Арменската общност у нас е против избори на 4 април

Изпратили са отворено писмо до президента Румен Радев
20 яну 2021 12:44, Анисия Иванова
111
Арменската общност у нас е против избори на 4 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори  - 4 април, на която етническата група ще чества празника Възкресение Христово.

В отворено писмо до президента Румен Радев представители на общността призовават държавния глава да преразгледа решението си и да определи друга дата, съобразена с религиозните обичаи на всички български граждани.

"На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа Света църква ще се отбележи Възкресение Христово. Хиляди арменски семейства в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по подобаващ начин своята почит към Иисус Христос и неговата саможертва в името на спасението на хората.

Още по темата

Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е продиктуван от непознаването на традициите на „различните“ в България, а не е резултат на тенденциозен избор, показващ незачитане на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, различни от българското православие", пишат в обръщението си към президента.

По думите им на този 4 април 2021 г. арменската общност в България иска да отдаде почит към Христово Възкресение по подобаващ начин, а не да се втурва към урните и да мисли за политическите страсти и пристрастия. Това е ден, който трябва да бъде посветен на Спасителя, не на политиците.

 "И не на последно място – Великден е времето, в което нашите християнски семейства, след като са посетили храма, се събират в уютна семейна среда, за да продължат празника, посветен на тържеството на духа над тленното. Ето защо не бихме искали този свят ден да бъде помрачен или похабен заради едно недоразумение.

И ако използваме по-мека дума, то е защото не бихме искали да употребим „неуважение“, което със сигурност почувствахме, научавайки за подписания указ от президента на България и за избора на неподходяща дата"....

Бихме искали, както ние винаги сме били лоялни български граждани, зачитащи законите на България, която е нашата родина, така и към нас като представители на арменското малцинство да се проявява уважение и внимание към вярата, обичаите, културата, в т.ч. и към църковния ни календар. Противното би означавало потъпкване на правата ни, вписани и в Конституцията, както и на духовните ни ценности", завършва писмото им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
3
 
! Отговори
... ДАТАТА 4-ТИ АПРИ преди 3 години
До 1 ! 108. "УМНИК", Аз съм "***" и съм българин, а ти кой си, като не си "***"?! Кой си ти?! Нещо, като нищо! " Щом от нещо си станал нищо - не те познавам нещо!". Ние, всички българи, сме олицетворение на този образ, и ти, Нищо, нямаш място между нас! Ти, "умник-грамотен", нямаш дори моралното право да разделяш България на етноси, защото тя е съставена от етноси: Всички сме равноправни, и се наричаме български граждани, и в моятя родина няма място за расизъм! РАЗКОЛНИКА да смени...
99
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-107,абе ***,арменците българи ли са,според теб и кардашите -роми,бургуджиите- роми,власи,евреи турци,те ако искат промяна ,ко прайме,много правилно,президента Радев не се е консултирал,с арменския поп.Ако искат,да хващат самолета и да празнуват Великден в ЕРЕВАН,така беше казал балевски за българите,живеещи в чужбина.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФИГУРАНТ, ЗАПОМНИ: ТИ СИ РАОТНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, А НЕ БОЖЕСТВО! АРМЕНСКАТА ОБЩНОСТ ИМА ПРАВО НА ГЛАС! ДЛЪЖЕН СИ ДА УВАЖИШ ТЕХНИЯ ПРАЗНИК! ПРОМЕНИ НЕЗАБАВНО ДАТАТА 4-ТИ АПРИЛ И ПРЕСТАНИ ДА ОБСЛУЖВАШ САМО ЛЮБИМАТА СИ ПАРТИЯ...
97
2
 
