Бюджетът: Антипандемичен, без популизъм и предизборни обещания

Ананиев увери, че държавата няма да изостави нито бизнеса, нито хората
Обновена: 25 окт 2020 12:02 | 25 окт 2020 11:55, Камелия Цветанова
74
Бюджетът: Антипандемичен, без популизъм и предизборни обещания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата, обясни министърът на финанси те Кирил Ананиев пред БНР.

„Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса. Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е балансиран между Covid мерките и необходимостта от реформи в отделните системи“, допълни той.

Още по темата

Той поясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с Covid-19.

„Няма популизъм и предизборни обещания. Предвиждаме буфер в бюджета за следващата година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се използва за форсмажорни обстоятелства в системата на здравеопазването. Ако тези 5%, или 640 млн. лева, не се похарчат, те ще помогнат да не се надхвърли предвиденият дефицит от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с Covid мерките. Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът“, увери министърът.

 „В края на периода ще бъдем с дефицит в рамките на 28,2% от БВП, което е далече от Маастрихтския критерий от 60%. През 2019 година средният дефицит на страните в ЕС е 77%, а на страните от еврозоната – 84%, като това е преди кризата“, обясни Ананиев.

Финансовият министър подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи, например в сектора на образованието, на здравеопазването.

„За първи път имаме голям приоритет - формирането на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините. Със 732 млн. лева се увеличават всички видове взаимоотношения - за делегираните от държавата дейности, за изравнителната субсидия, за капиталовата субсидия“, посочи като пример той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: бюджетКирил Ананиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Цитирaм aнoнимeн кoмeнтaтoр пoд другa cтaтия нa друг caйт" "Нaврeмeтo Кирo Aнaниeв зaмитaшe cлeдитe oт крaжбитe нa Ивaн Кocтoв, пocлe тeзи нa "цaря". При Бoриcoв нe знaм зaщo ce прaви чe рaзбирa oт мeдицинa и прeвeнции нa инфeкции, aми нe cи пoдaдe ocтaвкaтa, чe дa мoжe дa ce нaзнaчи някoй дeтo нaиcтинa рaзбирa oт тeзи нeщa" Cъc здрaвeoпaзвaнeтo видяхмe кaк ce cпрaви! Ceгa дa видим c финaнcитe кaквo пoпaрa щe ни нaдрoби!
61
2
 
2
 
! Отговори
Васал преди 3 години
Да помолим господарите да ни махната пиема Бойко Борисов и да ни сложат някой нов пием да ни дава големи мерезета и серезета и да не харчи милиарди за остарели американски хвърчила които съществуват само на хартия.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бюджета скоро няма да е ваш проблем, след изборите
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А САЩ като имат икономика защи имат 20 трилиона дълг, повече от БВП?
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Производствените линии за F-16 отдавна са демонтирани, а новата модернизация е само на хартия, не е тестван и не се знае дели изобщо ще може да лети, ако го произведат. В момента в САЩ 50 милиона американци гладуват, тълпите разбиват и плячкосват магазини, страната е почти в гражданска война, и само това им е до главата да отварят отново производството и да инсталират машините за няколко бройки F-16 за България.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 е абсолютно архаичен самолет, и монтирането на един нов радар не може да промени радикално качествата му. Припомням, че тази летяща бракма я свалят дори със старото ПВО на Сирия, което е до С-200, модел 70-те години. По-интересно е обаче друго веднага след като Русия достави на Сирия по-новата система С-300, и Израел започна да търси пазар на своите F-16.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 e самолетът с най-много инциденти и катастрофи в историята на военната авиация, най-често падащия самолет. Само случаите в САЩ на инциденти с F-16 са над 300, смъртните случаи над 30, това е според сайта на F-16. Нашите пилоти едва ли ще са луди да летят такава архаична машина която самите САЩ свалиха от въоръжение.
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето 89та дългът беше около 1 милиард, но и 10 да беше - тогава имаше икономика и дългът не беше пронблем. А днес е над 40 милиарда, само през последния месец взеха 5 милиарда защото държавата е фалирала и не може да плаща, а икономиката е нула.
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бюджет F-16Не са остарели, чисто ново производство, не лъжи!
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето 89 година същият социализъм остави 10 млр дълг.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайският индустриален капитализъм вдига жизнения стандарт на населението. Западният финансов капитализъм снижава жизнения стандарт на своето население.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социализма беще икономически силна система и никога не се е провалял икономически. Тогава България беше сред 30те най-развити икономики в света. Икономически това е една от най-ефективните системи, днес при демокрацията е разпад. Но хората искаха да забогатяват, да стават капиталисти - е сега забогатяха, 80% работят като животни за капиталиста срещу заплащане което едвам позволява да покрият сметките и повечето са затънали в кредити.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,лъжльо,а кой ще изплаща после дълговете?Като е ясно,че няма да сте вие.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай е държавен капитализъм както беше в България преди 1989та година - имаше само един собственик на капитала - държавата. Тогава го наричаха социализъм. Нямаше безработни. Сега под социализъм се разбира съвсем друго - да взимаш с прогресивен данък от работещите с по-високи заплати и да даваш на тези с по-ниски заплати и безработните, за да не се налага да товариш с данъци богатите и капиталистите.
48
5
 
8
 
! Отговори
Бюджет F-16 преди 3 години
Разходна част: 6 милиарда за остарели американски хвърчила които съществуват само на хартия.Приходна част: 5 милиарда заем за плащане на заплати на държавната администрация и пенсии.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Три лъжи в едно заглавие...
46
4
 
8
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
Пък аз си мислех, че Китай е 1 в света, защото там няма комунисти. Оказа се обратното - където има комунисти, има добър живот за всички, справяне с пандемии, корумпираните в затвора, че и разстреляни. Лустрация за всички, които след Десети ноември бяха на власт, без Жан.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще се случи със старите комунисти питат?Каквото се случи със старите нацисти.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕДНО ВРЕМЕ НА ЗАПАД ЗА ОСТАВЯЛИ СТАРИТЕ И МЛАДИТЕ КОМУНИСТИ В ЗАТВОРИТЕ И СЕГА ТАКА ПРАВЯТ.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От социализма и помен няма да остане. Всичко свързано с него ще бъде разрушено и ще изчезне безследно.