Ресторантите отварят при спад на болните, но ще са пълни на 50%

Идеята тепърва ще се коментира с Националния оперативен щаб
32
Ресторантите отварят при спад на болните, но ще са пълни на 50%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще се обсъжда предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките. Тези идеи тепърва ще се коментират с Националния оперативен щаб. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ. 

Още по темата

Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората, бе категорична министър Николова.

Друго предложение е ресторантите да работят с предварителна резервация, но не всички заведения имат такава възможност. Разбира се, ще останат всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция.  
Вицепремиерът благодари на всички, които спазват безупречно заповедта на здравния министър. И допълни, че всяко едно нарушение оставя петно за целия туристически бизнес. Правителството на България провежда политика с умерени мерки и трябва да се намери балансът, бе категорична тя.

По отношение на зимния сезон министър Николова информира, че резервациите в момента са около 35-40%, като най-предпочитани са къщите за гости и малките места за настаняване. Разчитаме и на резервации в последния момент и уикенд пакетите, но предвиждаме около 65-70% спад, уточни тя. Посещенията, които направих в зимните ни курорти, ми дадоха по-голяма надежда. В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. По-големият проблем остава Банско, тъй като там се разчита предимно на гости от чужбина, поясни вицепремиерът. По думите ѝ практиката до момента показва, че сънародниците ни са преоткрили България – и летните, и зимните курорти, както и вътрешността на страната.

Министър Николова коментира и предстоящия летен сезон. Тя каза, че подготовката за Лято 2021 е започнала още през септември миналата година, като към момента са заявени 4300 чартърни полета за Летище Варна и между 6400 и 6700 за Летище Бургас. Министърът спомена, че предстои да бъде открито и туристическо представителство във Варшава, тъй като полските туристи са изключително важни за нашата страна.

Относно рекламата на България вицепремиерът поясни, че Министерството на туризма разработва различни рекламни кампании за целевите ни пазари. И допълни, че предстои да бъде открит туристически информационен център в НДК, който да поеме представянето на България. Той ще бъде изключително иновативен, с дигитални табла и ще има служители, които да обясняват на туристите всичко за нашата страна, а не само за София. Браншът изисква да има такъв информационен център и ние ще зарадваме българите и всички гости от чужбина, каза още министър Николова.

Бе обсъдена и темата за подкрепата на бизнеса. Вицепремиерът каза, че най-успешната мярка е 60 на 40, която за туристическия сектор е 80 на 20. Правителството даде ясна заявка за удължаване до края на март, а премиерът Бойко Борисов каза, че може да бъде продължена и до септември, поясни министърът. Спасени са около 30 000 работни места. Това е най балансираната мярка, защото е директна подкрепа и запазва персонала, заключи вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се отворихте някои тук, хукнахте по ресторанти, защото има малко заразени напоследък, ама ноември се бяхте изпокрили като мишки от страх да не ви докопа короната . Нищо не се е разминало, не бързайте любители на кръчмите от средата на февруари се връщаме в изходна позиция!
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващият път като правят затваряне да затворят само училищата без ресторантите и ще видите, че проблемът не идва от там.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз затворен ресторант не съм видял. Всичките си работят. "Частни" партита, пишат се хотели, глоби плащат. Не знам, но си бачкат. И явно няма проблем, защото продължава да има спад на заразени и умрели. За какво само да се лъжем с тези мерки, така или иначе никой не ги спазва?
25
8
 
6
 
! Отговори
до 21 Чиновник преди 3 години
"На нормалните хора ежедневието ни не минава във висене по цял ден по кръчми и кафенета."Ще ни просветиш ли къде Ви минава свободното време на "нормалните хора".Не спряхте тези "нормални хора" да плюете срещу ресторанти, фитнеси и молове, при положение, че никой не Ви кара да ходите и на никой не му пука дали ходите.Всяка вече сте на изложба или театър, може би?Или по-скоро висите вкъщи, тъпчете си, гледате телевизия и плюете в нета.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно някой ви кара насила да ходите по ресторанти?Стойте си увити вкъщи и оставете хората да работят!
23
3
 
2
 
! Отговори
не бойте се преди 3 години
Всяка година ноември, настинките предизвикват голяма смъртност!
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не може да се сяда отвън въобще не трябва да отварят. Лятото, се видя, че не спазват никакви мерки, нито отстояние, нито маски, нито дезинфекция, за хигиена да не говорим, но като сме на открито короната по-трудно се разпространяваше, докато сега вътре в ресторанта не спазващи нищо, ще пламнем като ноември!
21
5
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До ЕлемагНе ти трябва кръчма, за да плюскаш шкембе чорба и да се наливаш с бира. На нормалните хора ежедневието ни не минава във висене по цял ден по кръчми и кафенета.
20
14
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Заради шепа нагли кръчмари ще страдаме всички...
19
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво отваряне на кръчмите до края на март месец!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоВ България няма бизнеси... Така, че нищо не е изгубено или погубено, освен живота на много хора...
17
0
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Боли *** фара 17Дефинирай "Нормална работа", моля те. Коя работа смяташ за нормална?
16
1
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
На алчните кръчмари изхранване на ол-инклузив им пречи.Пречи им, че туристи купуват храна от топли витрини на хран. магазини.Много им пречи, че туристи си носят храна в багажника на колите.
15
10
 
11
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Смешни мерки и смешни управляващи! Време е да сте в затвора! Погубихте редица бизнеси, живота на много хора, а други оставихте в нищета и мизерия!Датата на ваксинацията ви наближава 4.04.2021 година пред урните!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те затваряли ли са? По Коледа и Нова Година организираха тайни чалга купони.
13
4
 
9
 
! Отговори
и пак повтарям ... преди 3 години
Излезе престъпник от Затвора(там попаднал на хора), на ВСЯКА цена отваря кръчма.Може жилище или квартира да няма - кръчма ТРЯБВА да има.Такава е играта засега, в милата ни татковина.Ама данъци укривали ... те и парички перат ... и едни вещества продават алхимични.Обаче дойде ли Сyльо или Пyльо ресторантьор да мъти водата - нищо добро не го чака.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безделниците дето само висят по ресторантите и сега си ходят, който не вярва да се разходи и ще види.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да отварят , хич да не чакат ! Където и да отворят , ще ида да правя оборот !!!
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хич не ми дреме дали ще отворят или ще фалират и без това са много и качеството е отвратително
9
5
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
От кога чакам да...падне забраната и да отида да...ударя 2-3 шкембе чорби в ресторант Въча,с една лъжица лют червен пипер и малко...оцет.Който минава през Йоаким Груево,да опита от тази...чорба;ще се върне пак...само за нея.(безплатна...реклама)