Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред

Мобилизирани са всички възможности за контрол
22 окт 2020 09:23, Александър Попов
106
Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред
Снимка: БГНЕС

Затварянето на София не стои на дневен ред, сегашните мерки са достатъчни. Но са задействани всички възможности и сили на Общината за контрол на мерките.

"Всеки ден броят на заразените се увеличава. По-важното е това, че се увеличава броят на хоспитализираните, които аз всеки ден следя. Най-важното е да запазим здравната система и възможността медиците да ни лекуват. Това изисква сериозна дисциплина и отговорност, както и взаимно уважение от страна на всички нас. Засега мерките са адекватни и достатъчни, за да можем да продължим живота си и икономическата дейност в града. Това изисква сериозна дисциплина и нашата роля е да осъществяваме контрола", заяви Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
"Мобилизирахме всички възможности и сили на Общината и общинските служители, на които благодаря, защото рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недисциплинирани хора. Това са хора, които рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недесциплинирани хора. От началото на седмицата колегите от Столичния инспекторат и полицията провериха на 1060 търговски обекта и има само 4 акта за неносене на маски. Това говори, че хората стават все по-отговорни. В градския транспорт от началото на седмицата има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола за носенето им не както трябва", добави кметът на София.

Според Фандъкова мерките са възможно най-леките, включително и с новата заповед за носене на маски на открито.

"Става дума за носене на маски на открито само в ситуация, е която не може да се осигури дисктанция от 1.5 м. Хората могат да се разхождат в парковете и да спортуват, но трябва да бъдем отговорни. В момента не стои въпросът за затваряне на столицата, стига да осъзнаем, че от спазването на тези леки мерки зависи да продължим живота си в следващите месеци. Никой не очаква, че случаите ще намалеят точно сега, когато започват есенните вируси. За момента се затварят или карантинират отделни паралелки и групи в учебните заведения. Трябва да осъзнаем, че от конкретния работодател на място зависи това да се контролира спазването на мерките", заяви още тя.

Днес в столичния общински съвет ще се гледа актуализацията на бюджета на София.

"С новата актуализация на бюджета ще подкрепим с 4 млн. лв. транспортния сектор, ще увеличим и средствата за строителство на детски градини. Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID ще се отрази сериозно на икономическото състояние на града и на финансовото състояние на Общината. От първите седмици започнахме да работим за първата актуализация на Общината, за да запазим финансовата стабилност и да гарантираме изпълнението на основните приоритети. През април направихме първата актуализация. Подготвихме и втората актуализация", каза кметът.

"Нашата работа е да гледаме във всички посоки – контролираме спазването на правилата на противоепидемичните мерки, но и да гарантираме финансова стабилност и работата на бизнеса. София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Тази година се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2.5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. До края на август над 80% е спадът в туризма. Продължаваме да подкрепяме бизнеса. Освободихме от такси и наеми на общински терени бизнеса в двата месеца на извънредното положение. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса", добави Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВсеки с акъла и познанията си, колега. Госпожата разбира от Russian Language, и самоковски картофи. Не бива да се произнася по въпроси от медицинския бранш, но герберският манталитет я зове.Би следвало да се усети, че при такъв голям брой новозаразени за един ден и това е вече в сила от 3 дни, че столицата е пред пандемия, така че ако не се въведат строги мерки, тя неминуемо ще пламне.Остава да помоли г-жа *** НС да си каже мнението... На премиера познанията се простират до група НОЩ
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даскалице, при положение, че около 1/4 от всички новозаразени са от столицата, още маалко и ще се наложи да въведете "обсаден" режим в нея. Не забравяй, че не си лекар, а "другарката с винената блузка, наш'та учителка по руски". При положение, че си далече от медицината, би следвало да се допиташ до лекари, а не до премиера или до председателката на НС. Не забравяй и друго: че в града работят между 700 и 800 хил. души от провинцията и те за съжаление придават облика на града. София се оселянчи.
79
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Идат избори,другаркооо.Няма да посмеете.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва веднага да се удвоят мотрисите в метрото,защото са препълнени,и са потенциален мащабен развъдник на заразата.И учениците да минат на дистанционно обучение,или поне големите класове.Това са две мерки които веднага ще дадат резултат
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Картофелия твърди, че затварянето на София не е на дневен ред, значи че скоро ще се случи!
76
1
 
5
 
! Отговори
Фандъкова, защо .... преди 3 години
се вреш на коня в краката... Освен от самоковски компири от какво друго разбираш ?
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не затваряйте София. Но ще има голям ефект, ако учениците минат на дистанционна форма на обучение!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
74
0
 
14
 
! Отговори
милиционер преди 3 години
Фандъкова е безгласна буква,поотвори се не издържа на парите ,смени мъжа,сега с Гошо Гинчев ,който пък е случайно в Тотализатора,няма такава държава,секса и връзките работят даже и в старческа възраст
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данче връщай откраднатите пари и си отивай с мир
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поправка: НИЩО НЕ НАПРАВИ И НЕ КАЗА. абсолютно безполезен *** е това, а не кмет.
71
15
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
ГОСПОЖА ФАНДЪКОВА СИ ОСТАВА НАЙ-ДОБРИЯ КМЕТ И НАЙ-ДОБРИЯ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ. НИКОГА НИЩО МРЪСНО НЕ НАПРАВИ И НЕ КАЗА.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да я гледам тая повече, бе, не мога!! Какви хора я избират толкова пъти подред!? Нормални ли сте бееее!? А тя дали е нормална, като я гледате на снимката?!
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затворим всички мутри във центъра на Земята.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЪРВИ СИ, МАААААААААА!!!!!
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 68Мда... дезинфекцията в училищата... Дезинфекцират та пушек се вдига... В нашето училище дезинфекцираха за родителските срещи и когато някой учител си направи тест и се окаже, че е заразен с ковид. Аа, и един път като снимаха репортаж в училището едната чистачка лъскаше пода точно на фона на кадъра. Значи от началото на годината до сега са дезинфекцирали 6 пъти. Или 5.5 пъти, защото дезинфекцирането за репортажа беше частично, само там където се снима.
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марче, то в София е главното огнище в страната още от началото, ако я бяха блокирали още март месец и следяха за стриктно спазване на мерките, както и вноса от чужбина нямаше да пламне цялата страна.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно е някой инспектор да поседи 10 минути пред която и да квартална кръчма, магазинче, офис, училище или да се качи за една две спирки с градски транспорт и ще види, че 95% от времето не се спазват никакви мерки.Да не говорим за дезинфекцията в градският транспорт или училищата. Има я само в извлеченията на банковите сметки към фирмите, но никой не я забелязва.
64
0
 
12
 
! Отговори
Мара преди 3 години
Цялата Мара цъфнала ,остава и София да блокират !
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво му е опасното на двустранна пневмония? То си е лека болест. Още повече, че повтаря, може по два-три пъти на година да си я караш.
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ценните хора на държавата заседават онлайн и ако им се наложи да излизат се качват в мерцедеса и обградени от кортежи, а децата, които би трябвало да са бъдещето на нацията ги набутаха по тесни и задушни класни стаи 6 часа дневно и после още час и нещо в пикови часове по нередовен градски транспорт.