Радев започва консултациите за правителство на 19 април

Бъдещето управление не трябвало да е безпринципна коалиция
Обновена: 15 апр 2021 10:08 | 15 апр 2021 09:54, Камелия Цветанова
149
Радев започва консултациите за правителство на 19 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев съобщи, че понеделник ще проведе консултации за съставянето на правителство.

Според него обаче това не следва да е математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата.

„Когато всички са в управлението, народът е опозиция“, предупреди той новите депутати в обръщение към тях.

В случай, че Народното събрание не успее да излъчи кабинет, ще изпълня конституционното си задължение и ще излъча служебен, предупреди той.

Държавният глава коментира, че пред новия парламент стоят важни решения като първото е съставяне на правителство.

Още по темата
„Пандемията, икономическа криза, нуждата от интензивна модернизация на страната изискват оперативни решения“, предупреди той.

Според него е нужно излъчване на нов тип управление.

„Считам, че ще е силен знак, ако вие формулирате пакт за почтеност относно неминираните за управленски пост“, посочи Радев.

Той се обяви за промени в Изборния кодекс, засилен контрол на парламента върху харчовете на изпълнителната власт и особено на бюджетния излишък, за повече власт на местните власти, за силна прокуратура и защита на личното имущество.

Държавният глава се обърна към депутатите с думите: “Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушана гласа ви, вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер“.

„За много това е първа изборна длъжност и винаги ще се намери някой, който да ги упрекне в липсата на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара, чувам го и сега, но това не била да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и да остават ненаказани, да търгуват с обществени и националния интерес в името на своето оцеляване.

Според Радев новите депутати наследяват институцията в дълбока криза.

„Миналото Народно събрание абдикира от действащия парламентарен контрол, системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане, утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинет. Правният механизъм на миналия парламент достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време, предлагайки нова Конституция“, коментира държавният глава.

„На нас се пада мисията да възстановите парламентаризма и първият тест за вас ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОЩЕ ПОВЕЧЕ НИКОЙ, ПЪК БИЛ ТОЙ ДОРИ И БУДА НЯМА ПРАВО ДА НИ ПРЕДЛАГА КАТО "КАЛПАВ МАТЕРИАЛ" ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ НА ЕВРОПА.
105
0
 
1
 
! Отговори
ти преди 3 години
ли си свободната воля бе *** червена
104
7
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Господин президент,говорите за законност. Първо погледнете себе си! Юмрукът ви наруши конституцията! Вие много добре знаете, че нямате право да вземате страна на някоя партия, но го направихте! И ако имахте капчица достойнство, трябваше да подадете оставка! Нали вие, военните, сте хора на честта?Ама как се оставят 15 000 лв. заплата, съчетана с нищонеправене...
103
5
 
10
 
! Отговори
УЖАС преди 3 години
Няма по злобна и отвратителна мутра
102
8
 
11
 
! Отговори
Румчо мъхесто кубе преди 3 години
сега герб като не са на власт да видим по кого ще плюе.
101
11
 
12
 
! Отговори
Иван Петров преди 3 години
Понеделник сутрин на 19 април 2021 година:Радев приема групата на ГЕРБ. Започва с думите "Народа иска да сте вън от парламента. Хората излязаха да гласуват против Вас!" Чува се глас от един от съветниците на Радев: "Другарю Радев, 50% от народа не излезе да гласува, защото не припозна вашето БСП, ДСБ и Мултигруп като алтернатива, а ГЕРБ спечели първото място с голяма преднина и сега трябва да им връчите мандата на победител! Изпихте ли си хапчетата "анти глупост" тази сутрин или пак забравихте?
100
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много силно изказване на президента.Интелигентно,умно и балансирано.И без да чете от листчето като предшественика си.БРАВО,Г-Н ПРЕЗИДЕНТ!
99
13
 
18
 
! Отговори
Радев,какво правеше преди 3 години
жена ти до тебе пред телевизиите?Редиш благи думи за законност,ред и контрол.Ами защо не започнеш със себе си?Да оставим настрана шпионските афери икорупцията на съветниците ти.Деса ли ти е началника,та виси като .опол дотебе?По конституция такова животно "първа дама"няма,но ти я разхождашнавсякъде на наши разноски(или си плаща?).Хайде малко смирение от кумовасрама,прибери си я в къщи(или в болницата,нали имаше аневризми).То бивапарвенющина и снобизъм,но като викаш за принципи,почни от теб
98
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г/н Радев много ви моля да връчите мандата и управлението на Нинова и БСП щото България винаги е била добре като БСП е на власт Г/н Радев вие сте бъдещето на България и Корнелия Нинова аз вярвам само на васКойто е против БСП е национален предател ВЪН мутрите и чалгарите ББ и Слави Трифонов ВЪН!
97
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз искам да взимам 15 бона и да рева, че сме най-бедните.
96
17
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Важното е че още е на власт докато някой вече не са.Ражкошен Факт.
95
8
 
12
 
! Отговори
:) преди 3 години
Това е е син от тримата *** или поне много прилича
94
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
президент ***
93
14
 
33
 
! Отговори
Това е Минке преди 3 години
Уважаеми граждани на РБ, видяхте ли и чухте ли? Много неуважаемият президент/резидент в обръщението си след протоколното изброяване, преди да уважи българските граждани, уважи онези двадесетина маргинали чучнали пред парламента, и чак тогава и на последно място всички нас! Той, не по протокола постави дузината, които му крепят ю'мрука да не увисне, пред Суверена. Доказа, че за 4 години не си е научил урока! Такъв е резултатът от избор на случайни и конюктурни персони. Хак ви е!
92
11
 
15
 
! Отговори
Минувач преди 3 години
БСП отново си показаха генетично заложения им код. Искат си старата соц зала. Страх ги е от новото. *** са си ***, нищо хубаво няма да предложат.
91
3
 
10
 
! Отговори
Е не преди 3 години
До българинКъде ме пращаш ти бе ало. Ти можеш ли да четеш и като четеш да разбереш какво си прочел - аз му обяснявам какъв ужас беше преди 89 година, той при путин ме праща. Адът е за предпочитане пред него. Писна ми от такива като теб.
90
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на президента! Стана и каза - ЦАРЯТ В ГОЛ!
89
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българин 96Пишеш си глупости колкото да не заспиш. От Филип Димитров ,та до Жан Виденов все бяхме зле,при последният дори изхранването беше трудно,ти за почивки ми говориш.Аман от умници,то затова тази *** се събра в Парламента.
88
9
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 93Руснако, преди 1989 г. бяхме НРБ членка на СИВ и Варшавския Договор, и като такива бях в cкaпaнaтa казарма на родната БНА - 2 години си загубих от младостта да ме командват шапкари като тебе и твоя идол, Шкембе Войвода, бившия министър на отбраната в оставка, който дава мило и драго да я върне отново!
87
4
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 93Руснако, не съм фен на Слави Трифонов, но наистина, има такъв народ и той се нарича български! Аз съм истински българин и не можеш да унищожиш българския народ наричайки го "небългарски"!Ако си фен на Путин - ходи в Сибир да ловиш риба с него!