Проф. Христова: Радев направи компромис с датата за изборите

Възрастните може да се отдръпнат, смята икономистът Агоп Каспарян
15 яну 2021 22:35, Анисия Иванова
35
Проф. Христова: Радев направи компромис с датата за изборите
Снимка: Bulgaria ON AIR

След консултации с политическите партии и представители на ЦИК, държавният глава Румен Радев реши окончателно - изборите ще се проведат не на 28 март, а на 4 април. ГЕРБ и БСП не посрещнаха добре решението, "Воля" подкрепи президента за мъжеството. Има ли драма в датата 4 април и готова ли е държавата за избори? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и икономистът Агоп Каспарян.

"Драмата е много повече в начина, по който се променят нещата, че няма аргументация. Радев чу от анализатори за датата и се ориентира. Звучеше неубедително в тези консултации и се стигна до декларация вчера, която отново не беше одобрена", заяви проф. Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ президентът е направил компромис със своята първоначална дата, а новата няма да е удобна за никого.
Предложенията му са несъстоятелни. Гласуване по пощата, видеонаблюдение - това са методи и средства, които са доказали, че имат много популистки плюсове и технически минуси, които ще създадат проблеми, вместо да ги решат", посочи политическият психолог и добави:  "ГЕРБ наистина има интерес от по-ранни избори, това е факт, те са готови, имат електорат. Когато една политическа сила е в състояние да отстоява на фронт срещу нея, то хората се мобилизират заедно с нея на този фронт".

Проф. Антоанета Христова обясни, че потребността на държавният глава да свали правителството е довела до неговите подсъзнателни импулси.

"Той не помисли какво ще стане с останалите политически сили. Неготово първо предложение за дата беше вътрешен импулс", коментира тя.

"Тази негативна среда, в която ще бъдат проведени изборите - здравните условия, състава на секциите, организацията, това ще е предизвикателство към кампанията на политическите сили. В момента тези, които имат мотивация, ще имат възможност да се преборят и със себе си", смята политическият психолог.

"Когато лидерите се сблъскат, същото се случва и с народа. Обикновено пада и рейтингът на институциите. Оттук нататък ще започнем да градим държава наново пак", подчерта проф. Христова.

Подобно на нейното мнение сподели и икономистът Агоп Каспарян пред Bulgaria ON AIR.
"Нито здравна, нито икономическа логика, ще има единствено с 5000 хил. души повече ваксинирани. Радев се опита да вкара теми и динамика в политиката с гласуване по пощата видеонаблюдение и т.н. Накрая отново обществото е разединено с тази дата", заяви Каспарян.

"Объркани са посланията на Радев, защото тръгна с една дата, а това го вкара в един контекст, в който хората не могат да разберат каква беше целта на консултациите. Накрая какво стана - с една седмица удължихме мерките", добави той.

По думите му заради лошото време през април и здравната криза може възрастните хора да решат да се отдръпнат от изборите.

"Кампанията на партиите ще бъде много интересна - в студиата, в интернет, в други платформи, ще бъдем свидетели на една различна политическа кампания. Битката между БСП и ГЕРБ, всичко друго ще бъде на заден план. Ще има нови лица и те тепърва трябва да се покажат, ред е на новите лица да излязат напред", каза Агоп Каспарян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Бай Курти преди 3 години
Кога ще са изборите е без значение.Важното е да не допускаме провалени политици ,които са участвали във властта да спечелят.А именно такива ,като Нинова ,Манолова ,Иванов и сие.
26
0
 
6
 
! Отговори
никарагуа преди 3 години
антоанета христова па се опита да подкрепи герб. икономиста е прав, че май никой не разбра накрая за какво бяха тия консултации. кво ми кани маяма 3 дни подред с нейните формации.
25
11
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Която и дата да беше избрал президентът пак същото щяха да приказват. Няма дата за избори, която да е еднакво удобна за всички. А посланията на президента Радев бяха ясни: честни избори и възможност всички да гласуват. Това, по някаква причина е убягнало и на двамата: и на политологът и на икономистът.
24
2
 
