Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит

Нямало реални политики зад разходите
112
Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит
Снимка: Dnes.bg

Най-същественият проблем на бюджетирането е какви политики стоят зад разходите, които се извършват, а в бюджета за следващата година няма достатъчно акцент върху ефективността на това, което се харчи и на постигането на определени цели на политиката. Вместо да се търси целенасочен ефект и да се борят проблемите, се тръгва по лесния начин – семейни помощи за деца за всички, по 50 лева за пенсии, коментира пред БНР Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според него това е политика по доходите и с цената на голям бюджетен дефицит.

По думите му "бюджетът привидно включва големи дефицити в година на криза, но маскира факта, че правителството е обявило за временни едни мерки и като че ли след това те ще изчезнат, но това изглежда политически много трудно.

"Въпросът е, когато шоковото събитие отмине, да имаме ясна идея как възстановяваме стабилността на публичните финанси. Нямаме визия за стимули по отношение на инвестициите и създаването на работни места“, посочи той.

"След няколко години, в които дългът намаляваше и бюджетът беше с излишък, сега влизаме в ситуация, в която за четири години ще имаме доста сериозен натрупан дефицит и нов дълг. Това е промяна на картината. Хубаво е, че влязохме в кризата като страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз, но това няма да ни помага вечно.

"Това ни даде възможност тази година без проблеми да финансираме кризисния дефицит, но оттам насетне ще зависи какво правят следващите министри на финансите“, посочи Богданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Идат мандраджиите! преди 3 години
Комунистите нападат само пълни мандри! Прав е Борисов да раздаде сиренето и кашкавала на народа,преди гладните шумкари да изкъртят портата на склада.Гледайте сега, как рязко ще им спадне желанието да идват на власт,като няма да има бързи пари, в касата.Щото като дойдат,ЕС веднага ще ни спрат спрат фондовете и инвестициите и гладния народ ще ги подгони с тоягите.Комунистите са силни на компромати, приказки и обещания- само *** хора да намерят е проблем.Захитря народа - помни пpocтотиите им!
98
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 8832 ст. На ден може да са вземали лежалите през 50те.Даже ученическите бригади взимаха десетки на месец (гонейки 100).Комбайнерите минаваха 1000.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите наследиха от тройната коалиция огромен фискален резерв, резерв на здравната каса и сребърния фонд на пенсионната система. Още при първото правителство на мутрите, тези фондове за милиарди изчезнаха
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заеми най-вече от чужбина теглеха "успешните" правителства, а "неуспешните" след тях им оправяха бакиите. Така беше до правителството на мутрите, защото предишните управляваха най-много 4 години, а мутрите управляват от 2009 година. Заеми изтеглиха правителството на Филип Димитров от1992 година, правителствата на Мафиянски и Иван Костов през 1997-2001 години и сега правителството на мутрите. Това са фактите.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който бяга от народа, хваща коронавирус!Народна поговорка 15841
94
6
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Анонимен ... Когато Олигарски реши да тегли 1 милиард заем нямаше Корона вирус и Световна икономическа криза, впоследствие и от ГЕРБ изтеглиха заем но за да разсрочат кредити на които бяха дошли падежите и които бяха изтеглени от тези които ни завещаха провален бюджет, блокирани европейски фондове и два трапа /Белене и Цанков камък/ в които погребаха милиарди ... и които накрая за капак отарашиха дори и партийната си каса ... !!!
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93Ореха мислеше да тегли 1 милиард заем и беше измислил схема как милиарда да замине за Москва.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С чук президента няма хахаха. Пак го прецака
91
2
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Хахаха, бил с ковид дебелака:):):):):):)Бог забавя, но не забравя
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калечко, в тоя ред на мисли, Ореха мислеше да тегли един милиард заем и го оплюхте.А сега - тегли на корем, то няма проблем...Много сте зле, честно :)
89
10
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Стига популизъм и демагогия бре хора, всички ревяхте да бъдете подопомогнати за кризата и давахте пример с другите европейски страни, а когато правителството под една или друга форма намери начин да Ви подпомогне, заревахте че се дават пари на парче и трупаме дългове. Това че за разлика от други държави Българи има ниска задължнялост и може да си позволи кредити без да се разклати финансово, го дължите пак на това правителство, за разлика от предишни, които фалираха банки и блокираха евр.фондове
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да обясни, кое е лошото всички пенсионери ( 2,1 мил.) да получават по 50 лв. месечно по време на пандемията ?Обяснявам ти го - щото това са пари от заеми. А тези заеми ще се връщат. При 2.1 млн. пенсионери, кой ще ги връща... Още обяснения трябват ли ти?
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
84,Дядо ми, Бог да го прости, беше обиколил цяла Източна Европа по работа. Средноевропейски стандарт, ама друг път. Той сам ми е разправял колко сме далеч от ГДР, Чехословакия, Унгария, че в някои отношения даже от Полша. Само с Румъния сме били горе-долу на една дъска.
86
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много бяхме прокопсали при социализма. При 32 стотинки трудоден в ТКЗС за година по-малко от 100лв + една кутия цигари тютюнопроизводител на цена от 3 стотинки бяхме стигнали 30-то място в света по стандарт на живот. Хайде скрийте се с русофилските си простотии. Добре че дядо ми си беше купил кожени обувки по царско време та да го погребеме с тях през 1970г.
85
3
 
6
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Доказаният "***" с "червена книжка" от БКП и ДС---БОКО ТИКВАТА ще ви оправи "герберастки нео антикомунисти"!!!! Върнете колелото назад!!!! Но вие не можете да правите такива неща, защото сте "коне с капаци" и един "***" "Бай ***" ви прави на "маймуни" но все пак сте в наведена поза" партер" и ви се плаща да разсъждавате на "глас", защото повечето друго не можете.......
84
5
 
7
 
! Отговори
Май сме по-добре! преди 3 години
Като не сме с Москва у нас най-ниската заплата е 650лв. а в Русия 254 лв. (12000рубли)
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И хабер си нямаш от "средноевропейски стандарт" Виждал съм го.Българите даже в сравнение са Унгария стържеха дъното.А това за 30те най-развити исономики си го заври в .....Това каква информация даваха нашите големци за пред света и истината е все едно между земята и космоса. Първо шефовете на предприятия надписваха, когато трябва да се отчитат по-гор и след това правителството надписваше, когато се отиташе на международните инстанции.
82
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Когато бяхме с Москва България беше на кучето в г..за.
81
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме с Москва България беше сред 30те най-развити икономики в света и българите живееха на средноевропейски стандарт на живот.
80
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
След 30 години американско партньорство България е бедна като страна от третия свят и първа по смъртност в света.