Каролев: Планът за възстановяване е консуматорски

Не всичко в него е подходящо за България, посочи икономистът
19 апр 2021 09:15, Ния Христова
49
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството в оставка не възнамерява да изпрати окончателен вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост до Европейската комисия за разглеждане и одобрение. Превърна ли се в ябълката на раздора Планът за възстановяване? Какво следва, ако не изпълним сроковете и има ли опасност да изгубим европейските пари?
 
"Планът се превръща в сага, не всичко в него е подходящо за България. Той е консуматорски план - предимно за инфраструктура. И за асфалт има, но е прекалено много за инфраструктура", каза в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев и допълни, че очаква правителство, но не с дълъг мандат. 
 
Според него, ако планът не се приведе във вид за икономическо развитие, по-добре да бъде отложен.
 
"По-добре да имаме такъв не за консуматорство, а осигуряващ икономически растеж. Позитивно е, че има доста пари в него за образование. Много трудно един анализатор може да разбере кои са истинските цифри. Толкова години се говори за между 2 и 4 млрд. лева за електронно правителство, а нямаме такова. В Естония от много години има такова, от много години можеш да си подадеш всички документи електронно, а ние сега се радваме за свидетелство за съдимост, че можем да подадем", посочи още той.
 
Каролев отбеляза, че Планът за възстановяване няма крайна дата.
 
"Ще започнат да се инвестират парите от него, ако не юни-юли, то септември-октомври, примерно. В него има съвсем малко за водния сектор. По-добре да има добър такъв план, а не обратното. В сегашния има 900 млн. лева за малки и средни предприятия, което трябва да се увеличи", обясни икономистът.
 
От думите му стана ясно, че има доста българи, които работят за европейски структури, без да са изпратени там от държавата и именно те биха могли да помогнат в тази посока.
 
"Голяма част от света сме в икономическа криза, защото информационните потоци, които ни заляха, са по-важни от самото заболяване. Бюджетът трябва да се актуализира, което не би трябвало сега да се случи, да не е сега това фокус на парламента. Следващият парламент ще трябва да свърши доста работа, вероятно ще има нови избори скоро", допълни събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
ГАБИ преди 3 години
КАРОЛЧЕ ПИШМАН ИКОНОМИСТА ЦАРЯ ИМА НЕЩО ЗА ОБЛИЗВАНЕ
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каролев пак дава африкански либертариански съвети на неподходящото място.В Африка, Индия, Латинска Америка са реализирани либертарианските му идеи. Там може да дава либертарианските си идеи на африканците, как да не консумират, да пестят и да дават пари само на богатите.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този *** още ли си вярва, че има останал авторитет пред публика, че го канят да ръси екперъност по медии.То бива нечистоплътие в медиите, но това си е извращения с аудиторията. И да си плаща, няма да му дам медийно време.
24
2
 
2
 
! Отговори
Хората в преди 3 години
северозападна България гласуваха за ГЕРБ, защото виждат, че някой разбира проблема който генерират слабите комуникации и се надяват най-сетне както се предвижда тунел под Шипка, така и да бъде построен тунел под Петрохан. Особено с новоизградения мост на Дунав при Видин това ще съживи този иначе прекрасен, но много изолиран район в България.
23
1
 
1
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Всичките "връзки от всякакво естество" трябва и да се подържат, драги. Така че нещата си имат предел на разумност Не е лошо да има хубави пътища и да са много, но не може воланът да се върти само на едната страна.
22
9
 
2
 
! Отговори
Странно преди 3 години
как хора, които се имат за икономисти не забелязват ползата от изграждане на пътни и комуникационни връзки от всякакво естество в страната. Само да се качите на кола и да минете по магистрала Тракия и виждате за да видите огромните инвестиции които стимулира тази транспортна връзка. Тя стимулира също и туризма по южното Черноморие. Това е реална инвестиция, която дава възможност на всеки инвеститор, предпоставки за развитие на цялата територия на България, а не просто наливане на пари за заплати
21
1
 
0
 
! Отговори
До анонимен 18. преди 3 години
Да уточните само - за бригадата , с каските , на ""Хемус""...... коя Деса имате визирана в проекта си ???!!!???
20
0
 
8
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
Приключихме със ски_сезона , време е за ""шусове""из студията на телевизиите . . . Темата е без значение , да запълнят ефирно време просто :-( :-(
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** дето щеше да оправя България за 800 дена...
18
6
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
има ли опасност да изгубим европейските пари? ------ Кой още не е разбрал, че фамозният план е на 90% заеми? Заем на новонапечатани юрокаймета. Тоест, измъкнати от джоба ви пари, които ви дава милостиво като "нисколихвени". Макар че какво значи нисколихвени, като и без това лихвите са на исторически минимум - потребителски кредит ми дават на 4% ? Просто си търсят балами, които да се впрегнат за 10 години напред.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, е те тоя разбирач ми липсваше :) Компетентен е по всички теми в държавата :) Хвала Каролев, хвала доноснико на ДС :)
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След няколко мандата герберунгелите направиха план за възстановяване на България от управлението им, Дотам я докараха.
15
2
 
22
 
! Отговори
вазил преди 3 години
Г-н Каролев само от вашия интерес говорите, как да напълним Банско и тем подобни, а не че Вие грижа за местното население, а да Ви е пълен хотела. Трябва да се осигури заетост на населението, инфраструктурно строителство, напоителни системи, земеделие. Това са приоритетите, които трябва да се следват, не само консуматори и семпли нискобюджетни тариакти по улиците да се подмятат.
14
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На гербаджиите са им голяма слабост магистралите. Раздайте им по една каска и жилетка, и марш на Хемус да леят бетон. Деса ще е бригадир на бригадата.
13
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Тоз го знам,алабализми до безкрай.Ми стани ти винистър бре,оправи нещата!
12
2
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Бегай истерична пуйка .!.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиднито, Чебурашката и Странджата са един и същи човек!
10
2
 
34
 
! Отговори
Кой го каза ? преди 3 години
Този дето заедно с царя ни оправи за 800 дена !
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една неприятна българска личност.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВРЕМЕ Е ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ КРАДЕЦ И *** ДА ОТИДЕ В ЗАТВОРА.