Мерките в Бюджет 2021 са заложени, Дончев: Какво разоряващо има в това?

"Ако следваме препоръките на господин президента е хем правилно, хем неправилно", заяви той
Обновена: 27 окт 2020 18:58 | 27 окт 2020 17:20, Красимир Ангелов
99

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес имаме устен коментар на бюджета и ние не може да пропуснем да участваме в този дебат, обяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод коментарите на президента Румен Радев върху проекта за държавен бюджет през следващата година.
Още по темата
Дончев сравни критиката на Радев с "Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. "Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ".

"Ако следваме препоръките на господин президента е хем правилно, хем неправилно. По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболявания, но нашата демокрация има куп болести. Като почнем от политическата дислекция и стигнем до политическата амнезия“, заяви Дончев. Той припомни, че още в началото на пандемията президентът Радев е призовавал за още мерки в помощ на хората и компаниите.

По думите му много често се случва даден политически представител сам да забрави какво е казал преди няколко месеца. Дончев визира думи на президента Румен Радев от април: "Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Необходими са още мерки“.

По думите на Дончев мерките вече са заложени – мерки в подкрепа на хората, на бизнеса и т.нат.

"Какво разоряващо има в това?", попита Дончев и продължи:

"В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция". Вицепремиерът допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%.

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС", подчерта вицепремиерът.

Според него най-безспорните мерки са тези, които стигат до всеки.

"Бюджета за 2021 година - 1 милиард 647 милиона мерки за подкрепа на домакинствата. 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса. 749 милиона мерки за органите на държавното управление натоварени с дейности по увладяване на пандемията. Всичко това е без 1 милиард лева препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 година. Това е без допълнителното финансиране по програмата "Реакт ю“ на стойност 1,3 милиарда евро, огромната част, от което отива за мерки за подкрепа на компаниите, мерки за социално подпомагане и здравната система и образованието", подчерта Дончев.

От здравното министерство заявиха, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи за възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект", заявиха от здравното министерство.

Същевременно от прессекретариата на държавния глава разпространиха следното уточнение до медиите:

"Позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба  манипулация на фактите. Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция", съобщиха от президентството. 

Вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
бухалка преди 3 години
Отчетност няма !
80
1
 
2
 
! Отговори
Як и брос преди 3 години
Въртейки се на лоста Той каза: "Як и здрав съм като бик.. и почти толкова умем! Днес ще коментирам бюджет 2021, годината в която ще ви освободя от присъсеието си.Моля,разберете ме- имах зла свекърва,а тя умря.Опитвам се да я замествам!Вече ви пиша поредното Новогодишно обръщение, пардон Траурно!Какво ми се кискате в строя,знаете ли как ще ви се стъжни,ако ви съставя един кабинет от. завършили в Москва разнообразни агенти! Моят кабинер на такъв принцип е съставен,. не от мен,те ме избраха!"7
79
2
 
7
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Некадърници герберски. Приемете го най-накрая. Нямате капацитет да управлявате.Изключително некадърни сте. За сметка на това, сте изключително нагли и лъжете като дърти ***. Начело с Негово Премиерско Величество. Ще се сгромолясате с гръм и трясък и ще повлечете ЕНП с вас.
78
1
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Този защо си скуби веждите да го е
77
3
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАЛНА ЕДЕНИЦА преди 3 години
Ей *** , с този смешен опит да купите простолюдието се натрисате на синдрома на Андрешко !!! Плешив и *** , прочети и ако не ти пречи вродената ти тъпагьощина , може и да разбереш някой нещица ... Тези кредити е***бават мамата на бъдещите поколения за сметка на " щедрата " ръка на Тиквата ..... Бог прощава , ние - НЕ !!!!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТрактораИндустриалния сектор допринася около 27% от БВП.Сектора на услугите и той там някъде.Земеделието към 20.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не плямпат за пари, а да свалят ДДС-то, както всички нормални страни направиха! Точно така ще се усети облекчение и за бизнеса, и за обикновения гражданин - потребител. Тези мерки 60/40 не работят, помощите потъват отново в нечий джоб. Изискват се крупни мерки, а не пак разпределяне на баницата!
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84"Вместо да намалите администрацията и некадърните служители, които имат НУЛЕВО отношение към обикновения гражданин, а те са там именно да служат на него, вие увеличавате заплатни и щатни бройки!"Като го каза това, та се сетих, че в тоя сайт има един с ник Боби, който е на държавна работа, но всеки ден виси тук в работно време непрекъснато. Също така е върл червен мозък, тъй че май е време да разкараме пръво лентяите от ведомствата.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да намалите администрацията и некадърните служители, които имат НУЛЕВО отношение към обикновения гражданин, а те са там именно да служат на него, вие увеличавате заплатни и щатни бройки! Ето това е част от разорението. Томислав беше точно министърът, който обеща цифровизация и съкращения, какво стана, баце? Уж сме номер едно в IT пазар, пък нищо не правите. Цакате българина с тежка бюрокращина... докога?
72
3
 
