КОД иска референдум за преразглеждане на 3 март като национален празник

Тази дата била каскада от събития
Обновена: 3 мар 2021 21:51 | 3 мар 2021 21:47, Екип на Bulgaria On Air
84

Националният празник на България е3 март. Защо той е знакова дата за зам.- председателя на КОД?

"За мен тази дата има както обществено, така и лично значение. Ние, от партия КОД имаме петиция и намерение да призовем референдум, който да преразгледа 3 март като национален празник. По наше мнение има поне 2-3 дати от огромно национално значение, които са по-подходящи", каза писателят и зам.- председател на КОД д-р Любомир Канов в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че би сложил 24 септември, когато България става независима държава, приета от всички държави по света.

"3 март е начало на един процес, не абсолютен повод за всеобщо празнуване, а каскада от събития, някои от които се оказва, че ще бъдат катастрофални за историята на България", допълни д-р Канов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Трети март е като 10 ноември - сменя се една империя с друга.

"Започва се нещо и след това има други събития, които променят съдбата. Неслучайно този 3 март беше въведен от тогавашния президент Петър Младенов, който замени 9 септември, с идеята, че това би могло да обедини българите", коментира още зам.-председателят на КОД.

Той се надява, че децата на България ще научат историята ни, както трябва. И добави, че трябва да научат както старата, така и новата ни история.

"Моята лична история е, че аз бях арестуван в кабинета си на националния ни празник през 1977 г. Бях обвинен в контрареволюционна пропаганда. Прекарах в затвора година и половина. Това беше и поводът да напусна България. Прекарах голяма част от трудовия си живот в САЩ. Но се върнах, защото аз обичам страната ни и съм българин. Тук са костите на родителите, моята младост, както и много мои приятели", подчерта д-р Любомир Канов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: код3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Един Тарикат и *** искаше " Рестарт" на държавата,печелейки време да си изкара 1 во жалко пълно мандатче! Други *** и искат да ни затрият съзнанието като нация и станем лесно Манипулируеми за политиците и запада?! Ами време е да тръгваме с калашниците ако питате мен!Българи ли са улу какви "политиците" ни? Тия се самозабравиха вече мисля!!!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като държава сме признати на берлинският конгрес.от трети март няма правни последствия а военни действия се водят и след тази дата
59
1
 
4
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Хората са объркани от много ТВ и блогове и не разбират, че ЗАРАДИ КРИВИТЕ СМЕТКИ на Русия и с помощта на този, макар и нереализиран Сан Стефански договор, е върнат политическият живот на България и й е дадена възможност за развитие поне 60-100 год по-рано отколкото е позволявала реалността!Няма никакво русофилство да празнуваме този празник, защото той не е благодарност към Русия и нейните имперски мераци, а към Благосклонната към нас Съдба, възнаградила усилията на нашите революционери!
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луди хора с луди идеи. Какво съединение и каква независимост щеше да празнуваш, ако нямаше трети март. Пуснали пяна от злоба срещу Русия се застъпват за *** идеи.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71Така е, русофилите трябва да празнуват Банго Василий, този празник има същпп толкова общо с повод за Национален празник колкото 3 март (даже може би повече).22 септември е истинския Национален празник и по-скоро рано отколкото късно ще стане такъв официално.Надявам се, че ти, като истински българин, ще си доволен, че най-накрая имаме инстински празник, около който българите да се обединим.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета форума разбирам, че е крайна време национален празник да ни е Банго Василий, в краен случай Осми март. Всъщност ненапразно в по-голямата част от историята си сме били под робство, та ние не можем да живеем заедно, бихме се съюзили с всеки, само и само да направим мръсно на съседа си примерно. Бъдете здрави! Национален празник трябва да имат НАЦИИТЕ, българите не сме нация.
55
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5678Ще я научат, не се притеснявай. Вече знаят, че Русия ни е мачкала където свари. Скоро и датите на които България е направила нещо за себе си ще станат повод за обсъждане на коя от тях да е националния празник.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 67 ЧебурашкаАа! Вече си на линия другарю Гендър Сороски ! мислех , че те е хванал ковид та се губиш нещо от сутринта
53
3
 
10
 
! Отговори
5678 преди 3 години
Не знам кой е този д-р Канов, в интерес на истината не искам и да го знам, но ми писна от разни търсачи на слава, да ни убеждават коя дата е вярна и коя не. От толкова промени децата не могат да научат историята, защото всякакви такива доктори, доценти, професори и сие, решават че тяхната теория е най-вярна и айде промяна - нови учебници, нови дати,..........нова история, не става така! Дали са акуратни или не дадени дати, няма значение - хората ги знаят, престанете!
52
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До обикновенДоговорът е инструментът, с който са излъгани българите, тъй че той е срамна страница в българската история и причината за десетилетия на българско страдание след това.Руския агресор и поробител, лъже българите, раздава исконни български територии на някои от най-злобните им врагове (освен самия руски поробител, разбира се), и краде безогледно, включително България си плаща "освобождението".Скрий се, червен каскет!
51
3
 
6
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Съгласен съм за скритите цели на Русия и други Велики сили по това време и с това, че българите са излъгани, но договорът е факт, и това го прави макар и това развързва ръцете на българите и им дава вяра, че един ден макар и след много грешки, отново ще бъде факт! А за постигането му има само един път - непрестанна борба, дори и по най-подмолен начин! Освен ако не сте от онези, за които България свърша с табелата на родното им село!
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До обикновенЧели сме в библиотеките. Манипулираш в полза на руснаците поробители.
49
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До обикновенНищо не е "обединено в едно". Руснаците се договарят тайно с Австро-Унгария с Райхщадското споразумение от 1976, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава.Сан-Стефанския ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор е руска ЛЪЖА, която има за цел да създаде у българите илюзията, че Русия иска силна България, когато в действителност Русия тайно се договаря за точно обратното.Русия е и СРЕЩУ Съединението и обявяването на фактическата ни Независимост. Тогава им лъсват всички намерения.
48
3
 
7
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
До Минисоидоте - онразовакте се братя и сестри, тук не става въпрос какви цели е имала Русия с войната от 1878, а какво е получила България в резултат и какво е искала да постигне след това! И до днес Санстефанският мирен договор е идеалът за българите, същият, за който са умрели и Ботев и Левски! Четете в библиотеките, не в блоговете!
47
6
 
5
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
До КОД, 3-ти Март е най-светлата дата в българската нова история, без която много други светли дати нямаше да ги има! Но най-важна е, защото е подписан договор, според който всички български землища са обединени в едно, макар и за малко и на хартия само, и е справедливият идеал, в името на който всички последващи грешки са направени!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56В София живеят 2 милиона БЪЛГАРИ (не сеУИани без коУеУа). Така е и положението навсякъде в големите градове. Неграмотните и некадърните, дето се криете по разни села и паланки станахте малцинство, тъй че, когато кажем ще стане и ЩЕ стане.:))))))
45
1
 
4
 
! Отговори
Ку-ку преди 3 години
В допълнение: Не се свършват лудите и провокаторите, ей, не се свършват.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До антиджендарБивш Френски легионер с "малко" опит в Ангола .... и другаде.Айде, отивай да пиеш ракия, че днес си назад.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51 АнонименТака си мислите вие една малка група от наркозависими в София но народа на България не сте вие.
42
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ СЪМ ПЪЛЕН, КРЪГЪЛ И ЗАТОВА СЕ НАПИК АВАМ!