Сабанов: Актуализацията на всички пенсии е на дневен ред

Не е нормално пенсионерите да живеят под прага на бедността, казва депутата
2 дек 2020 22:25, Нели Христова
10

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 250 лв. на 300 лв. от 1 януари 2021 година. Така, според изчисленията, минимална пенсия ще получават половината от всички пенсионери в България. А коронакризата ескалира, закъсняха ли мерките на правителството?

"Никой не предлага конкретика. БСП винаги предлага нещо, което не може да стане, включително и по бюджета. Слушах Божанков какво говори за пенсиите. Как било предизборно, изборите бяха през 2017 г., ние влязохме в този парламент с обещание, че минималната пенсия ще бъде 300 лв. и тя е факт", каза депутатът от ВМРО Александър Сабанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в предходните бюджети, когато стъпка по стъпка са вдигали минималната пенсия, БСП предлагали тя да стане 300 лв.

"Това се случваше във всеки един бюджет. Сега, когато се случи, е много лоша тази мярка. Може би, защото те не мислят вече за тази уязвима група. 300 лв. е под прага на бедност. Затова се дават още 50 лв. за лекарства, има предвидени по 120 лв. допълнително за всеки един пенсионер, който е между 300 и 369 лв., за да може да се стигне прагът на бедност. Нещо, което не е нормално - български гражданин да живее под прага на бедността", коментира още Сабанов пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител подчерта, че актуализацията на всички пенсии е на дневен ред.

"Тези уязвими групи трябва да получат достойни средства. В началото на мандата пенсията беше 163 лв., а сега 880 хил. пенсионери получават 300 лв., което не е нормално, тъй като сме в ЕС. Както виждате, всяка година актуализираме, тази година с 5% ще вдигнем актуализирането на пенсиите", допълни той.

Сабанов коментира и евентуален мораториум върху кредитите.

"В момента се обсъжда този вариант, но дали ще бъде прието и как ще бъде прието. Но все пак не трябва да счупим и банковата система. Дори да бъде въведен, ще дойде ден, в който тези пари трябва да се платят. Тези месеци, в които хората не плащат, те не са забравени от банките, а се отлагат във времето", категоричен е депутатът.

Народният представител от ВМРО смята, че държавата ни е справила най-добре от цяла Европа по време на първия локдаун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
1
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Браво на ВМРО за повишението на пенсиите !!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5 само да те попитам защо хора с 35 години и повече стаж в Кремиковци получават 280 Лв пенсия,и би ли ми обяснил държавата на какво ги е осигурявала .....
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам дали има българин който да не му е ясно и мъчно;че с 300 Лв пенсия която взимат 80% от пенсионерите се живее почти непосилно.....Много ми е жал за тях винаги съм и помагал с каквото мога но просто нямам думи колко не социална е нашата държава особено спрямо тях,а това са нашите майки и бащи....Кажете ми кой нормален човек би изкарал с 300 Лв на месец при тези цени.....
1
2
 
17
 
! Отговори
IZBORI 2021 преди 3 години
ВМРО изкараха пак Цигулката и започнаха да свирят на една Струна - Достойни Пенсии за *уязвими* Групи ???Кога ще има разговор за Достойни Пенсии на Достойни Пенсионери - за Тавана на Пенсиите .Ако Политиците мислят да си играят с Пенсиите на Хората , по-добре НОИ да се закрие и да няма Пенсии от някоя година - да се плащат само старите пенсии и да няма нови .Пиша го защото този Политик взима една Шапка Пари месечно , и ако не е в Парламента ще умре от ГЛАД .