2
 
! Отговори
бре тоя икономист преди 3 години
времето през април щяло да е лошо...ами то НАСА не могат да предвидят времето за 3 месеца напред но тоя ги разби ...нещо врачка го раздва. а пишман професора не я разбрах как след изборите ОТНОВО ще градим държавата ?? сега НЯМАМЕ ДЪРЖАВА а територия която обслужва интересите на върхушката ограбваща народ и държава ! та няма ОТНОВО да градим а дано да започнем да я създаваме и да си върнем държавата
23
3
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
По конституция сме светска държава с основно източноправославно вероизповедание. 4-ти април не е нашия Великден, а 30-ти април. Иначе, ако трябва с всички религии да се съобразяваме, то през април е и еврейската Пасха, и мюсюлманския Рамазан... И реално няма неделя без религиозно честване. На 4-ти католиците просто няма да се включат в изборните комисии, като не им се работи. Но никой не е забранил да гласуват.
22
0
 
3
 
! Отговори
ами шумкарите? преди 3 години
До Активист на БСПТе измряха за нов 9-ти. Нама СССР-Червената армия
21
1
 
7
 
! Отговори
С хуй да ги ринеш преди 3 години
Професори и генерали в мирно време!
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев показа политическо безсилие. Повтори опорките на "Да, България" за изборите. А партийката на Христо Иванов няма достатъчно подкрепа, за да ги въведе. Като всяка друга партия, да си спечелят доверието на народа и тогава да управляват. А не да изискват промени без да са фактор.
19
6
 
5
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Абе тази измислена телевизия гледа ли я някой ? Явно след изборите медийното пространство ще трябва да бъде прочистено от либерални и глобалистически медии които са на хранилката на Сорос .А ние ги знаем по списък кои са те . И няма да има отърване за тях .
18
6
 
10
 
! Отговори
Грешка преди 3 години
Радеф е турнат да си прибира паричките и да си изпълни поръчките, докато вий се напъвате да пишете коментари. Той ще създаде новата партия БФ/боли ме ф.ра/.
17
7
 
20
 
! Отговори
Време е... преди 3 години
Време е за яйца и домати срещу президенството, зеленият чорап Радеф орезили България.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А можеше да направи държавен преврат и да станем президентска диктатура!
15
5
 
8
 
! Отговори
Българин в БГ преди 3 години
Аз само да попитам:как гласуват гражданите на държава от ЕС, която няма двойно гражданство? Т.е. ако някой вече е немски гражданин , има ли право да гласува на изборите в Испания? Т.е. да ходят в Консулството и не ми дреме за Христо и за Дсбеето...
14
4
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Аха, но това си е само твое мнение което не е меродавно за милиони българи.
13
3
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Факт, от тези 2 милиона и половина ,всъщност гласуват само 1% , а останалите нито се интересуват локви се случва в България, нито гласуват.
12
11
 
5
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Бабо, защо не си гледаш плетките?За умна ли се мислиш?
11
19
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Четвърти април ще бъде новият Девети септември ! Хунтатата ГЕРБ-Суджук в затвора!
10
9
 
23
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Радев отново доказа некомпетентността си, не давайки никаква обосновка на решението си - особено след като ангажира толкова дълго време общественото внимание с този въпрос! Мъти го, мъти го този отговор и накрая го измъти баш за Великден! Немам думи!...Според мен, ще бъде истински интересно ако царя се включи в надпреварата! Това наистина ще предположи известно напрежение, особено ако царя се обедини с ББ и още доста други партии срещу БСП...Е...тогава ще бъдат истински избори, ми се струва...
9
13
 
16
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До 600 000 МЪРТВИ ДУШИТиква, миква, трябва да избираме от това, което имаме най-доброто, а единствения, който се е доказал, че може да решава проблеми /от участниците в изборите!/ е ББ. Другите са или чираци в политиката /без ясна визия дори!/или доказали се негодници, лицемери и некадърници в политиката /като БСП!/...Каквото и да е, изборът ни трябва да е анти БСП! - защото те са голямото зло, предатели, гонители на българите, лицемери и вс. останало лошо....
8
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес разбрахме, че герберите са станали по-католици от папата. Щяло да има избори на папищашкия Великден и се нададе вой до небесата. Да не би Бацо да ходи в Рим да го галят пак по главата?