Дариткова: ГЕРБ е в правото си да управлява до февруари

Радев бил най-високопоставеният говорител на протеста
272
Дариткова: ГЕРБ е в правото си да управлява до февруари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ сме в абсолютното си право да отстояваме своите позиции и тези на нашите избиратели. Ние сме легитимно избрани на последните избори и съгласно законите и Конституцията на страната имаме право да упражняваме мандата до февруари месец. Има протест с разнопосочни искания, включително и за оставка на правителството и главния прокурор. Той е предвождан от Румен Радев, който се оказа най-високопоставеният говорител на протеста.

Още по темата

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на областно събрание в Смолян, на което присъстваха евродепутатите Асим Адемов и Андрей Новаков, областният координатор Николай Мелемов, депутатът д-р Красимир Събев, общински ръководители и кметове на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян.

„Провокациите не спират и целят да изнервят обстановката, но коренно различна е ситуацията на жълтите павета и в другите населени места. Тук хората разсъждават рационално и разбират всички предизвикателства, като резултатите от коронакризата през зимните месеци. Социалните и икономическите последствия все още не са достигнали максималния си мащаб. Всичко това изисква държавата да си е на мястото и да реагира адекватно, да има Народно събрание, което да може да променя законите така, че да се адаптират към всички предизвикателства на кризата“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя коментира, че има известно неразбиране в резултат от спекулации по идеята за свикване на Велико народно събрание. „Този протест започна с искането за неговото свикване и когато го заявихме и казахме, че щом обществото е разделено, значи има нужда от нов обществен договор. Тогава протестиращите решиха, че не се налага свикване на ВНС и заявиха, че ГЕРБ с този ход иска да печели време. Това не е така“, подчерта д-р Дариткова.

Според нея идеята да се организира по друг начин държавата и взаимоотношенията между трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, може да се случи именно през обсъждане на нова Конституция. „Всички спекулации, които донесоха доста дивиденти на извънпарламентарни сили, например с намаляване броя на депутатите, могат да се решат само през ВНС“, посочи тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира, че 30 години след демократичните промени нашата Конституция се нуждае от адаптиране към сегашните изисквания на развитието и състоянието на демокрацията. „И затова внесохме проект, но този проект се внася само заради изискванията на Конституцията. В нея изрично е записано, че ако искаме да свикаме ВНС и търсим мнозинство от 160 народните представители, задължително това върви с проект за нова Конституция. Този проект няма да бъде Конституцията, която би се приела от едно следващо ВНС, но сме длъжни да внесем такъв проект и това направихме благодарение на подписите, които събрахме“, поясни д-р Дариткова.

Тя допълни, че сега се гласуват много важни закони, включително и за преодоляване на кризата, но от всяко нещо опозицията се опитва да произвежда скандали и да прави грешна интерпретация.

Другата спекулация според нея е, че с въвеждането на хартиени бюлетини ГЕРБ цели да фалшифицира изборите.

„Не можем категорично да разчитаме на машините във вида, в който са възприети на предишните избори, за да гарантираме правото на глас на всеки български гражданин. Никой не може да даде гаранция, че машината няма да се повреди и че ще бъде възможно да се подмени в съответната секция. Имаме доклад на ЦИК, който изнесе много сериозни проблеми с приложението на машините в изборите за ЕП. Затова се наложи да дадем възможност да се гласува и с хартиена бюлетина, за да може всеки граждан да упражни правото си на глас“, обясни д-р Дариткова.

Тя е категорична, че парламентарната група на ГЕРБ е в кондиция, с максимално присъствие в пленарна зала. Работи добре с коалиционните партньори, макар и понякога в емоционален диалог. Тя смята, че трябва правителството да изкара мандата си, да се проведат редовни избори и партията да се готви усилено за тях.
„Трябва да стигнем максимално до повече хора, за да покажем, че не сме се уплашили от протестите. Истината е, че тези протести не могат да се сравнят с това, което беше по времето на Орешарски, най-малкото, че са малобройни и не можаха да акумулират обществена енергия“, заяви евродепутатът Асим Адемов.

По думите му след 10 години във властта опонентите стават все по яростни, но истината е, че няма основание за оставка. Той каза, че миналата седмица в ЕП е имало заседание на групата на ЕНП, където умишлено нашите евродепутати повдигнали темата за ситуацията в страната и обяснили какво се случва в България и кой стои зад протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: ГЕРБрадевДариткова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
5
 
! Отговори
права е Дариткова, преди 3 години
имат право.Както имаше право иОрешарски,ама Герб протестираха 405 дни.България се управлява от бивши и бъдещи протестиращи.
191
1
 
7
 
! Отговори
До 192 преди 3 години
Кой ги храни тия там бе?От къде получават заплатите си?Тая кърджалийска пyттка взема 13000лв ,ти ли и ги плащаш,ако си толкоз богат вземай ги всичките.Плащай им заплатите и да те управляват .Ние не ги щем.
190
1
 
