Скокът на минималната заплата и пенсия не бил предизборен ход

Това било заложено в управленския мандат на правителството
Обновена: 25 окт 2020 14:35 | 25 окт 2020 14:35, Камелия Цветанова
84
Скокът на минималната заплата и пенсия не бил предизборен ход
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Значителна част от мерките в бюджета за 2021 година – повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година. По повод антиковидмерките, те са необходими – добавката от 50 лева за пенсионерите е да могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза, имат нужда от здравна профилактика. Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Още по темата

Тя подчерта, че постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила.

„Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи“, каза тя.

„Новият бюджет ще бъде дискутиран и е възможно да претърпи определени промени, преди да бъде приет“, смята Сачева.

Министърът  посочи, че са заложени общо 214 млн. лева по Закона за личната помощ и 85 млн. лева по Закона за социалните услуги.

„Увеличаваме и възнагражденията за личните асистенти. Правим всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които Законът за социалните услуги също е важен. Очаква се около 80 000 души да бъдат обхванати от услугата „личен асистент“, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
2
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Преди комундрелите пискаха че не се раздават достатъчно пари от Държавата сега обратното ! Превърнаха се в Българска Смешна Партия !
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ще ме извинява госпожата, но как се сети миличката на края на мандата за тези пенсионери, ааа и майките да не забрави, до края на годината на кой ще дадат пари още. В този момент на пандемия - защо не се пуснат неплатен отпуск и със заплатите си не направят нещо полезно.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голем скок на пенсиите след 01.06.2021г. цели 5%. Така н-р при пенсия н-р 500 лв. големият скок ще е цели 25 лв. Сега до изборите щели да давот още тези 50 лв. Но от юли с големото увеличение ще останат само 25 лв.
58
3
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Голям скок на пенсиите правят мутродемократите от Герб. Трябва спешно срочни влогове да се откриват, че къде ще ги дянат тия пари възрастните. Смешковци жалки...
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям скок на пенсиите правят комунистите от Герб. Трябва спешно срочни влогове да се откриват, че къде ще ги дянат тия пари възрастните. Смешковци жалки...
56
3
 
15
 
! Отговори
Пинокио преди 3 години
Е да бе, не е, верваме ти. Направо не е предизборен ход!Ми тогава не ги увеличавайте - и без това килимчето се изплъзва изпод краката ви!Догодина ще ви няма, по всички правила на политиката.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо не е предизборно.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФенКостуф беи .... ехееееее! Забрайхми га беши.
53
1
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Не не и пак не. Бизнесмена и предприемача ако трябва да се хранят то не са никви бизнесмени а най-долни мутри и партийни ***. Работата на тия хора е да създават работни места и да осигуряват работа за хората и от там като са си свършили работата да си получават дивидентите изкарани със СОБСТВЕН труд. От там насетне като се търси качество да се вдигат заплати на всеки работник според способностите и състоянието на конкретния бизнес. Като не плащаш добре пада качество, поръчки и стоиш беден
52
4
 
7
 
! Отговори
Фен преди 3 години
Сачева да разпореди на Гешев да разпита Иван Костов и компания защо са такива пенсиите.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и скока на продуктите в магазините не е предизборен. Покупвателната способност не е скачала много от 2007ма. Най- много негативи обират тия на работа без висше на нетолкова многото позиции за около 1100-1200 заплата. А бачкаторите които са на минимална като им вдигнат работното време и им удължат раб. седмица с ден отгоре пак са на същия хал. *** така като дадеш на некадърна ПРка да води социална политика, без никакво икономическо обоснование.
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинка, от най-некадърните.
49
1
 
9
 
! Отговори
Тими преди 3 години
До АнонименЛиляна Павлова ходи с части по 6000лева. За депутатите 150 евра са дребни стотинки!
48
1
 
20
 
! Отговори
Тими преди 3 години
Така както са я подкарали, скоро ще откажат хората да плащат осигуровки. Оказва се ,че и 40 години и 50 да си работил и плащал, пенсията ти ще е с 20-30 лева над минималната. Хората, които са се пенсионирали преди 10 години със стаж и възраст взимат между 320 - 360 лева, защото средния осигурителен доход беше нисък. За тях няма да има приравняване на пенсиите, а 5% и то от 1 юли. Голяма грижа за коректните граждани!
47
2
 
11
 
! Отговори
Краси преди 3 години
КОМУНИСТЪТ-МИЛИЦИОНЕР Баце Винету купува гласове с държавни пари!
46
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от парламента могат ли да живеят с 300 лв пенсия или само чантите им струват по 150 евро.Месечната заплата си вдигнаха с 300лв на месец,А Гайдите трябва да живеят с 300лв на месец.Без коментар оставка и затвор.
45
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-47, а твоята любима тиква,случайно да не е фашист.
44
5
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.сачева,имам толкова трудов стаж,по-вече от твоите години,половин век,а получавам 370 лева,отговори ми защо ?,и как да ви се радвам,на управлението.
43
3
 
13
 
! Отговори
ахаааа преди 3 години
Разбрахме го вече, поне за пети път се обяснява тази тетка.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е с корона вирус?