Закъсняло ли е решението за АЕЦ "Белене"?

Според специалисти то прикрива провали в енергетиката
26 яну 2021 22:26, Петя Славова
52

Правителството взе решение неизползваното оборудване от АЕЦ "Белене" да бъде използвано за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Накъде поема българската енергетика и какво ще се случи с централите във време на пандемия?

"Това е решение, целящо да прикрие редица провали в енергетиката. АЕЦ "Белене" е оплетено кълбо от неразрешими проблеми. Много е закъсняло решението реакторите от "Белене" да отидат в "Козлодуй" след 8 години и половина." Това заяви енергийният експерт проф. д-р Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Да си признаят откровено, че от тези 3,5 млрд. активите всъщност са много по-малко. Къде са останалите активи? Напът са да забъркат отново каша, както с "Белене", посочи проф. Касчиев.
Той обясни, че рискът инвеститорите да заведат съдебен иск и да съдят страната ни е реален.

"Когато ни осъдиха руснаците за "Белене", само 60 млн. струваха адвокатите", отбеляза той. По думите му не цялото оборудване от АЕЦ "Белене" може да се използва за нов ядрен проект.

"САЩ се отказаха от сделката, защото разбраха, че сътрудничеството между България и Русия е отровно за тях. Омръзнали сме на цяла Европа. Държави, които нямаха ядрена история като Беларус, миналата година пуснаха реакторите", допълни проф. Георги Касчиев.

И заяви, че АЕЦ "Козлодуй" зависи от това дали руската страна ще прояви готовност, защото иначе няма кой технически да разработи оборудването.

А икономическият експерт Владимир Каролев беше категоричен пред Bulgaria ON AIR, че проектът в Белене в момента няма никакъв смисъл.

"Не се знае кой ще инвестира. Когато дойде г-жа Клинтън беше спрян проектът.  Не казвам, че ако не беше спрян по политически проблеми, щеше да стане, но вече бяхме направили проучване на пазара. Решението беше, че ако не се намерят пазари, няма да се прави с държавни пари", каза Каролев.

По думите му много правителства са виновни за обезценяването на акциите.

"Само няколко милиона лева се плащаха за PR, не може отново да тичаме по тези пътеки, пак ще ни се смее светът. Трябва да се направи последен опит и ако не стане, да се забрави за това оборудване. Пазарът трябва да реши има ли смисъл, а ние още не сме стигнали до пазарен тест", подчерта икономическият експерт.

И отбеляза, че отново няма прозрачност по проекта, защото според него "енергийното министерство знае, че няма интерес от инвеститорите".

По телефона се включи и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

"Сигурен съм, че ще има правилно държавническо решение, стига всички енергийни експерти да обединят усилията си и да работят в една посока", каза Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Некомпетентен преди 3 години
До номер 19 Японски реактори няма бе *** това не е лек автомобил или мотопед.
44
1
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
То се видя, че ние АЕЦ няма да строим, поне докато Бойко е в Министерския съвет, няма да го бъде. Най-добре е да подарим реакторите на някой от комшиите, например на Северна Македония. Те ще направят АЕЦ, а ние, след като затворим ТЕЦ Мариците, ще купуваме ток от тях.
43
2
 
5
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
За три мандата Бойко успя да загроби строителството на АЕЦ. Почна от "гьол за харани" още щом се настани в Министерския съвет. Сетне "ще се строи", сетне "няма да се строи". То не бяха процедури напред-назад, трябва - не трябва, хайде 6 месеца за това, хайде още 6 за онова, хайде още 6 месеца за трето и накрая нищо. Жалка работа.
42
3
 
7
 
! Отговори
ДУПЕДАВЕЦ ХРАБЪР преди 3 години
ЗА КАКВО ГИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА? ЦЯЛАТА РАБОТА Е КАКВО ЩЕ КАЖАТ КРАВАРИТЕ. УЕСТИНХАУС ИМАТ НЯКОИ ОСТАНАЛИ ДЕТАЙЛИ, ЗА ДА СТИГНАТ ЗА ТАЗИ УЙСУРМА И ЗАТОВА СЕ ВЗЕМА ТАКОВА НЕАДЕКВАТНО РЕШЕНИЕ, ПЪК И СЕ НАПАТИХМЕ С ТЯХ/ВИЖ "МАРИЦИТЕ" /....
41
2
 