4
 
! Отговори
АТЕИСТ-РАЗКОЛНИК! преди 3 години
"Простотията не ходи по гората, а по харата!". Така казва нашия мъдър народ! "ЦАР, с царство на две, е като стомна без дъно, вода в нея не се налива, жаден ще останеш !". Така казва нашия мъдър народ! ". Коня с капаци гледа пътя сляпо, само напред, верен до гроб на господаря си, БКП-БСП който го е впрегнал в каруцата!"... ПРЕЗИДЕНТА, като обединител на нацията, е длъжен да се съобрази с всички обстоятелства при вземане на твърдо решение за дата на изборите! Какво е това: на 28; на 4-ти...?!
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците са един файтон калпаци,но крещят колкото за сто файтона.Историята показва, как през 1915 година,подгонени като кучета от Турция,са намерили тук при нас "пристанище" където да се спрат.Днес в Нагорни Карабах,те искат територия която е чужда,но им показаха как тя се защитава. Да благодарят на президента на Русия за намесата, която спря жестоката война в този край на света.
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците да си ходят в Армения,щом са против Българската Държава и народ, арменците са еретици - монофизити, а като хора и народ, неблагодарници. А Най - Радостният Празник Възкресение Христово, Великден е на 2 Май! Православието е Истинското Християнство!
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом арменците са против, веднага да се смени датата.
93
6
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До 54..... въобще не ме интересува, честно.Обяснявам ви, че трябва да има спазване на демократични... Нали фигуранта орева орталъка, че трябва да се даде възможност на всички да гласуват. А пък определи датата на Великден за католици и арменци. И го прави нарочно, за да покаже, че е много важен. Голям *** е Радев. Но на Рамадан байряма не би си позволил да определи дата за изборите, защото мюсюлманите са около 500 000 гласа. Те го избраха и пак ще разчита на тях.
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-малкото, което смятам за Радев е, че да не уважиш религиозния празник на която еи да е общност е неуважение и за пореден път показва, че направи всичко да разедини нацията.Хората с право си казват, че го е направил нарочно.Мисля, че го направи от глупост - комунистическа глупост.Така комунистите не се съобразяваха с религиозните празници на хората и ги противопоставяха на властта.Кажи му комунист и военен и не питай за повече.Не става човекът за президент.
91
2
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Напротив.Президента се избира с мнозинство, кое пак не е ясно. Аааа, да-световната конспирация, бил Гейтс, извънземните те са го избрали за президент. Постфактум скачаш на решение отдавна известното като "демократични избори!". Не е добре всеки да тегли към себе, ама аз така, щото иначе, алабала.. ОК, да напревим референдум за датата за избори, за най-популярна измежду всички. Или да не правим избори, и пари ще спестим, и боко и *** ще са фоверър, и *** и тя също...
90
4
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Да, смятам. Само защото има избор с мнозинство. И аз не вярвам, че всичко е минало без машинации и фалшификации и не е правилно.До Чебурашка Това въобще не ме интересува, честно.Обяснявам ви, че трябва да има спазване на демократичните принципи. Ами ако Пастафариянците рекат и те за дата да при дирят?
89
4
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Радевчета дето плюят арменците да си зададат въпроса дали ако на 4 прил беше Рамазан байряма щеше да посочи тази дата за изборите?
88
1
 
9
 
! Отговори
Успял преди 3 години
Знаете ли, когато си успял в живота и имаш добри колеги арменци, турци, евреи, че и роми, всички с добро образование, работещи заедно в един колектив, няма никакво деление и омраза. Говоря от личен опит. Омразата идва от завист и яд, ако човек не е успял в живота.
87
0
 
6
 
! Отговори
Бургас преди 3 години
94 пита правилно. Аз само искам да споделя, че ако не беше д-р Мануелян, баща ми щеше да си отиде от този свят 10 год. по-рано.
86
3
 
5
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Да, навремето един мой съученик от арменски произход рецитираше по-добре от нас българчетата "Опълченците на Шипка" с пълния му текст.
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали цялата арменска общност ,живуща в България,или само няколко казионни фигурки добре заплатени от власттта са против избори на 4.4.2020???
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се оплачат на арменския поп
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛГБТ общността иска избори на 2 февруари
82
4
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен........ Фигуранта'поне е летял,не е пълзял като теб денонощно..... Фигуранта сега пълзи приятелю, пълзи по дъното и го копае. И тия дето му уйдисвате на извратеният болен акъл, пълзите и копаете дъното!
81
4
 
7
 
! Отговори
Арменците са народ, преди 3 години
изстрадал повече от нас.В миналото-турски геноцид,сега-заблудени отРусия за защитата си и пометени от азерите с решаващото участие наТурция,с която Русия не иска да се скара заради тях.За съжаление,отвореното им писмо до Радев ще е като жалба до арменския поп-успокояване на душата и никакъв резултат.