При административно нарушение срокът за обжалване скача на 14 дни

При споразумение и размерът на глобата пада до 70%
1
При административно нарушение срокът за обжалване скача на 14 дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите приеха на първо четете промени в Закон за административните нарушения и наказания, с които се удължават сроковете за възражение срещу съставен акт и за оспорване на наказателните постановления от три на седем дни и от седем на четиринадесет дни.

Измененията в ЗАНН са в над 40 параграфа, променят се основни положения по отношение на административните нарушения и наказания, включително и се въвеждат нови институти като този на споразумението.

Регламентира се възможността за сключване на споразумение между наказващия орган и нарушителя. В такъв случай той ще плаща 70% от минимално предвидената глоба. А ако не е предвиден минимум, санкцията ще се определя „по договаряне между страните“, но не трябва да е повече от 70% от половината от максимума.

Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят – в 14-дневен срок от връчване на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката.

С промените се дава бонус за бързо плащане на глобата – нарушителят ще дължи само 80% от нея, ако не обжалва наказателното постановление и плати в 14-дневен срок. Ако обаче наред с глобата, му бъде наложено и друго наказание, той ще може да обжалва наказателното постановление в тази му част.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Може да се обжалва пред компетентните служители на Арменска Апостолическа Църква без ограничение на срока.