Влизат ли в сила новите правила за пенсиониране?

Правилото да важат 3-те ''златни'' години - до 2021 г.
31 окт 2020 17:15, Петя Славова
36

Нов начин за изчисляване на пенсиите предлага кабинетът. Идеята на управляващите е досегашното така наречено златно правило при пенсиониране - да важат трите най-благоприятни по доход години, да е в сила само още 12 месеца, а не както беше досга - до 2023 година. Заради това бизнес, работодатели и синдикати остро разкритикуваха кабинета, че тихомълком е ограничил избора на формула за пенсия. Според социалния министър обаче новият начин ще увеличи пенсиите.
Още по темата

Изборът за методика за определяна на размера на пенсията, популярен като 3те златни години ще е възможен до края на 2021 година, а не до  1 януари 2023 г. Така бъдещите пенсионери ще могат  само още  една година да изберат старата методика на изчисление - с включване на осигурителния доход за три благоприятни години. Тази информация стана ясна от  публикуването на законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на сайта на Народното събрание. Което изненада - неприятно, бизнеса и синдикатите.

Изненадва ни че между 1во и 2ро четене ще се направи такава генерална проmяна, която ще смени начина на изчисляване на пенсиите и ще повлияе на размера на пенсиите, казва Добрин Иванов от АИКБ.

Според финансовия експерт Мика Зайкова пенсионната система се изкривява.

"Има тотална деформация на пенсионния модел, тотална деформация. Ако погледнем какво е измислено, нали събирането на милион и кусур хора само в минимална пенсия – това е тотално нарушаване на основните принципи според преноса да получаваш пенсия", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Социалния министър обаче ощетени няма да има, а точно обратното ще има облагодетелствани.

"Не се ощетяват хората, напротив това е така или иначе беше една временна мярка, която изчерпа своето действие. Почти 2/3 от пенсионерите се пенсионират по новата методика и за тях всъщност средно 27% е по-добра пенсията, когато се пенсионират по новата методика, а за тези, които се пенсионират по стаж и възраст дори 40% е по-добра пенсията. Така, че всъщност много по-добре в момента да се пенсионират хората по новата методика ние не ощетяваме никого", обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Към този момент правителството отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Заложено е това да е поне до март, когато са се очаква да са парламентирните избори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
14
 
! Отговори
Морз преди 3 години
Най- после край на един тарикатлък, на едно шмекеруване. Пенсията е резултативна величина от целия трудов път. Беше казано нещо за процентите. Изглежда прав ще е човекът. Вече стана ясно като бял ден колко процента от пенсиите са реални. Дано сега има още ум и да се разреши и въпроса що е то категория на труд, що е то доход, квалификация. Че и да се изясни що е то командировка и задгранично заплащане. Тогава ще ви стане ясно, тарикати. Разбрате ли, поняли, ок, анаданъс му?
31
19
 
20
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-321,ти си просто един гербер,щом не виждаш,червения бойко с чекмеджетата и кюлчетата.
30
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Що е тоГОВОРИ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ, ЖИВЕЕ ПО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ- ЩО Е ТО!? БСП- ЕДРИ ОЛИГАРСИ- ГОВОРЕЩИ ГРЪМКО ЗА ЗАДКУЛИСИЕ, ЗА ДА НЕ МОЖЕМ ДА ВИДИМ ТЯХНОТО. БЕЗ МИЛИОНИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ БСП СИ ОТИВА КАТО АБВ
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжлива гербаджйска ***.
28
3
 
10
 
! Отговори
очевидец преди 3 години
До Анонимен80% от заплатата? Такава пенсия ти не си получавал, но явно си слушал разказите на дедко си, който най-вероятно е бил милицонер или АБПФК, което често съвпадаше.За тях имаше - високи пенсии, безплатни ЖП-билети, безплатно балнеолечение, предимство за деца в университета, при предоставяне на жилище, защото не можеше свободно да си купиш и т.н, и т.н.Останалите хора 60-100 лв.И тогава не стигаха.Изключение бяха само миньори, металурзи, но те завалиите бяха с разбито здраве.
27
5
 
18
 
! Отговори
Що е то преди 3 години
Бюджета се разпределя по комунистически, а собствеността се заграбва по капиталистически.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за драгунОв .
25
0
 
17
 
! Отговори
Оставкаъ преди 3 години
Инфлуенцата за ва тръшне .Госпожа квадратна челюст
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставката.
23
0
 
12
 
! Отговори
Жо преди 3 години
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ въпросните 3 години (или по-точно 36 поредни месеца) преди 1997 г..Доходите от този период се сравняват със средния осигурителен доход (СОД) за България за същия период.При мен, ползата беше от порядъка на 3 лв. повишение на пенсията.
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискриминация към държавните случжители е, че си плащат само данъците, а осигуровките на 100% ги пое държавата, като преди това им намали заплатите. Не знам защо някои не разбират, че държавните служители са прецаканите от това, че им намалиха заплатите?!
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато само държавните служители си плащат данъците, а и осигуровките само за тях са в пълен размер, няма да има нормални пенсии, дупката в НОИ е огромна.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Мдаа, и пенсия, и заплата. А някои нямат никакви доходи.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЕЕЙ, РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИИ СА МНОГО АЛЧНИ ЗНАЧИ!!!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря. Тия големи пенсии )и сесга нямаш маска глоба 300 може и повече,а бря гробовете на власт как пенсионер с 200 лв пенсия че плати глоба?
17
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тато пенсиите бяха 80% от заплатата, а сега - едва 30%!
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Към този момент правителството отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Заложено е това да е поне до март, когато са се очаква да са парламентирните избори."ЗАЩО СЕ ДАВАТ ПО 50 ЛЕВА И НА ... РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ???ИЗЛИЗА ТОГАВА, ЧЕ И НА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТ!Н А П КАКВО ДРЕМЕ???
15
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 12 дискриминацияДържавните служители си плащат осигуровките парите автоматично им се удържат от заплатите.
14
6
 
18
 
! Отговори
До 12 дискриминация преди 3 години
Наистина , защо не плащат осигуровки държавните служители ? Народа го издържа и на това отгоре и нищо не плащат ! Това го няма никъде по света а само в Него ! Слави е прав, " нема такава държава
13
2
 
8
 
! Отговори
681 преди 3 години
До Анонимен 9 и 10 Ами това ви го пише още през 19 век един велик човек МАРКС в КАПИТАЛЪТ! То и затова тя е най-четената книга в света заедно с библията.