Министър Борисов: Новият дълг е буфер, при дефицит да се плащат заплати и пенсии

„Българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките“
26 сеп 2020 14:45, Елка Василева
118
Министър Борисов: Новият дълг е буфер, при дефицит да се плащат заплати и пенсии
Снимка: архив, БГНЕС

„Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и на скорост. В момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да съживим тази икономика, защото ако нямаме икономика, няма да има социална политика, бюджет и няма изобщо да си говорим за политика. В момента ние наблягаме на скоростта, така че да преодолеем тази кризисна ситуация“. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ.

Най-силно засегнато според него е било второто тримесечие на 2020 г.

"Изхождайки от този макроикономически анализ, най-силно засегнати са транспорт, туризъм и преработваща промишленост. Но добрата новина е, че при този спад, който реализираме от 8,5% на годишна база, България се представи по-добре от голяма част от държавите-членки на ЕС. Защото имаше държави със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от средното ниво за целия Европейски съюз", коментира министърът.

Той обаче допълни, че в същото време това е една безпрецедентна криза, която вещае рискове. "Рискът стои, защото българската икономика е свързана с европейската почти на 75%, ако имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат засегнати отново".

Още по темата

Министърът коментира и новия външен дълг.

"Дългът е буфер за това, че в края на годината, ако реализираме дефицит, този буфер трябва да покрие държавните разходи, състоянието на държавата, респективно за плащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се използва и през следващата година, тъй като тази година до момента се справяме добре", заяви икономическият министър.

Според него членството на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало уникалния шанс България да се представи на международните финансови пазари по начин, по който никоя друга държава не го е направила през 2020 година.

"Имаме 22 емисии за близо 10-годишен дълг от над 10-12 държави и България се представи най-добре, сравнено с други дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон", допълни Борисов.

Външните пазари са оценили страната ни и от гледна точка на инвестициите и за първите седем месеца България реализира доста добър ръст на инвестициите. "Имаме преки чуждестранни инвестиции в размер на 1 млрд. и 400 млн. евро, което е ръст от над 53-54% в сравнение с предходната година", констатира министърът.

Борисов заяви, че всеки има право на протест и той приветства всеки един от протестиращите.

"Именно заради това ние от Министерството на икономиката търсим консенсуса и търсим съгласието. В момент на криза имаме нужда от синергия, от съглашение, от този надпис на Народното събрание "Съединението прави силата", имаме нужда от диалог. Именно заради това аз се опитвам да правя това заедно със синдикати, работодатели, готов съм да говоря и с хората от протеста, да намерим най-добрите мерки, така че българската икономика да бъде на сцената", коментира той.

Безработицата в момента в България е на изключително ниско ниво - 7,5%, запазени са над 300 000 работни места, допълни министърът.

Одобрени са нови проекти за микропредприятията на стойност 21 млн. лв. Те ще бъдат разплатени през следващите седмици. С работодатели и синдикати са договорени две нови мерки по 78 млн. лв. Едната от тях е свързана с преструктурирането на бизнеса в посока на работа по време на COVID-19. Другата е свързана с компании с оборот над 500 000 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 години
Това си е признание, че са фалирали държавата заради разхищение на средства от тиквата, кражби, корупция и прогонване на население от страната. ***.
83
0
 
7
 
! Отговори
след тях и потоп преди 3 години
Е те това ще стане...
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, не ДъБди, а ДъНди.
81
0
 
5
 
! Отговори
к.86 преди 3 години
До в ЕС със САЩФирмата е Дънди Прешъс Метълс - Дъбди е името на фирмата, прешъс метълс - благородни метали. Тя аграби медната фирма в Челопеч с високо съдържание на Au и Ag но и с високо съдържание на As. Също тя копае и флотира в Ада тепе руда с най-високо съдържание на злато в Европа.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ди о ти! Със заем ще ми правят буфеер.Заем се взима за инвестиция, за да може с вложените пари да се произведе продукт, който да се продаде и печалбата да върне заема с лихвите и да остане печалба. Така работят парите и това прави банковата система полезна.Буфери се правят със спестени пари, защото няма тежест от лихви за тях.Тези т ъп аци взели заем, за да правят буфер????
79
1
 
