Харалан Александров: Борисов е удивително успешен в опозиция

Политическата криза ще завърши с примирие, смята антропологът
5 май 2021 13:21, Петя Славова
153

Президентът Румен Радев ще даде последния проучвателен мандат на БСП днес, а от левицата по-рано обявиха, че възнамеряват да го върнат. След това предстои президентът на разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Как ще се промени картината при нови парламентарни избори?

"Всяка сложна система, каквато е българското общество, трябва да вземе решение колко да запази стабилността си и колко да се промени. Успешните общества успяват да съчетаят дневния на промяната с дневния ред със сигурността. В нашето общество по много исторически и културни причини или сме режим на стабилност, или в режим на промяна", посочи социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин".

Според него последните 10 години от управлението на ГЕРБ са довели до режим на стабилност, което е довело до избутване на дневния ред на промяната на заден план.

Още по темата

"Реформаторският дневен ред беше заглушен, а сега той проби. Отидохме малко в другия край и сега имаме твърде много промяна, твърде голяма възбуда, твърде много шум и врява в парламента, което вероятно ще се отрази на следващите избори", смята Александров.

По думите му премиерът в оставка Бойко Борисов е влязъл с летящ старт в ролята си на лидер на опозицията.

"Сега ще му се радваме и в това му качество, той е забележително успешен в него", отбеляза социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров все пак се надява, че политическата криза ще завърши с форма на примирие, което по думите му обикновено се постига под формата на задкулисие. В момента обаче партиите са в режим на "асиметрична ескалация" - хвърлят взаимни нападки и обвинения.

"Това, което прави Борисов, е точно това, на което беше подложен ГЕРБ година и половина. Сега е моментът да си го върнат" заяви гостът в студиото.

ГЕРБ ще отговорят с хаотичен обстрел и ще навлязат в режим на асиметрична ескалация, при която изцяло дневният ред на битката измества дневния ред на обществото, стана ясно от думите на Александров.

"Лидерите на партиите на промяна ни изпращат на поправителен, истината е, че те са на поправителен. В крайна сметка ще имаме резултат, който ще е много по-различен", категоричен е социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
2
 
! Отговори
Шарлатан Алексадров преди 2 години
Е Гигант на мисълта.
98
2
 
3
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
Харалан Александров и той е дал фира. Какъв лидер на опозицията е тиквунииию по фейсбук от Банкя, а хрантутниците му без мнение тропат по банките и се надвикват, за да не се чува чуждото мнение и да заглушават гласа на хората, които им осветляват престъпленията? Върви Харалане и си върни дипломата и парите които ти плащат да хвалиш тоя зеленчук
97
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Тоя не заслужава никакъв коментар. Този и много други са плазмодии излезли от една щампа, ГНУСЕН, ДОЛЕН, ПРОТИВЕН. И това за огромен срам и позор е наш съотечественик. Харалане *** позорна, запозна ли се с най- новите разкрития за Боко. По 5000 лева плащал да му намажат половия орган. А мацката, добре си заработвала, явно е красавичка, а сигурно има и друг талант.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали пък ще бъде на свобода за да е в опозиция? Нещо за Илчовски ще гъкне ли днес.бг?
95
3
 
3
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Харлане, Харлане, да те &&& кой те сварЕ. Как пък за 15 години един път не уцели мишената. Каквото и да дуднеш, все става обратното. То и математическа мистерия има в това.
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво му е успешното бе Харалане.Да не станахме Швейцария на Балканите.Пъртища разбити,Магистрали?,двулентови и неравни,рушащи се.Най ниско заплащане на труда и пенсии от 200лева.Хаус навсякъде и във всичко.
93
6
 
6
 
! Отговори
данчо преди 2 години
Вече се знае от къде са кюлчетата на Боко Тиквата.Въпроса защо все още няма арести.Защо Тиквата,шефа на Градус не са арестувани.Петя Аврамова също.Гешев до кога ще се правиш на луд бре ***.Тая прикриватура трябва да се закрие час по-скоро.
92
3
 
1
 
! Отговори
валери преди 2 години
А ти кой си?Никой!
91
3
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Е, а пък такива като теб - социални антрополози, политически психолози и прочее хибриди, не че сте удивително успешни, ама поне си държите носовете над водата при всакакви власти и опозиции.
90
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ахаа гробаритв се събраха да цъкат минусчета, внимавайте Путин ви следи....болни мозъци
89
5
 
5
 
! Отговори
вица преди 2 години
на деня :-)))))
88
11
 
14
 
! Отговори
Тапа преди 2 години
И кой умник измисли това определение "социален антрополог"? Този си е чиста герберска *** и ни втръсна да му четем умнотиите...
87
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на Бойко все президента му пречи. Всичко що не е правителство на Герб е по запивед на Путин и Решетников. Ако Пъпеша Цецо го твърдеше ок ама Баце дето пусна руския газ напук на янките да говори че Кремъл управкява Радев е смешно. И понеже Баце в това направление е силно оссррaн пред Бай Дън сега на юруш е яхнал антируската метла като чехите да търси индулгенция
86
19
 
7
 
! Отговори
до 103 преди 2 години
много удобна мантра който е срещу Баце е шпионин на Путин. Накалпавата ракета.....нали знаеш
85
23
 
11
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Казаното от Харалан Александров е доста разнопосочно, но авторката на статията е избрала от него точно това, което най-много ще се хареса на гербаджиите и бат'и Бойко. Бойко бил много успешен в опозиция. И какво му е успешното? Това, че по стар навик го показват поне веднъж по новините всеки ден. Бойко публикува от вилата си в Банкя и те бързат да го покажат. Не че е топ новина.
84
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце ще плаща за протести срещу всяко правителство в което той не е нс власт. Това е симбиоза мафия партия.
83
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харалане каза ли си че си притеже нс Гроб. Човеко кой на кого ще връща бе абдалллл, нали са уж модерна нац отговирна партия, що се оринизяват до нивото на улични партии. Стига с тоя партизънлък присъщ за Бг демокрацията още от ореди царя да забрани партиите.
82
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харалане харесвах те докато не взе да лижеш задните части на мутрафонио! Ай скрии се! Смешен си!
81
15
 
13
 
! Отговори
хахахх преди 2 години
луд
80
17
 
16
 
! Отговори
БУДАла преди 2 години
Дайте и на Г.Харизанов мнението за ГЕРБ, може ли? Много ми е важно, да чуя всичко подлизурковци, да се превиват и гърчат, в опита си да спсят разпадащата се клика!