Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали

COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа
22 яну 2021 06:43, Александър Попов
214
Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза", заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

"За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа", посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията.

По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

Министър-председателят акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал", добави още Борисов.

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът Бойко Борисов, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.

"Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4.04. да изпратим герберастиите в забвение. Масово народе, както гласувахме за Президент Румен Радев!
163
1
 
3
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Как може да знае като не е бил на място ?Една Англичанка влезе в болница и видя че е празна веднага я арестуваха и на съд.Демократичен свят уж................
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измама !
161
0
 
6
 
! Отговори
ми добре преди 3 години
щом е толкова тревожно положението, кажи Спасителю наш да си стоим вкъщи, ама да ни доставят храна с дронове, да ни опростят всички сметки и данъци. Мен ми е гот да стоя дОма и да си лафя с приятели по скайп, ама като свърши храната трябва да ида до магазина, а там ми искат пари. Що така, бе байно? Искам да спазвам строгите ти мерки, *** нещо не се връзва с действителността.
160
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава на Бойко Борисов! Слава на ГЕРБ! Слава на ***!
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИНТЕРЕСНО...Ще лежи под земята, но не българска...
158
1
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Плондирът бандит Боко стана и международник. Разбира от ЕС и всичко останало.
157
1
 
8
 
! Отговори
Турски поток преди 3 години
До Шефа Трите милиарда са дадени заради Турция и Турски поток . Заради ,,моят скъп приятел Ердоган ,,
156
1
 
10
 
! Отговори
винаги истината преди 3 години
има нещо гнило - как може заводи /ВМЗ/да работят с маски един до друг, а ресторанти и магазини - не може . БУДАЛКАТ НИ !
155
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ползвам тук да пиша за джендърката премиерка лицемерка содомска истанбулска конвенционалка - Единственото ОГЛУШИТЕЛНО е ТВОЯТА ТЪПОТИЯ - о тикво джендърско премиерска и лицемерска !!! СТИГА герпес !!! Гласувайте за България и долу джендърите българофобци от ГЕРПес !!!
154
2
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа.Много удобно за всички нено.рмални управници в ЕС.
153
2
 
12
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Може в ЕС ситуацията да е тревожна , но в България ТИ БОЙКО БОРИСОВ , я направи безнадеждна!Не може да раздаваш грешни пари на САЩ 3 милиарда за самолетчета , на Русия 3 милиарда за тръба до Сърбия????ЕЙ къде се намираш ?С български левчета ще си купуваш крадливите мандати?
152
2
 
8
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО... преди 3 години
..какво ще работи тоя,след като го изгоним?
151
2
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
Тоя не се наяде,не се накраде.Кюлчета злато, пачки с 500 евра?Как ги е заработил?Да се маха!Цял народ го мрази.Най-бедни сме в ЕС!!!
150
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 3 години
Скоро почва новата учебна година за чужденците от медицинския университет Плевен, миналата година те донесоха болеста в България(точно 2 седмици след началото на учебната им година се появи първия случай регистриран в Плевен),тази година пак като ги пуснат ще я донесат, борисов с удоволствие ще ги пусне да разнесат болеста
149
3
 
0
 
! Отговори
Изкаме си Мелания преди 3 години
Вироза мотирва, медрото набабва, иглата не вляза, козмите пречад...И фсичко това само щото Мелания вече не е в Белият дом.
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по-скоро се тревожи мутрата, че мангизите от шкафчетата и от офшорките няма да може да ги вземе с него като го прибере короната. Нищо - внуците ще има да харчат милиардите, които окраде за 10 години управление и още толкова преди това в далавери с групировките
147
0
 
18
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Аз съм възхитен от другаря Борисов! След като оправи всички проблеми в България сега той се разтревожи и за ЕС!
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак е забравил да се избръсне.
145
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
С потенциала и парите с които разполагате...ЕСССР е умираща...убита идея от настоящите и безпомощни власт имащи...играете покер с Господ...намесва се отвратен от политиците убиващи невинни и найвни човеци...Армагедона за политическата класа предстои...и нямате офшорки и хартийки които да ви спасят от гнева ни...Бог ми е дал живота...Цвета и Менда дето ме ограбват...на Хидроинжинера да правят...поклони...ще ви съдим и търсим отговорност...Първанов,Станишев,Симеон,Костов,Доган...плеяда грабители