10
 
! Отговори
АХААХА! преди 3 години
Икономика 70% състояща се от услуги как ще добие скорост , само ако може да ми обясни тая пионка.
78
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Не е вярно. Когто влязохме в ЕС бяхаме пак на последно място с Румъния. Румъния дръпна, защото БСП ни вкара в ДВЕ кризи оттогава.
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди мутрите да дойдат на власт, бяхме преди Румъния в ЕС. Сега Румъния е далеч напред пред България.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистКога сме били по-напред от "последното място в ЕС"?8-)
75
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Това, което е сигурно е, че след като мутрите ни пратиха на последно място в ЕС, те упорито работят все повече да изоставаме от другите държави в ЕС, докато пълнят чекмеджетата с пачки.
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези нови заеми мутрите си купуват относително спокойствие в управлението, а после следващите, които ще трябва да плащат заемите на мутрите, ще бъдат обвинявани за разрухата в икономиката на България. Така стана през 1996-1997 с Виденов, Орешарски също и т.н. В България е така - който тегли заеми и вкарва България в дългове го мислят за добър управляващ, а който връща тези дългове е лош управляващ.
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 101"Нал цъфтяхме и имахме огромни излишъци и сме най-отпреде на света ? Кви са тия буфери ?"Явно на червените каскети реалността им се губи и не знаят, че света се върти в световна икономическа криза зарди КОВИД.
72
3
 
8
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
Борисов за какви скорости н а икономиката и какви буфери говориш след като нямаме никаква икономика а преразпределение н а евросредства -ние сме на последно място във всички сектори и не с е правят реформи - и защо публичния сектор е огромен след като сме затънали в блатото -явно не знаеш че 1 работещ издържа 3ма души
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 99Абе другарю, ти май не четеш какво ти се написа: тия 60 милиарда са ОФИЦИАЛНИ ВЛОГОВЕ НА ЧАСТНИ ЛИЦА В БЪЛГАРИЯ. НЕ В ОФШОРКИ или чужди държави.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 98: офшорки се регистрират в Кипър или Панама за да няма прозрачност кой и къде колко. Точно затова се регистрират и на роднини или на майките им за да няма ама НИКАКВА прозрачност и да не се знае. Нали бивол с 300 зора искараха информация за сметките в Панама на нашите мафиоти, но пак нищо никой не знае, н публикува, не се интересува защото ... медийте са на нашите и им е наредено да има мълчание.информацията е има още от 2016г и до сега .. нищо.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Абе другарю, аз ти говоря за официални влогове в български банки. Не офшорки, не недвижима собственост. Ако тия 100-200 души бяха претжателите и особено ако бяха от управляващите ВСИЧКИ щяха да ги знаят.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96"Ако идваш насам, обади се"Поне кажи кой да търся. Нещо име, данни за връзка. Аз имам роднини в Сан Фанциско. Отдавна не съм ги посещавал, може и да намина.:))))
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
94: напушен ли си? пиян ли си?"Ако се опиташ да влезеш в схемата" .. аз нямам никакво намерение да се занимавам с каквото и да е било в БГ. Много си ми е добре в чужбина. Ти се опрявай мен не ме мисли. все пак ако идваш насам се обади де.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
88:"Българите имат 60 милиарда в спестовни влогове" колко имат 100-200 човека и това е. Да не мислиш че всеки има. Е има едни бивши и настоящи кметове и гербаджии на които има записани офшорки на майките им на по 70г жени. Има и такива с къщи за тъщи че по няколко. Цялата рода с къщи а тези депутати на документи бедни като пенсионери и спестяват от закуски да си купят едина скапана Шкода. Знаеш ли, в овшорки има много пари, откраднати и те са на няколко човека.
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93УжасТ. А те от Дънди вече гръмнаха ли ги или още ги има?