Удължиха срока на валидност на личните документи

Срокът на изтичащите ще важи до 31 януари 2021 г.
Обновена: 30 окт 2020 10:12 | 30 окт 2020 10:12, Камелия Цветанова
18
Удължиха срока на валидност на личните документи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Срокът на изтичащите през идните месеци лични документи се удължава, реши единодушно парламентът, като прие на първо четете промени в Закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ.

Предложението на управляващите е продиктувано от усложняващата се епидемична обстановка в страната.
Целта е да се запази здравето на гражданите и да не се струпват на опашки по гишетата за издаване на документи.

Срокът на валидност на голям брой лични документи изтича в края на 2020 г. и началото на 2021 г., което предполага тяхната масова подмяна и съответно, затруднения при спазването на въведените противоепидемични мерки и образуването на големите опашки пред съответните звена в МВР. Промените засягат близо 400 000 души.

По сега действащите правила валидността на всички документи за самоличност, които изтичат в периода от 13 март – 31 октомври тази година, се удължава с шест месеца.

Новите текстове предвиждат този срок да бъде увеличен до 31 януари 2021 г.

С промените се дава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия от COVID-19 да напуснат държавата, в която пребивават, и да се завърнат в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шофьорските книжки също са лични документи. За тях важи ли удължаването на срока за валидност?
15
2
 
3
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
Абе ние само за турците ли работим,ние който живеем в България,си сменяме документите на момент,това се отнася за турците живеещи в Турция,какво на интересува нас,сякаш те нас ще ни простят,айде холам.големи сме балъци.като не си сменят личните карти и паспортите,голям келепир.глоба и хазната ще е пълна за нас а не да мислим за тях.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Новите текстове предвиждат този срок да бъде увеличен до 31 януари 2021 г."*Кой от двата срока ?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромната глyпост я направи Иван Костов преди 20 години, когато ни накара всички да си сменим документите през 2000-та година, вместо постепенно, когато изтече валидността на документа.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако на всеки 10 години трябва да подновявате документите на 7 000 000 гражданина съвсем логично е да ги разпределите по 700 000 на година. Всичко останало което е прави е огромна глупост.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако документите са валидни до 1 юни 2020, докога важат?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн не става ли?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удължаването важи само за пред полицията май - преди 2 седмици се опитах да мина технически преглед на колата с изтекли преди 20 дни лична карта и книжка и ... Не може. Така че си вадете нови документи и не ги слушайте
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хубаво ги удължават, но на много места работят с автоматизирана система за валидност на личните документи, там как ще станат нещата. Пак недоизмислена работа.
7
0
 
6
 
! Отговори
До НеЗапозната преди 3 години
Смених си шофьорската книжка преди месец и не ме глобиха, че е изтекла. Върнах си и паспорта, който беше изтекъл през януари и за него не ме глобиха.
6
0
 
4
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Заглавие: Удължиха срока на валидност на личните документиСрокът на изтичащите ще важи до 31 януари 2021 г.*Истината: Срокът на изтичащите до 31 януари 2021 г, документи се удължава с 6 месеца.
5
4
 
4
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТА преди 3 години
Като отидеш да си смениш документа в полицията, те глобяват затова,че срокът му е изтекъл, а нямат право. Нали са удължили срока му ?!?
4
2
 
4
 
! Отговори
Логична мярка преди 3 години
Това е за да могат яко умрелите от ковид да гласуват пак за тиквата.
3
1
 
8
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Нищо нр са удължили!Тава "удължаване" важи само ако полиция ти поиска лична карта за проверка на самоличността. За никъде другаде не важи - за чужбина, банка, нотариус и т.н. ще ти трябва истински валидна лична карта!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново мерки на парче... Оф. Толкова ли е трудно всички министерства да излязат с конкретни мерки спрямо епидемията, да си ги окомплектоват, да си ги съгласуват помежду си и да ги гласуват на веднъж?Това във предприятие със 600 човека персонал го правим от 8 сутринта и в 11 предиобед сме го въвели. На държавно ниво да им трябват колко - два дена? Три? Направо ме изкарва извън кожата ми да гледам такива напъни за зaпeк. Все едно малко дете се опитва да отвори пакет зрънчо... аааааа
1
1
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Само че българите в чужбина трябва да знаят че това удължаване е валидно в България а в страната на пребиваване си просто "чужденец с невалидни документи за самоличност". Демек, проблеми нямаш чак когато кацнеш на българско летище или преминаваш границата в посока България.