Таванът на бюджета скача, вече може да надхвърля 3%

Заради коронакризата ЕК разреши дефицитът да е над този процент
Обновена: 12 ное 2020 13:33 | 12 ное 2020 13:32, Камелия Цветанова
25
Таванът на бюджета скача, вече може да надхвърля 3%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Парламентът вдигна тавана на бюджетния дефицит. Това стана с окончателното приемане на промените в Закона за публичните финанси.

Прагът на дефицит, който до момента беше 2 на сто от брутния вътрешен продукт, след поправките може да бъде по-висок –  3% или повече.

В проектозакона за държавния бюджет за 2021 г. пък е записано, че разликата между приходите и разходите ще бъде 5,51 млрд. лева или над 4,4% от прогнозния БВП за годината.

През април заради коронавируса и последвалата икономическа криза Европейската комисия разреши на всяка страна от ЕС да има право временно да прехвърля 3-процентния дефицит в бюджета си.

С промените в Закона за публичните финанси се променя и преразпределителната роля на държавата, като тя може надвишава 40% от БВП.

Целта е да се изключат разходите, извършвани от сметки за средства от Европейския съюз, включително и по други международни програми и договори, които са с режим на сметки за средства от Европейския съюз, от обхвата за максималния размер на разходите по консолидираната фискална програма, който не може да надвишава 40 на сто от брутния вътрешен продукт, с цел да не се ограничава усвояването на средства от европейските фондове и програми.

На практика това ще доведе до премахване на ограниченията за усвояването на парите от европейските фондове и от Плана за възстановяване на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Кво беше тва тьпо заглавие????
21
0
 
1
 
! Отговори
Таванът на Бюджета преди 3 години
разликата е че внуците на едни ще плащат кражбите на дядовците на други.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ КРАДЕМЕ ЯКО!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИКОНОМИКАТА НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРАкакто тези които пишат тукаГърция има голям дълг но те не реват а искат още
18
2
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
АКО НЕ ДАИ СИ БОЖЕ ДОИДЕ БСП И БУЛКАТА ДПС ДЕФИЦИТА 100% И ФАЛИТ !!!!!!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Така трябва да е - ЕС може да си печати колкото си иска евра - даже ги печатят в София .Като САЩ как печатят долари . Не се притеснявайте за това че ще ги плащат внуци и правнуци - днешния ден е важен - иначе няма да има внуци и правнуци .
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дългът скача с +5,51 млрд. лева или над 4,4% от прогнозния БВПЩе ги плаща бнучето на мойта тъща, за да има пълни чекмеджета с кюлчета.
15
0
 
6
 
! Отговори
Къде е уловката ? преди 3 години
Избори идват ... скоро ...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не малко страни правеха над 3 % дефицит и преди ковид. Това се отнася за бананови държави като България.
13
0
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Тавана скача, тавана пада.Защо ли не съм изненадан ?!Това статистики, прогнози,на оназ си работа ще сложа.
12
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
значи какво излиза?-Имаме "ОГРОМЕН ИЗЛИШЪК",на всичко отгоре ни загробиха с още и още ЗАЕМИ,обаче...ДЕФИЦИТА ЩЯЛ ДА РАСТЕ ?!?!?!Ясна ли ви е кондиката?..Ако не,четете внимателно:-Гробарите ЗАГРОБИХА България с некадърството и СЛУГИНАЖА си!!!!!Те си напълниха "шкафчетата",сега е НАШ РЕД да ПЛАЩАМЕ за това!
11
0
 
5
 
! Отговори
ген. Муфтафжийски преди 3 години
Яко ще се........... Харчи!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да дадем пари на богатите, за да не обеднеят. Нали не искате да харчат от белите пари за черни дни? При техните разходи милионите бързо свършват. Помогнете !!
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е моментът България да вземе колкото се може повече заеми. Държавата трябва да продаде облигации за поне 50 години напред. Да вземем поне едни 100 милиарда евро да си оправим стандарта. После няма да ги връщаме защото тази система и без това си заминава. Който е хитър ще се възползва от ситуацията.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Така е навсякъде на запад при демокрацията и капитализма. Заплати над 6-7 хил евро които са равносилни на 2-3 хил лева в България вече не плащат осигуровки над този таван. Само средната класа и бедните плащат.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В западна Европа икономиките се свиват, прогнозите са за най малко 8% спад. Междувременно в България - премахване тавана за дефицити и увеличаваме дългове то исторически нива. И най важното - всички тези заеми ще бъдат раздадени!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на вируса, паднаха оковите!
5
0
 
7
 
! Отговори
'генерала' преди 3 години
Ше се Харчи, Яко ше се харчи!!!'
4
0
 
16
 
! Отговори
А бе преди 3 години
А къде отидоха 10-годишните излишъци?Май в чекмеджетата...
3
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
А защо не вдигнете максимума за осигуровки и данъци на хората с заплата над 3000лв? От нас бедните взимате яко.... Ама от тези с яки заплати от където има какво да се вземе Не пипате..... Мам*** крадлива