години
И подгласницата на президента като него - нищо не върши,получава една шапка пари и повтаря като развалена грамофонна плоча това,което й диктуват от кохортата на Нинова - все отбор "Юнаци " ... Тежко й на България с такива пишман политици!
173
3
 
1
 
! Отговори
Още по анонимен преди 3 години
Ха стига сте плюли и храчили *** БСП-арски *** - ще се накапите бре с ....помия :))) Колкото и да ви е мъчно обичаме си Бойко!Или вие сте тези,които ОПРЕДЕЛЯТ КОЙ НА КОГО ЩЕ СИМПАТИЗИРА ?! Вашите приказки остават без последствияп,защото не подле - жат на запомняне...
172
6
 
2
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Троловете на ГЕРБ са еднотипни и лесно разпознаваеми. И цъкат ли, цъкат - както часовникът, преди да легнат в килиите на Централния Софийски.
171
7
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Йотова ще остане в историята с верноподаническото клякане в краката на цигарения митрополит Киро Гундяев. Снимката запечатала тази исторически момент е еманация на българското русофилство и илюстрира какво бъдеще очаква България и българите ако превратаджиите от президентството успеят.
170
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да убивате още и още,да крадете още и още,да мачкате още и още,да дерете кожата на българина с данъци - още и още,да унищожавате България още и още докрай, махайте се,вееееееееееее,из-роди!#########################Добреееееееееееее,скъпаааааааааа, март месец бе душа.Имай малко търпение.
169
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента досега нищо не е направил, освен да хвърля празни слова в пространството.С тази наглост с която сипят обвинения и евтини компромати все по надолу пада президента.
168
8
 
25
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ето кой пише речите и казва какво да говори Зеления шушон. 1:1 с неговите тъпизми. А по-голяма простотия, че хората трябвало свободно да си влизат в Парламента не бях чувал. Това да не е хан ***, дебелунго?
167
11
 
17
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Много добра снимка! Илияна е реалният президент, а не Румен. Няма нужда от вицепрезидент в тази държава. Трябва с новата конституция да се махне и това недоразумение.
166
12
 
7
 
! Отговори
цитат от Монитор преди 3 години
А за програмирането на средствата от еврофондовете винаги е отговарял министър от обкръжението именно на Капитал. В това число и в настоящия кабинет на Борисов, където вицепремиерът, отговарящ за средствата от ЕС, е не друг, а бившият кадър на Отворено общество Томислав Дончев. Същият Томислав Дончев, който насред извънредното положение заради COVID-19 се опита да пробута на тъмно, поредната нагласена в полза на кръга Капитал процедура за разпределение на обществени пари тези
165
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкоуууууууу,защо лъжете ,че Пеевски взимал пари от ЕС,след като парите ги взима вашия Томислаф Дончев? Или така е по удобно, за всички ваши предателства и грабежи,да обвинявате други партии и други хора?Махайте се,гербери,народа не ви понася из-роди-българоубийци!Оставка!
164
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕНП е проклятието на България,трябва да се забрани за 10 години минимум,искаме БСП с ДПС да управлява!
163
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме БСП да управлява с ДПС,не искаме ЧУДОВИЩЕТО ГЕРБ!Абе никой няма да остане в страната,освен вашата грабителска групировка ГЕРБ,ако продължавате да властвате,българо-убийци!
162
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махай се,веееее Бойкоуууу,гнусен бълга-роубиец,доведе България до тотална катастрофа и дъното и изби масово населението през 11 годишното управление на ГЕРБ,страната живее в страх и сковани институции!Махни се вееееееее,гов-едо,стъпка цяла България в краката си,унищожи я,уби сума ти хора,за да запазиш жалкия си никому ненужен животец и си напълниш чекмеджетата,Б ЪЛГ-АРО-УБИЕЦ! С парите на населението си купуваш власт,а с властта ограбваш до кокал България и същото това население!
161
10
 
18
 
! Отговори
Е преди 3 години
Ясно е, че искате да управлявате, но за това се иска да спечелите изборите ! И тъй като други ги спечелиха, те управляват, а вие просто не успяхте да се примирите с това ! Така че, да се опитвате да налагате вашия стил на правене на политика, е меко казано нагло, безотговорно, и дори цинично !
160
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да разкеши на бизнес-фронтмените на градската десница, за да излизат на протестите след вота само феновете на Триото.Корнелия Нинова реагира веднага в парламента, защото е наясно с играта, но без патос - рекордно ниската лихва е необорим аргумент.Босовете на световните финансови "пазари" върнаха стабилността на кабинета, Борисов ще им върне "ресто" през управлението на финансовите потоци от ЕС.
159
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов не може да се яви на избори без официално финансиране, колкото и милиарди да има в шкафчета и трезори. Няма Меркел-Ресто.Играта на Борисов е - да не подава оставка и да представи това пред електората на ГЕРБ като победа, пълен мандат, избори през март.И милиарди за Ехалето, не само за "колегите" - първо петте милиарда от "пазарите", след това милиарди от ЕС. Борисов се готви да спечели изборите с милиарди.
158
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или не е дон на финансовите мафиоти, а някой като Кристалина Георгиева. Или направо Джордж Сорос, който имал слабост към Цветелина Бориславова?Публикацията в "Шпигел" генерира свръхочаквания сред опозицията, която представя списанието едва ли не като официоз в Германия, което не е така.Нито пък Меркел си е оттеглила подкрепата от Борисов - иначе да е подал оставка досега. Официалното финансиране на ГЕРБ минава през Танте.
157
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов взе заем от пет милиарда с рекордно ниска лихва. И това след публикацията в "Шпигел" и оттеглената подкрепа на Меркел, както твърди ген. Атанас Атанасов.Коментарите бяха редактирани веднага - оставка може и да няма, Борисов раздава пари. Кой му ги дава с такава лихва на далавера? Кой го уреди на "пазарите"?Финансовите "пазари" също са мафия, но не като всяка друга - там се вихри каймакът на Мафията. Кой топмафиот на "пазарите" се погрижи за пълен мандат на Борисов?
156
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жив ли е Божков? И за него сте платили 10 милиона да го убият,затова ли герберите изтеглихте нови милиарди кредити,които българския народ трябва да плаща? Да убивате още и още,да крадете още и още,да мачкате още и още,да дерете кожата на българина с данъци - още и още,да унищожавате България още и още докрай, махайте се,вееееееееееее,из-роди!
155
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербери кой ще понесе отговорност за убийството на бащата на президента Радев?Искаме Радев да състави правителство и БСП да управлява,стига тирания и унищожаване на населението и България от алчните гербери!