"Балкански поток" навлиза във финалната фаза

Борисов направи оглед на изграждането на проекта
146
"Балкански поток" навлиза във финалната фаза
Снимка: МС

Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на изграждането на "Балкански поток", заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител Аркад, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проектът навлиза във финална фаза и e съществена част от реализацията на газов хъб "Балкан", чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. В днешния оглед с хеликоптер над компресорна станция "Расово" и след това на място, на станцията за очистване на газопровода и кранов възел "Лозен", участваха също енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

"Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България", заяви от своя страна заместник-министърът по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Той беше категоричен, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено.

"Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България", добави зам.-министър Алсаадун.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че работата по изграждането на "Балкански поток" продължи с пълна сила дори по време на пандемията от COVID-19 и темповете се запазиха, въпреки сложността на терена. Наред с това министър-председателят отбеляза, че са предприети мерки за съхраняване на археологията, открита по трасето, а на селскостопанските производители е дадена възможност да приберат реколтата си.

Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство. Реализацията му ще повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще засили конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ, което е от полза и за потребителите. "Ще можем да доставяме газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме от Азия до Европа", добави Борисов.

Министър-председателят напомни също така, че миналия месец "Булгартрансгаз" ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Активно се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция.

За реализацията на проекта "Балкански поток" работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода като вече са изпитани 266 км от него.

"Консорциум Аркад", който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
0
 
! Отговори
На кого пречи преди 3 години
За какво служи един газопровод? За пренасяне на газ от доставчик до потребител. И като е така, на кого пречи отклонението от Турски поток през България? Очевидно на тези, които искат да продължаваме да доставяме газ само през Украйна. А тази зависимост само от една тръба не е в наш интертес.
133
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената ползи от проекти като този са комисионните за няколко корумпирани фигури, близки до властта.
132
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ЕНП не бъде забранена,в България благоденствие НЯМА да има,те са не само антибългарски,но и антиевропейски партии,които работят за смачкаването на интересите на европейските държави и държавата ни и превръщането и на страна на племена със знамена,без развитие и създаване на работни места,без собствена енергетика, ако и турски поток не довършат и провалят, ЕНП да се маха,стига са работили срещу интересите ни!
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Корк Тики, ТакиАмериканската газ е некачествена,затова заводите не могат да разботят с нея,а и шиста унищожава(умъртваява) огромни площи от планетата отравя и водите,но се прави заради това,химичните фирми да си продават химикалитеРоб си ти,служещ на чужди интерси,противоречащи на българските и европейските, направихте на луд петел цяла Европа с пропагандата си,който иска да си слага и руски и амеркански газ,хорат да купуват какъвто искат,няма ти да ги комадориш какво да купуват и какво не
130
4
 
2
 
! Отговори
Корк Тики, Таки преди 3 години
цъкай сега минуси на ФАКТИТЕ таварищ!!! За Европа се загрижихте, я си гледайте ко...чин...ката ru,
129
6
 
4
 
! Отговори
Корк Тики, Таки преди 3 години
129 Ти какво понимаеш от ЕС бе рускоезичник? Вредата е от корупционните и заробващи руски договори и " проекти", бедната Бг ( до идването на Щатската газ в ЕС) плащаше най- скъпата газ в Европа, и то по дългосрочни договори!!! Не се притеснявай газ в Европа идва не само от путинландия, и все повече ще идва. Да не говориме за 120 $ за 1000 куб. метра американска газ, която уби като цена руската
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе ме интересува руски ли са или патагонски,щом са изгодни за България и ЕС и са в НАША полза!Накарай тогава и европейските и американските бизнесмени да се изтеглят от Русия,като много ви лае балалайката!
127
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Корк Тики, ТакиПитам те,като спре газта и малкото останало производство,камъни ли ще ядат хората?Вие работите срещу европейските и българските интереси и такива хора трябва да бъдат забранени,защото те вредят на България и ЕС!
126
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
126 В делириум ли си бре? Това не са " НАШИ" проекти а руски, наложени с корупционни схеми чрез ЗАВИСИМИ от кремъл " Бг"политици! С тези " руски СХЕМИ" трябва да се заеме Прокуратурата както в съседна Румъния!
125
5
 
2
 
! Отговори
Корк Тики, Таки преди 3 години
всичкото това търба ще става за скрапиране от братята роми, много търба, много нещо, Нали нямате илюзии таварищи петоколонници, че по тази тръба ще мтече руски газ? Ноември месец Щатите въвеждат санкции и за СП2, и за братчеда му " турецкий пАток"
124
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКажи каква е ползата от този евроатлантизъм,освен да смачкава българските и европейски интереси,от които страда цялото население и дори производството ще спре, ако не прекарат газта от ТП? И що за договорки правят,след като не ги спазват и нашия интерес е СМАЧКАН,а ние сме натикани в ъгъла ,без право на глас и без право на собствено равитие и проекти?Камъни ли ядат хората,като спре малкото производство в България?
123
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ЛЪЖАТА И ДОЙДЕ КРАЯ.
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успех Цецо! Мачкай руските предатели!
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО-ДОБРЕ АМЕРИКАНСКА ПАРТИЯ, ОТКОЛКОТО РУСКА.
120
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да има евроатлантическа партия, не само руски ибрици. Браво на Цветанов!
119
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам успех на Цветанов. Крайно време беше за АНТИРУСКА партия.
118
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСКАТА ТИКВА
117
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УСПЕХ НА ЦВЕТАНОВ! ДА СМАЧКА РУСКАТА ***!
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТочно така, всички българи ще си купят луксозни жилища ако Цветанов стане премиер.
115
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите плащаме, Саудитска фирма строи, руснаците ползват без пари. За до можем да плащаме, теглиме кредит от Руска банка. Това е ,което трябва да знаете за стратегията на ГЕРБ