Докладът на Европа за България излезе, доколко положителен е той?

Весела Чернева: Страната ни стои зле, в групата на Полша и Унгария сме
39

Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи, а българското правителство има още работа, която да свърши. Toва е записано в частта за България на първия годишен доклад за върховенството на закона в Европейския съюз. Управляващите у нас го нарекоха "обективен" и "положителен".

"Не знам как този доклад може да се чете положително. На базата на това сравнение с всички страни членки става ясно, че България стои много зле. Стои в групата на Полша и Унгария", заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ докладът е доста дипломатичен от една страна, а от друга - доста ясен. Тя посочи, че според доклада българският парламент се е превърнал в лобистка организация.

Чернева подчерта, че е приета регулация, която прави връзка между върховенството на закона и финансовите инструменти на ЕС. Това обхващало бюджета за следващите 7 години, Фонда за възстановяване и съществуващите финансови ангажименти.

"Върху такива доклади ще стъпят политиките на ЕС по отношение на разпределянето на фондовете между страните членки. Никога не сме смятали, че сме достатъчно важни и някой ще се задейства само заради нас. В случая на Полша и Унгария има демонстративно антиевропейско управление. В България позицията е много по-прагматична", каза още  Весела Чернева.

"Механизмът за сътрудничество и проверка продължава. Нашите власти бяха рекламирали положението, че този механизъм ще отпадне. Оказва се, че неясно докога ще бъдем под контрола на два отделни механизма", коментира пред Bulgaria ON AIR Андрей Янкулов - адвокат от Антикорупциония фонд и бивш прокурор.

Според него тепърва чакаме да ни кажат нещо, което вече от Европа са ни казвали в ред становища, с които обаче не сме се съобразили. Налице е видимо протакане, зад което се крият други цели, смята Янкулов.

"Важно е какво ще последва в резултат на тези констатация. Общественото мнение в държавите членки на ЕС започна много сериозно да обръща внимание какво се случва в периферията. Много трудно европейските институции ще могат брутално да си затварят очите какво се случва тук", разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
1
 
