Радев: Държавата трябва да подкрепя отбранителната индустрия

Нужна била подходяща институционална среда за реализацията ѝ
51
Радев: Държавата трябва да подкрепя отбранителната индустрия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща институционална среда и условия за реализацията на нейната продукция на международните пазари. За това призова президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при  откриването на 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус – 2020“,съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тази година се навършват 25 години от създаването на международното изложение, в което участват 80 изложители от 18 държави.
 
Държавният глава подчерта, че отбранителната индустрия е специализиран сектор от икономиката, който не само осигурява трудова заетост и приходи в бюджета, а обединява производства с висока добавена стойност и е двигател за развитието на международното партньорство в сферата на отбраната.

„Очаквам, че Министерството на отбраната, след дълги години на финансови ограничения, ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки“, посочи президентът.
 
По думите на държавния глава, разширеното участие на българските институти, звена и организации в областта на отбраната в международното изложение не е само демонстрация на способности, но и доказателство, че страната ни може да бъде още по-успешна в използване на възможностите, предоставяни от Европейския фонд за отбрана и във водещи европейски проекти в областта на сигурността и отбраната.
 
Румен Радев подчерта, че през годините международната изложба „Хемус“ се е утвърдила като успешен форум – пресечна точка на интересите на бизнес субекти, правителствени, неправителствени и научни организации, което предоставя отлични възможности за развитие на ползотворни контакти, обмяна на знания, опит и нови технологии и изграждане на ефективно партньорство. „Вярвам, че и тази година българската отбранителна индустрия ще представи нови продукти с високо качество и висока научно-технологична стойност“, заяви още в словото си при откриването на специализираната изложба държавният глава.
 
По-късно по инициатива на президента се проведе среща с представители на българската отбранителна индустрия и наука, в която участваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и началникът на отбраната Емил Ефтимов. Според държавния глава българският военнопромишлен комплекс има и  експертизата, и възможностите да бъде реална част от процеса на модернизация на Въоръжените сили, ако договорите за доставки на въоръжение са придружени и от споразумения за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Представителите на бизнеса призоваха за редовен диалог с професионалното и политическото ръководство на Българската армия, на която да бъдат своевременно решавани проблемите пред отбранителната индустрия. Продукцията на българския военно-промишлен-комплекс се цени високо в чужбина, предназначена е предимно за износ и е крайно време да получи същото признание и в България, призоваха участниците в срещата. Представителите на бизнеса благодариха на държавния глава за последователната подкрепа и за включването на компании от отбранителната индустрия в икономическите делегации, придружаващи президента при визитите му в чужбина и призоваха това да се превърне в практика и за другите български институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
На тоя другар много бавно му тече мисълта май и за това декламира !
34
0
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО РАДЕВ преди 3 години
ЗНАЧИ НЯМАШ ПРОТИВ ДА СЕ ЗАКУПЯТ НОВИТЕ Ф-16...НАЛИ...ХА,ХА,ХААААААААААА...!????ЩОТО др.ИМПЕКСОВЕ ДРУГО ВЕЛИ....!!!!!
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛИЦЕМЕР- НЕ МУ МИНАХА НОМЕРАТА ДА СРИНЕ АВТОРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ- С ЧЕРЕПА СЕ ПРЕВЪРНАХА В СИМВОЛ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ СКОЧИЛА ПРОТИВ НАРОДА СИ. "..ЗАКЪСНЯХА, АЗ ГО КАЗВАМ ОТДАВНА..", "КАКВО КАЗВА- УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ В БЛАТО", ВЪН МАФИЯТА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БГ, МУТРИ ВЪН"- ЧЕ КАТО НАИЗЛЯЗОХА ПО КРЪСТОВИЩА И ПЛОЩАДИ МУТРИ И МУТРЕСИ...ИЗПИСА ВЕЖДИ НА ГЕРБ.
32
0
 
14
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Йоло Денев влиза в съвета на Прецеденто ! Те това му е визията за България !
31
0
 
18
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Фигуранта за пореден път е бил освиркан на входа на панаира и му е поискана оставката.
30
9
 
0
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Има идея, от най Горно място, над партийно - от Самия Синедрион, на изборите да излезе тройна Коалиция - ГЕРБ, БСП и ДСП. Мафията няма да се утрои, това си е пълния й състав, но ще придобие възможност вместо отвличане с междупартийни борби, да се скъсредоточи върху по пълно усвояване на еврофондовете.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее глей го *** къф е ентелектуал бе :)))
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МироТук бая *** народ е налазил.бая едва ли. Като гледам сте един-двама пенсионирани фaтмaци да веселите хората с пpocтотиите си.
27
2
 
22
 
! Отговори
до Елементарното преди 3 години
Какво има да трепне.Показа си юмрука и се скри като плъх у трици.После се снима с един мафиот дето правеше с него "визия" някаква, сигурно и тя за България.После се снима на маса, рапивайки с другаря Гергов, дето само децата не знаят, че е знаков мафиот от БСП.Щото Радев има много против мафиотите от ГЕРБ, но нищо против мафиотите от БСП.
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден все по-големи глупости слушаме от него.И за това зема 12 000 лева месечно.
25
9
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Вижте как в Задокеанския Азербайджан правят дискусии - Трамп с кандидата на Демократите. Не може ли телевизиьта да устройва всеки Петък Вечер Забавно Шоу - дискусия, между Бойко, Радеф (спокойно, интелекта му е като на ББ), Амет Доган и жени - избора е огромен?!
24
0
 
16
 
! Отговори
ВЪЙ ВЪЙ преди 3 години
Какви премудрости.
23
24
 
5
 
! Отговори
Елементарно, от 80% преди 3 години
До ИМПИЙЧМАНТ ВЕДНАГАРадев е пиич, но за какъв импийчмънт мелиш? Радев поведе народа, не тръгна подир събитията! За пръв път се гордея с български държавник през последните 30 години! Радев, милиони са зад теб, смело!Седнали разни с две самотни сиви клетчици, които се плицикат в черепните им кутийки.да оценяват интелекта на генерал Радев! Той е блестящ, не е като на Пунта Мара!Математика, аеродинамика, термодинамика, механика, стратегия, добър английски, добър руски, великолепен български!
22
20
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Истински българин и политик! ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ОСТАНАЛАТА " ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА" В СТРАНАТА В МОМЕНТА!!!
21
11
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
..iavno profesor Ivo Hristov e prav za 80-te % ....simpatizirashti na tikvata -ednoknijnik !!! Vseki narod si zaslujava vodachite !!!
20
6
 
12
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Миро бегай за термометър...
19
20
 
6
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Преди малко писах, че гербаджиите са сходни по интелект, морал и т. н. с вожда си... Мислех, че ще ги зарадвам, а те ми нафукаха минуси... Абе, хора, може ли чак толкова да се срамувате от вожда си! А когато ние го правим-не сте доволни. Няма угодия.
18
7
 
23
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Май май Деса го е напуснала и се е върнала към бившия си работодател Славчо Главчо ! Затова е в несвяс и нефелно дрънка !
17
6
 
25
 
! Отговори
чоко преди 3 години
Този къде още не се е изцъкал.Нищо чудно ,че съветниците му го напускат.
16
6
 
24
 
! Отговори
Р.Радев-балалайка преди 3 години
Балалайка - руски музикален инструмент.