Амбицията на властта: До 2050 г. 60% от жилищата да са санирани

Топломерите да са с дистанционно отчитане
29
Амбицията на властта: До 2050 г. 60% от жилищата да са санирани
Снимка: БГНЕС

Всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода трябва да бъдат с дистанционно отчитане, решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за енергийната ефективност.

Смяната ще стане поетапно, като крайният срок за подмяна у нас е до 1 януари 2027 г.

Промените в закона са обвързани с Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение до 2050 г. Тя предвижда до 2050 година в България да бъдат санирани 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния.

Санирането има и многобройни други положителни ефекти, се изтъква в стратегията. Един от тях е, че продажната стойност на апартаментите в санираните сгради се повишава поне с 10-15% в сравнение с преди мерките.

Между 2021 и 2030 г. санирането ще помогне да се спестят 2 971 гигаватчаса енергия годишно, което представлява 6,9% намаление на общото енергийно потребление на домакинствата и сектора на услугите.

Има и многобройни положителни ефекти от санирането върху публичните финанси, например от спестените разходи за енергийни помощи за бедните, от спестените разходи за болнична помощ заради подобреното качество на въздуха и на климата в помещенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Alesund697 преди 3 години
Панелките имат срок на експлоатация над 100 години. А при добра поддръжка и правилна експлоатация - много по дълго. Просто железобетона няма врагове освен влагата. Но зорът на някои е да пълнят гушки като строят коптори , които не стават и за кокошарници.
24
2
 
2
 
! Отговори
При санирането преди 3 години
най-големия проблем са комшиите. Даже се чудя как някави блокове са успели да се съберат и да учредят сдружение, което е единственото изискване за саниране. И това при 100 % безплатно саниране. Ако възникне необходимост и от 5 % самоучастие - има хора които никога не биха платили - те и сега не си плащат за чистачка на стълбището и за ток.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експлоатационния период на панелно жилище е 40г. който отдавна е пресрочен. А до 2050г. вече няма да има какво да се санира, понеже те сами ще паднат.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност панелните блокове ще паднат преди да ги санирате .
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То голяма амбиция голямо чудо. Искрено се натъжих от тази новина, явно ГЕРБ трябва да си ходи , ако амбициите им са само толкова . Още 30 години мизерия и грозни градове , това ни чака със сигурност с толкова амбициозни управници. 2050 г идва ИИ и няма да има работа за 60-75 % от хората. По света се правят планове и стратегии как да се справят с проблема , а ние още неможем да санираме . Закривай държавата , за нищо не става , грозна *** история .
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите имали намерение до 2050 г. да санират.Вярват, че ще ги избираме или, че ще манипулират изборите?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои панелки са напукани и нямат нужда от саниране.След години ще има срутища.По-важни са укрепителните действия,а не толкова топлоизолация,червило и пудра.
18
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Страшна амбиция, няма що. Държави като Чехия, Полша и Унгария са санирали всички жилища още преди години. А у нас за толкова години членство в ЕС са санирани по 5 блока в град, с изключение на Бургас. Жалка герберо-комунистическа работа.
17
2
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
до тогава ще падналиииии. *** *** народ. България одавна ще е в историята!!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
Architekta преди 3 години
Аз пък казвам че голям зор имат некои да събарят , ликвидират , рушат. *** не им се получава. Парашута не им се отваря и за това ***. Панелката ако се експлоатира правилно има 100+ години живот . На бетона няма какво да му се руши. Само става по здрав. При земетръс от 7+ Рихтер панелките устояват, другите - не.
15
3
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
То добре, но защо никой не коментира, че при саниране на цялата сграда, тя се натоварва с още доста тонове в/у и без това остарялата конструкция...
14
3
 
4
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
аз пък слагам бас че в следващите 3 години ще запонат да стават необитаеми първите построение панелки. ще има поне 2цифрено число от тези сгради които в до 2025г ще станат необитаеми. До 2050 всичките стари сгради и поне 1/3 от новото строителство/особенно тав от периода 1995-2000г/ няма да имат нужда от саниране, а от събаряне
13
0
 
6
 
! Отговори
заключение преди 3 години
Амбицията им е да ни ЛЪЖАТ-МАЖАТ, че пак са гласуваме за тях...
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа където има соц. блокове, отдавна са санирани на 100%. Била съм в Чехия и Словакия и знам за какво става въпрос. Къде са те - къде сме ние. А до 2050-та те тия блокове тука сами ще са се срутили.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 месеца в Ботевград не могат да платят на фирмата дето санира моя блок 100000 лв. Какво ще санират , като все пари няма и накрая работниците си оставят ръцете в "санирането"
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До собственичкаАха, и още 300 години ще живеем в соц-кутийки, направени за тружениците в заводите дошли от село. От работа в спалнята и от спалнята на работа...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гробарите да плануват до месец напред, другото е гражданска
8
3
 
6
 
! Отговори
до 2050 преди 3 години
До 2050г. я камилата ,я камиларя. А маже би Баце ще плати на своите хора още сега, а санирането ....................Пък своите хора знаят как да се отблагодарят.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С чужда пита помен прави. С пари на данъкоплатците санират частни сгради. Само така може лесно да се пълни шкафчето в зайчарника.
6
5
 
7
 
! Отговори
собственичка преди 3 години
На едната панелка санирането е перфектно. Жилищен блок на 8 етажа със 3 входа стана като нов. Животът му се удължава със 100 години.Към 2300-та година ще бъде пак за саниране. Евентуално. Така че има файда от санирането.