Неизвестни изпреварват водачи на листи, раздаден ли е мандатът?

Спекулации ли са преразпределените места, коментират специалисти
12 апр 2021 09:15, Петя Славова
37

Вече имаме дълго чаканите официални резултати от изборите. Знаем и кои кандидат депутати влизат в 45-ото Народно събрание.

С изключение на Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място, всички останали лидери на партии ще влязат в него. Резултатите от тези избори родиха повече парадокси от други години и някои кандидат-депутати изпревариха други от същия избирателен район с много по-малко гласове.

Още по темата

"Гласовете на партиите се събират на национално ниво и след това започва деленето по региони. Спецификата е, че първо се разпределят на национално ниво", обясни политологът Георги Киряков в "България сутрин".

По думите му се говори, че някои от партиите си преразпределят места, но това засега са само спекулации.

"Партиите подреждат водачите на листи, така може да се окаже, че един кандидат на двадесет и някое място може да измести водач. В европейски избори няма такава законодателна норма - гласът, ако не е отбелязана преференция, не се брои", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него въпросът е дали в парламента се изпълнява волята на избирателите.

"Винаги ще се намерят експерти, които да съветват по-неопитните като депутати, не е проблемът в лицата. Проблемът е, че популярни лица се използват за привличане на гласове. Сега доц. Атанас Мангъров е едно от най-популярните лица, но това донесе само 0,5% за АБВ", обясни събеседникът на водещия Мирослав Димитров.

От думите на политолога стана ясно, че всяка система опитва максимално справедливо да разпредели гласовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 3 години
Отказът от депутатско място след като е избран преди да е положил клетва като Борисов например е търговия с влияние и е подсъдно
25
2
 
1
 
! Отговори
дедо иван преди 3 години
народната мъдрост гласи: "Кой каквото прави на себе си го прави" и "каквото повикало, такова се обадило", т.е. както казват политолозите поради ниска електорална култура за каквито гласувахме, такива ще ни управляват и после нека не се жалваме, че сме най-бедните в Европа...
24
2
 
3
 
! Отговори
Марийка преди 3 години
Нормално е - гласувате за Ален Делон а го сменят с Нане по пижама.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е тайна, че определени лица плащат милиони, за да се доберат до депутатски мандат и това е порочна практика от зората на "демокрацията"´. Всичко което се случва но време на изборите, а и след тях не е парадоск а престъпление. Отказът от депутатско място е незачитане волята на гласоподавателите, въпрекиче че много от тях дори не знаят за кого и какво точно гласуват. Накратко страна управляна от неграмотници и престъпници ражда безумия
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28Ами точно затова Марк Твен е казал, че няма смисъл от изборите. С тези отказвания на определени хора избрани, като депутати, влизат някакви други анонимници от партийната листа. Друг парадокс е, когато депутати се отлюспят от дадена партия и станат независими. Кой представляват? Никой. Там са само да папат. Докато коренно не се промени изборния закон, няма смисъл от гласуване.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна гавра с избирателите - аз съм пуснала гласа си с преференции за Х, но той или се отказва, или отива в някой друг регион и съответно влиза на мястото му някой за който никой не е гласувал. Това е подигравка.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От БСП е.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Защо лъжеш бе? От ГЕРБ е. Баща му е, с който е на власт.
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този футболен съдия е от БСП, а не от ГЕРБ.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не е вярно. Не си разбрал правилно за този депутат.
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сричащият депутат - футболен съдия - Стефан Апостолов от ГЕРБ верно ли е събрал 9 000 преференции или баща му, кметът на Симитли, който има взаимоотношения с Боко Тиквата, е платил, колкото трябва?
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая глупост с преференциите я измисли Мая Манолова.
14
3
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Бай Гaню прави избори от Алеко Константинов!
13
1
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Бай *** прави избори от Алеко Константинов! 57857
12
6
 
10
 
! Отговори
КАНДИ ДЕДЕ преди 3 години
И АЗ ИСКАМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ. ПЕНСИЯТА ЩЕ Я НАПРАВЯ 1 000 000 ЛЕВА . ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ 100 ГОДИНИ С ЕДНО УСЛОВИЕ ДО НАВЪРШВАНЕ НА 120 ГОД. ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ ПО 300 ЛЕВА МЕСЕЧНО И КОЙТО ДОЖИВЕЕ ЧЕСТИТО НА ВНУЦИТЕ. ЩЕ ПОЛУЧАТ 1 000 000 СЛЕД ДОСТИГАНЕ НА ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ. ГОРЕ ДОЛУ ТАКА РАЗСЪЖДАВАТ И НАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ.
11
4
 
35
 
! Отговори
442 преди 3 години
Това е подвеждане на избирателя и трябва да се забрани. Отказъл се от парламента , мястото му остава празно.
10
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнахте тиквата, сложихте пъпеша. Егати и цирка.
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бойковчета тук, пфу...
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност тази схема съществува! Слагат се уважавани личности от даден регион в листата ,а при спечелване на мандат те се отказват, целта е просто да се вземе мандат от дадена партия. Мястото е вече осигурено от фиктивния,но с голям % вероятност да спечели кандидат!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко са "партииките" още трябват