Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО

С инвестициите в модерно военно оборудване страната става още по-сигурна
281
Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО
Снимка: МС

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
2
 
3
 
! Отговори
По договор преди 3 години
Съгласно договора за закупуване на тия страшни самолети те ще имат право да излитат само след изрично разрешение на САЩ или щаба на НАТО. С две думи, дори и *** да ни нападнат, стоим и чакаме хабер от САЩ за позволение четирите ни летящи страхотии да напуснат хангарите....АКО сме си купили боеприпаси, защото по договор ще ни доставят само самолети.Четете договора, краварски фенчета. Преди да започнете да празнувате.
239
0
 
0
 
! Отговори
Goni преди 3 години
И ракети трябват, доста ракети. Поне по 1 за всеки самолет на потенциален противник. Т.е 1000 само за гърците и турците.
238
0
 
4
 
! Отговори
ДрОгаря преди 3 години
До АнонименДрОгаре виждам, че все още не ИСКАТЕ да свикнете с новите реалности....Мнго тиса стари тия "реалности" , господинчо... С такива ковбойците са бомбили Виетнам през далечната 1970г. А и "новите реалности още само на хартия съществуват. Кого ще заплашвате с тия книжни самолетчета ? Гаргите ли ? А и да не забравяме че ДВА от тия страшилища за комунисти са учебни. Т.е. само летят.И да не забравяме че гориво и въоръжение не са поръчвни.Къде ще зареждат? При Марешки ли ? хахаха
237
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре виждам, че все още не ИСКАТЕ да свикнете с новите реалности.
236
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажници. На фона на пандемията и икономическата криза, те купуват изтребители. Още преди да са получили предишните. Похвално.
235
3
 
3
 
! Отговори
Един преди 3 години
СССР се разпадна отдавна. Време е да се разпадне НАТО и Европейския съюз да има собствени въоръжени сили. Европа е най добре развития континент и не се нуждае от контрола на янките.
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка------Пхахаха! Оставаше да е само покупка... :)))
233
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ....За реално боеспособни ВВС е необходим 3 цифрен брой F-ове....С 14 МиГ-29, 12 Су-25 и 16 Ф-16 какво става, приятелю? Сръбете пак ще пълнят гащетата :))))))))), както обикновено :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
232
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БостанПРЕТОПЛЕНА МАНДЖА С ТЕЗИ уж "шкафчета"!!!!!!!
231
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
254 Стига давчихте тази дъвка, скапан монтаж на руския агент Радев и компания.
230
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
255 Ще имаме съответстваща на НАТО, на размерите, и стандарта ни, бойна ескадрила.
229
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата поръчва и плаща , но поръчката ще е готова след 10 години , ефовете ги чакайте готови за скраб след 10 години
228
5
 
8
 
! Отговори
Бостан преди 3 години
Парите, които Нинова е приватизирала, са само две пачки от онова чекмедже! Що не кажеш нещо за останалите пачки?
227
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой не плаща данъци, бе???От 1000 лв заплата бруто, работникът взема чисти 775 лв плюс/минус някакви стотинки, а работодателят върху същата тая 1000 лв заплата бруто плаща още 198 лв осигуровки отгоре.Реално 35% - повече от 1/3 - 423 лв от 1198 лв заплата бруто отиват за държавата и оттам нататък започват да ни канят с 20% ДДС, 10% данък наследство, а недай си Боже да декларираш доход от наеми или втора работа!
226
0
 
10
 
! Отговори
Пенсиониран летец преди 3 години
Имам над 1400 летателни часа - вярно, на старите МиГ-17, 19 и 21. Но на чертеж на самолет още не съм и съм много мераклия да пробвам! Де да знам, току-виж полетял!?
225
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 250 Или са плащали данъци на Нрб- то а сега мърморят, че парите били " техни", искат и високи пенсии, а гласуват за Импексова, дето " приватизираше Техноимпекс- предприятие с за милиони долари активи в Либия с " приватизационни бонове"...ужас
224
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добро решение!!!И стига говорете, че парите са ваши, щото повечето никога не сте плащали данъци!!!!!
223
3
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Преди 75 години монархо-фашисткото правителство на Борис Сакскофонски също постигна пълна оперативна съвместимост с хитлеристката армия и после 2000 предатели увиснаха на бесилките на Народния съд.Сега като ги гледам тия пак са се събрали съм 2000 за Втори Народен съд
222
4
 
7
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
СЪС НАШИТЕ ПАРИ СИ КУПУВА СВОБОДАТА. КРАВАРИТЕ ЩЕ ГО СПАСЯВАТ. МОЖЕ БИ ТУК НА ЗЕМЯТА, НО ГОРЕ НЯМА ДА СЕ СПАСЯТ....
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аверите имат съюзник в лицето на Турция, а арменците разчитат на двулика Русия... Путин няма пари за война в Кавказ, сега помощ на Армения може да даде само Кадиров, но какво ще иска в замяна той???