6
 
! Отговори
Изобщо преди 3 години
Не сте легитимни.Нямате подкрепа дори на 1/4 от населението.Махайте се , мразим ви безплатно.С нищо не сте доказали ,че заслужавате да управлявате.
189
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грозно,кьораво,сакато,днес иска да пише дневния ред на обществото ни.Групировката която натика държавата ни в долния етаж на помийната яма на бедността,иска още месеци наред,да краде,да издевателства над българите които вече трети месец са по улиците и площадите на България.Хората ги плюят,те разпъват чадърите за дъжд.Няма такива *** на Балканите.Цяла Европа вече знае,как тук се краде от пенсионерите на 27-те държави членки на "великия" ЕС!
188
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата е много гинала. Ако гласуваш за някого, то 4 години и мат правото да безчинстваш инямаш правото, да им кажеш, да си ходят. Познавам мнгоо народ, котио гласуваха за ГЕРБ, а сега не ги искат. Демоикрация? Да, бе, да!
187
1
 
13
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Нагли, цинични лешояди, това е герб, заедно със тиквата.
186
0
 
3
 
! Отговори
к.150 преди 3 години
До АнонименРитона с козела го конфискуваха спецпрокурорите на милиционера с каскета. Ама тоя козел иска зоб, храна, вода да пие! Спецпрокурорите не са свикнали да хранят и поят, а приберат някой *** в ареста и 8 месеца на сух хляб и застояла вода. Оплака се козелът , където трябва и ... хоп на Лондонската борса за антики, както проучиха БГ медиите. А те са сериозни, никога не лъжат.
185
2
 
10
 
! Отговори
амин преди 3 години
ВИЕ ЛИ ЩЕ ПИШЕТЕ КОНСТИУЦИЯ , ДЕТО СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИБДО ЕДИН ГЕРБЕРАССТИ НАГЛИ. НА БЕСИЛОТО ВЕДНАГА КАЗАХ!
184
13
 
1
 
! Отговори
до 184 преди 3 години
Кой храниш точно ти, бе? Тези чиновници също плащат данъци. А съм забелязал, че повечето от тия дето храните, сте безработни плазмодии
183
2
 
6
 
! Отговори
до к.187 преди 3 години
Това е твоя и на доста на брой прегрешили или прости гербаджии. А затова, че не подадохте оставка, когато трябваше, ще бъдете съдени. Не от СНС и АСНС. Тези специализирани съдилища бяха създадени за жестока разправа с инакомислещите. Има клауза от НК: действия, подриващи сигурността на държавата. Зам.гл. прокурори я знаят.
182
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жо Дариткова, като сте некадърни и много крА-д-Ливи, хората, обърнете нимание - младите хора- ще ви искат оставката. А затова, че полицаите и жандармеристите, предвождани от шефа на полицията на СДВР и от този на жандармерията потъпиха като зв-е-Р-о-В-е с тях, виновните униформени,посочените началници, министърът на МВР и премиерът след падане на кабинета ББ-3 ще бъдат съдени и ще си понесат наказанията. Предполагам не смятате, че на депутатите от ГЕРБ+ОП и на мин.Каракачанов ще им се размине
181
1
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Русия, Русия...Това е името, което е в ума и сърцето ми!
180
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем скоро гербавите насекоми ще изпитат поредица от срамни докосвания.После ще бъдат смачкани с вестник.
179
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще управлява и до февруари 2025, няма проблеми. Пак ще гласуваме за ГЕРБ
178
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре марш в Анадола Гербераско недоразумение калинка
177
7
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДО ДНЕС БГ-ДА НЕЗАБРАВИТЕ И ТУК ДА БАЛАНСИРАТЕ С МИНУСИТЕ!-НА 184-ТИ ПОСТ
176
8
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
10 ГОДИН УПРАВЛЯВАМЕ И ЗАТЪВАМЕ СЪС ЗАЕМИ-АЗ РАЗБИРАМ ДА НАПРАВИШ НЕЩО ОТ НАШИ ПАРИ АМА НЕМОЖЕ ЩОТО РАНИМЕ 250 000 ЧИНОВНИКА.-ТАКА СМЕ СЕ ЗАГЛОБИЛИ ЧЕ СМЕ НАПРАВИЛИ И ВНУЦИТЕ НИ ДЛЪЖНИЦИ.-КАДЕ СА МИЛИАРДИТЕ ЗА КРАВИ КОЗИ ОВЦИ ПАПАГАЛИ И ТНТ?-ИЗЕДООМЕ ИЗПИИМЕ И АЙДЕЕЕЕЕЕ-ДА АМА НЕСТАВА ТАКА БЕ ХОРА.-ТРЕБЕ РЕВИЗИЯ.
175
8
 
17
 
! Отговори
Bg. преди 3 години
Всичко е една измама. Гледат да отмине време и да забравят за оставката на Геши каскета, че той е много важен за далаверките им.
174
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото е, че олигавената в корупция гербава твар мре, макар и бавно!
173
6
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ПИШЕТЕ ИСТИНАТА-КАЖЕТЕ ВСИЧКО КАКВОТО МИСЛИТЕ-НИЕ НЕ СМЕ РОБИ.