4
 
! Отговори
хайде 2038 преди 3 години
хсйде 2038 да видим колко ще са спрени. Да ще закрие най старите по амортизираност. Що не ги закрие сега,кое ще е пи различно, просто гръмки изявления за шарани като нас да ни откажат от ядрени мощности за фа не сме на пазара като продавачи.
40
2
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
пропусна че Баце има грехове да изкупува заради Балкански поток, пред ян ките
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
другаде е заровено кучето. С встъпване нс Байдън , БОКо български му направи два плонжа угоднически, Първия заяви че няма да има Белене и Второ опита се да вкара в антируска риторика президента Радев с оная оттреппка Навални а самия Боко да се итъкне като голям радетел за човешки права и евроатл ценности.Демек гъ зо близец за индулгенция от новия Вожд зад океана.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой специалист? Каролев ли? Той тоя няма един ден трудов стаж, мистър компетенция по всички въпроси ако го питаш него и само лае и плюе. Той винаги е от страната на тези, които са на власт. Специалист по какво е? По енергетика, че да говори за АЕЦ? По какво е специалист тоя търтей бре?Тоя каролев и андрей райчев се борят за най-голям лентяй в страната.
37
1
 
4
 
! Отговори
promo преди 3 години
офф тиквата предизборно пак за АИЦ БЕЛЕНЕ бълнува
36
1
 
7
 
! Отговори
Митев преди 3 години
Да ви имам "експертите"!
35
3
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Пенкилер Каролев !!! Всичко знае това момче !!! Молодец!
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каролев дава добри съвети за Африка и Латинска Америка. Дори Индия строи ядрени централи. Има инвеститори. Вземат им реакторите и ги дават на Уестингхаус. Защото Уестингхаус фалирали и нямат вече реактори.Инвеститори има, но им пречат от чуждата държава и нейните васални местни вождове.Чужда държава се бои от българската мощ в енергетиката.
33
8
 
6
 
! Отговори
Електра преди 3 години
До АнонименЗа тебе е важна БСПдирастите и дългия инкасатор Р. Овч. пак да откраднат едни пари и комисионни нали, народа кучета го яли...
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 kw/h, тоест тоя асансъор ще върви без да спира 1 час само на тока от соларните панелиТой може да не върви 1 час, но в момента, в който натиснеш бутона за тръгване, трябва да са налични тия 30 киловата, иначе асансьорът няма да отлепи.А на нас ДЪРЖАВАТА С НАЙ-МНОГО РЕАКТОРИ В СВЕТА САЩ НИ ЗАБРАВЯВА ДА СТРОИМ АЕЦ Ей затова ги мразя тия нагли кравари!!! И слугите им copoски също!!!
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ 95 реактораФранция 56Англия 15Испания 7Швеция 7Чехия 6и да не изреждам повече, общо 450 реактора в светаСамо на България обаче й забраняват да строи нови
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32 Пак да те питам. Кой ти каза,че ВЕИ е само соларни панели.Що си повтаряш глупостите като на партийно заседание.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30 30 kw/h, тоест тоя асансъор ще върви без да спира 1 час само на тока от соларните панели. Без да смятаме другите възобновяеми източници.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 електрически локомотив, който тегли 15 вагона х 20 тона са 300 тона с 60 км/ч колко соларни панели трябват? Половината територия на държавата за 1 влак?
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30 Само да те питам. Кой ти каза на теб,че трябва да се ползва само соларна енргия. Ти трудно ли мислиш или си пишеш по опорни точки. Германия има 50% енергиен дял от ВЕИ, нито строи руски централи,нито иска да чува за нови АЕЦ дори.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пусковата мощност на обикновен асансьор за 4 пътници по 80 кг общо 320 кг е от 10 до 40 киловата, 30 киловата са 170 квадратни метра соларни панели да тръгне 1 пътнически асансьор.1 кран в автосервиз трябва да вдигне 3 тона автомобил1 кран в завода вдига 20- 30 тона