! Отговори
СКОРО преди 3 години
МНОГО СКОРО ГЕШЕВ ЩЕ НАЗОВЕ ХОРАТА КОИТО СА ПРОДАВАЛИ ДЪРЖАВНИ ТАЙНИ ЗА ПАРИ НА РУМЕНЧО МУ ТРЕПЕРЯТ МАРТИНКИТЕ
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В доклада за България пише за корупцията, за Главния прокурор и заместниците му, за Съдебния инспекторат, за натиска на властта над медиите и за опасностите при журналистите.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОКЛАДЪТ ДА СИ ГО ТЪЛКУВА КОЙ КАК ИСКА:ДРУГАРКАТА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ДНЕС ЗАЯВИ ОТ БРЮКСЕЛ-"БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧИ С ДЕМОКРАЦИЯТА", АМА ТЯ ПОСТРОИ КЪЩИ С ЕВРОСУБСИДИИ ЗА КЪЩИ С ГОСТИ, ОБАЧЕ НЕЙНИТЕ БЕЗ ГОСТИ- ТОЯ ДОКЛАД НЯМА ДА СПРЕ ЕВРОСУБСИДИИТЕ ЗА 2021Г/2027Г- 29 МИЛИАРДА ЕВРО.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доклада никак не е положителен, стига сте лъгали хората по тия купени медии.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните лъжи на поредните адвокати... Нито мониторинг има нито някой ще спре еврофондове защото това не може да се приеме без съгласието на всички страни членки а 7 държави поне не са съгласни. Да не говорим че понятието върховенство на закона е недефинирано и изключително размито. Истината е че това е най-добрия доклад до сега за нас и също така няма вече отделен мониторинг. Другото са манипулаций в стил БСП.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези диклади са жалък опит на ЕС бюрокрацията да оправдава съществуването си. Данните били от социологически проучвания и от медии. Такъв подход е най малкото неоснователен за каквито и да е изводи, но полит коректността в либералните дъвка са застъпени в осенъчната част.Без командироване на екипи, които да събират собственна информация в наблюдаваните държавни структури, не става. Обаче такива усилия няма да направят, въпреки сериозните си доходи и ангажимента към представителност на изводите.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който не му харесват магистралите да ходи пеш.На който не му харесва доклада на ЕК да си намери по-хубав доклад.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво, че финансират от ЕС Чернева и така постигат сега възможност да си намалят харча за България, но няма ли да има и европейска индустриална политика? Да дойде Фолксваген, а не да лъжат само. Да отворят заводи и по- високоплатени работни места. Германия разпределя производството и само у нас няма автомобилен завод. Какво очакват от нас ЕС- ако няма производство и заводи как да се преодолее корупцията? Бедните са корумпирани! Чернева е заинтересована държавата ни да е проблемна - грантове
23
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Поредното доказателство, че ЕС е СССР 2.0! Еврофондовете викаш... демек едни специални такива, чието име не е политкоректно да се споменава, държат и ножа и сиренето! И вече на основание на това, колко по-агресивно налагаш на народа си джендеристкa, толерастка политика, водеща до геноцид над европейските, християнски народи-домоседелци в Европа, толкова по-щедра е квсията към тебе! А, и да не забравим - Орбан е най, най- лошия, защото иска Унгария да бъде държава на унгарския народ.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОКЛАДЪТ БЛА БЛА...ЗА МЕН СА ВАЖНИ ФАКТИТЕ.АЗ ГЛЕДАМ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ГО КАНИ ШОФЕРА НА ДЖИП В ЕС, НА ОБЩАТА СРЕЩА НА ЕС ВСИЧКИ МУ ОБРЪЩАХА ГРЪБ, САМО 1 ПОКАЗАДВУЛИЧНА ВЕЖЛИВОСТ ДА ГО ПОЧЕРПИ КАФЕ И КАТО ГО ЗНАЕ КОЛКО Е ***, МУ СЕ СМЕЕШЕ ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ НА ПРОСТОТИЯТА КАТО В ОНИЯ ДОЛНОПРОБНИ ТВ ШОУТА, В КОИТО СИ ПРАВЯТ МАЙТАП С НЯКО ***!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДокладътIn 2017 and 2018, Bulgaria carried out a comprehensive reform of its legal and institutional anti-corruption frameworks.Корумпе на корумпе око не вади.
20
3
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
ДОКУМЕНТ ИСКАШ, А?3.5 МЛДР ЗА ЛАМАРИНА ЗА МАНТИНЕЛИ И БОЯ??КАКВИ ДОКУМЕНТИ - НАПРАВО НА СТАДИОНА И ЕДИН ОТРЯД КАРТЕЧАРИ ДА ВИ ПОЧВА...
19
6
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Въпреки огромните усилия които положиха някои Бабикяновци да очернят България пред ЕК, доклада е в рамките на нормалното с общи приказки и напътствия.Направих си труда да погледна и докладите към другите страни от нашата черга (Хърватия, Чехия , Словакия, Словения и др.) и мога да кажаче и напътсвията към тях са почти същитеИма и държави като Унгария, Румъния и Испания, за които препоръките са доста по-солени от тези в нашия доклад.Естествено бТВ пак прочете доклада като дявола евангелието !
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20%. колкото да не са нелюбезни
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам доклада, ама кво пише Дойче зеле за Цветелина Бориславова, цитирайки ЦРУ. Скоро ще има голем цирк за пералнята наречена Цв. Владимирова и ББ и Сие.
16
5
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Положението в държавата не е добро. Винаги съм казвал че има основания за протести. НО ! Тези протести да се ръководят от доказани престъпници, от партии на които сме сърбали попарата, на неумни злобни президенти, доказали че са неспособни ръководители - това е просто гнусно! Такъв ни е материалът и затова такива са ни политиците.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Свидетелства за злоупотреба с еврофондове" трябва първо да се докажат с документ. Нали знаеш, че да хвърляш помия без доказателство е подсъдно?
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука се дигна голям вой с тоя доклад.По простата причина, че трябваше да има още един повод да се плюе по ГЕРБ и Борисов.И една лоша запетайка да има, за нея ще се говори месеци. В Унгария и Полшане им дреме и си живеят добре и не обръщат внимание на Брюксел.Дори им казаха на брюкселците да не говорят глупости.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същевременно обаче докладът игнорира по-голямата политическа картина за това как олигархичната мафия е превзела държавните институции в страната. Документът премълчава постоянно увеличаващите се свидетелства за злоупотребата с еврофондове, която е движеща сила на повсеместната корупция, твърди Политико.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-зле сред останалите България.България има слаби показатели в оценките на ЕК заради незавършени реформи, ниско обществено доверие в институциите за борба с корупцията, нападения срещу журналисти и безпокойство за отчетност на съдиите.