12
 
! Отговори
Трактора преди 3 години
Къв бюджет, кви 5 лева, бе!!!!Ква Промишленост остана у Бг?Кво Производство?Кви Технологии?Ми, то освен треторазряден туризъм, чалгаджийници, молове и гараражна търговийка у Бг друго Немааааа!!!!То и специалисти не останаха, камо ли фабрики и заводи, за сел. стопанство дъ не говорим!
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички раздадени и незаработени пари, които нямат стоково обезпечение, означават инфлация - тоест пладнешки обир на някого по веригата.
70
4
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Дончев, точно ти не отваряй дума за дислексия и въобще избягвай да накланяш темата къмто дефекти на речта.
69
5
 
12
 
! Отговори
о .... преди 3 години
Този е яловец, от него нищо, абсолютно нищо не става.Да беше врътнал поне едно достойно семейство, деца, жената да е доволна.А той ми дрънка глупости.Хайде да си ходи и този негодник долен ..!
68
4
 
12
 
! Отговори
Какви ни управляват! преди 3 години
Този не е лошо момче,ама е за доктор. Всеки начинаещ специалист лесно ще открие признаците на нещо по специфично в поведението му. Неспокоен поглед,накъсана реч,дори и измъчена физиономия. Има вид на човек,който всеки момент ще скочи,ще избяга и търси изход за отстъпление. Този човек е за едно спокойно работно място,без напрежение,без неудобни въпроси и най вече без големите отговорности на неговия пост.
67
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са най-голямата чума за страната, дано КОВИД да ги тръшне до един!!!
66
7
 
13
 
! Отговори
мутрата преди 3 години
Фигурант се изплю в чинията, от която българския народ ще се храни през 2021 година.Медицината е безсилна през злобното му заболяване.
65
4
 
8
 
! Отговори
Дефицит преди 3 години
Бюджетен дефицит България 2020 най нисък в ЕС, бюджетен дефицит 2021 само две държави от ЕС са преди нас. Образование , здравеопазване и социални разхлади без пари не се правят. Заемът е напълно оправдан ÷ това ще се наблюдава от ЕК как се изразходват парите.
64
2
 
11
 
! Отговори
Тъчончев преди 3 години
Спасявай се докато е време, приятелски съвет
63
8
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Бюджета даже е консервативен. ЕС като налее одобрените 30 млрд. евро, има да харчим. Така че споко. Бат Бойко си е много ок.
62
4
 
3
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Проблема не само в Бг е, че - заради Карантината се наложи закриването на множество секторални проиводства от национално значение, което доеведе до рязко снижаване на финансовите постъпления в националните/държавни бюджети на страните по целия свят.За сметка на мнувелиените разходи в областа на здравеопазването, на социалните и битови разходи на населението, и в защита на бизнеса - особено малкия и средния - от фалит.Повярвайте, днес, с тази реалност се е сблъскал целия свят, а не само Бг