Увеличаването на пенсиите - заради коронавируса, не е предизборно

Майчинските надбавки няма да се променят, обясни Деница Сачева
19 окт 2020 10:20, Петя Славова
33
Увеличаването на пенсиите - заради коронавируса, не е предизборно
Снимка: БГНЕС

Правителството прави инвестиции в българската здравна система. Това обяви  пред БНТ социалният министър Деница Сачева. По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до края на декември ще бъдат дадени 120 млн. лева за лекарите на първа линия срещу COVID-19. Договарят се нови 40 млн. лева за следващото тримесечие. Ще има възможност за закупуване на допълнителна техника по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси, като се договарят 145 млн. евро в момента.

Що се отнася до пенсиите те ще бъдат осъвременени с 5% с швейцарското правило, което ще влезе от юли. Това ще важи за всички.

"Нашето предложение в Закона за бюджета за ДОО е от 1-ви януари минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1440 лева. А пенсионерите, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души за тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна. Добавката от 50 лева продължава до края на месец март 2021 година", заяви Сачева.

Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно, обясни Сачева.

"В момента увеличаването на всички тези плащания и мерките, които предлагаме, са по-скоро свързани с COVID кризата. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки", аргументира се социалният министър.

Промяна в размера на майчинските надбавки няма да има.

"Стимулът в момента е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда. В момента има нужда, знаете, различни са разговорите по тази тема - има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим е да дадем универсални детски добавки, да направим така че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата", коментира още Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Ми тогава що чак половин година след откриване на короната дигнахте пенсиите,баш когато ви напънаха?Я дайте по 50 кинта още със задна дата на месец!
22
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
раздаването на пари наляво и надясно е точно с предизборна цел следващотоправителство няма да може да ни плати пенсиите защото хазната ще бъде празнас 50 лева няма да ни купите само ни усложнявате положението след изборите
21
1
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
ТОЧНО така е!!!!!!!!!!!!!Това го пея при всички публикации за пенсиите и не може да не го знаят, ама по им изнася да се правят на ула-ви.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голям процент средногодишно увеличение на пенсиите имаше през 2001-2005 години, когато управляваха НДСВ+ДПС, следвани от 2005-2009 години когато управляваха НДСВ+ДПС+БСП. Най-малко е процентното увеличение при ГЕРБ.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предната година ги увеличиха с над 6%, тая година само с 5%. Бих казал че е антипредизборно.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това било заради короната. А заради въвеждането на еврото - кога?
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не искате пенсии по 300 лв. БСП и ДПС ще ви дадат направо 3000. Оценявайте това което някой прави и не се заигравайте с корупцията да не излезе нещо и от вашия гардероб. Платихте ли си данъците или живеете на заплата. Ако е така значи не сте на палатка.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми трябва това увеличение.5% е подигравка за мен и няма да гласувам за вас.От 1.07.а?След изборите?Много сте умни,бееее!
15
3
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Сачева, към останалите ви престъпления, прибавяме от 1 до 6 г. затвор за купуване на гласове. Аз продължавам да алармирам журналистите да спазват закона и под подобни статии да слагат задължителния по закон надпис: "Купуването и продаването на гласове е престъпление"
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги увеличавайте хич бе!Да купим още нови 50 годишни самолети и нови 80 годишни кораби!Да видим тогава Гоце българин ли е или македонец!
13
0
 
12
 
! Отговори
Лъжа е преди 3 години
че преизчисляването било много скъп процес. При пенсионирането си всеки получава индивидуален коефициент, който се умножава по средния осигурителен доход за последните 12 месеца. 40% от получената сума е размерът на пенсията.Коефициентът е постоянен, нужно е само да се умножава по изменящия се осигурителен доход. Това е единственото справедливо решение.
12
1
 
27
 
! Отговори
Kuku преди 3 години
Ама така е бе! Съвсем не е предизборно. Ей така случайно след десет години царуване се сетихме за народа "уж*.Пфу, крадливи безхаберни гугутки!
11
3
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Крадците от хунтата са в пълна безизходица!Пари държавата няма а трябва да се раздават предизборно!Пита се-пари откъде бря!..Ами заеми!
10
3
 
17
 
! Отговори
Боце Петдесетуната преди 3 години
Много плитка лъжа, понеже ''вирус'' преди 2-3-5-10 години нЕмаше!
9
4
 
21
 
! Отговори
да бе преди 3 години
Ама разбира се, също така и мятането на едни милиони от прозореца на Жипката не е предизборно.Просто баце е на кеф и раздава пари наляво надясно.Няма само той да има я, какво му струва да раздаде едни пари, които не са негови на хорицата, да им подхвърли по някоя троха, а лъвския пай се пренасочва към поредното чекмедже.
8
1
 
19
 
! Отговори
Необходимо е преди 3 години
Преизчисляване на пенсиите към днешна дата. Всяко друго решение е въпиюща социална несправедливост.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй, то много пари имало за даване бе. До сега какво ги правихте тези пари, че не ги давахте на хората, да не ги държахте 10 години на висока лихва в КТБ?
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева,защо не индексирате всички пенсии с еднакъв %,а най-малките и най-високите ги вдигате с 20%,като допълнително давате ваучери за храна на най-малките пенсии.Така,този,който е работил над 30 години го изравнявате с този,който въобще не е работил.Или с други думи искате да си купите най-бедните пенсионери,а също и оня електорат,дето го обгрижвате най-много.Не било предизборно,а?
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да бъде увеличено.Четете внимателно - само от 1 юли с 5% по Швейцарското правило, което се прави всяка година от 1990 насам
4
2
 
17
 
! Отговори
За Пенсиите преди 3 години
механизма за увеличаване е следния:Взема се заем, от него се плаща всичко, и така е изчислено, че да стигне до изборите. След тази дата... никой не го интересува. А ако случайно пак са "наште" хора... ще намерят как да си върнат раздадените пари... къде данъци, къде такси, къде нещо друго, варианти бол.