Промените в Кодекса на труда били в ущърб на работниците

БСП застана на страната на протестиращите
11
Промените в Кодекса на труда били в ущърб на работниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП застана на страната на протестиращите против промените в Кодекса на труда.

Според левицата чрез тях управляващите се опитват да облекчат режима на въвеждане на извънреден труд и да удължат срока на сумарното изчисляване на работното време при въведен режим на извънреден труд.

Някои от тях са в явен ущърб на работниците и служителите.

Още по темата

„От „БСП за България“ сме направили предложение между първо и второ четене да отпаднат всякакви възможности за въвеждане на повече часове извънреден труд и сроковете при сумарното работно време да останат точно такива, каквито са регламентирани в директивата – без възможности за заобикалянето им. Разбира се, с развитието на технологиите и индустриалните и трудовите отношения, с промяната на условията на труд заради повсеместната цифровизация и заради коронакризата, се изискват промени във най-важния закон, уреждащ трудово-правните отношения – Кодекса на труда. Но тези промени трябва да са консенсусни, балансиращи и не ощетяващи, а запазващи интересите, правата и придобивките на всяка от страните в трудовия процес“,се посочва в позицията на партията.

По-рано днес социалистите Виолета Желева и Георги Свиленски се включиха в протеста на синдикатите, който е под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“.

„Извънредният труд е вреден и не трябва да допускаме увеличението му на 300 часа. Нашата позиция на ПГ на „БСП за България“ я изразихме категорично и ясно на комисия, че сме против тези промени. Българският работник е достатъчно демотивиран от ниското заплащане и лошите условия на труд. Затова и близо 2 млн. българи вече работят зад граница. С тези промени управляващите  прехвърлят още повече тежест на плещите на българския работник. С допускане на двойно повече извънреден труд и удължаване на допустимия период за изчисляване на допълнителното работно време, българските граждани ще полагат труд при условия, които няма как да доведат до по-голяма производителност“, коментира Желева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
4
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
Хе-хе, смешни бесепари, ще застанат и зад протестиращи хамали-маннгали, ако е срещу ГЕРБ.
8
6
 
10
 
! Отговори
ДНД преди 3 години
С популистки лозунги може да се излъжат избирателите ,но не и икономиката . Винаги когато БКП е била на власт пенсиите и заплратите са били най-малки.
7
3
 
23
 
! Отговори
.. преди 3 години
В Европа намаляват работното време тук все ни обясняват как сме работили най-малко, а то въобще не е така. Също обясняваха че в България се почивало и най много, но и това се оказа пълна лъжа. В повечето страни и отпуските им са по големи и броя празнични дни не по-малък от нашите. Но работодателя е цар , работника..
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодателите обичат да използват Европа във речника си и да правят сравненйя със Европа, но им е болна тема Заплатите да са Европейски !!!!! Ако са Европейци, нека бъдат на една скорост, а Не на две скорости ...както им измася .....!
5
7
 
12
 
! Отговори
Бой по малкия преди 3 години
Кое направено от ГЕРБ не е в ущърб на работника? Това е цялата им политика. В България е по-голямо престъпление да караш стар дизел отколкото да гориш бали с ***, да си сложиш палатката на плажа, отколкото да изореш дюна......
4
1
 
8
 
! Отговори
кодекса преди 3 години
на труда е болен от ковид. Душмани на работниците.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено работниците имат ли лоби нямат , работодателите имат ли лоби имат.Проста аритметика.
2
3
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-КАКЪВ ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД БЕ?-ТА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЗА 8 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН-А ВИЕ И ЗА ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД ГОВОРИТЕ?????-ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!
1
12
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
От тук нататък всичко ще е в ущърб на обикновения човек. Начело на държавата са фашисти мачкащи народа.