Депутати за по-малко от месец - последният звънец на 45-ото НС удари

Какво свършиха законотворците и как ще ги запомнят избирателите?
Обновена: 7 май 2021 16:55 | 7 май 2021 16:55, Камелия Цветанова
101
Депутати за по-малко от месец - последният звънец на 45-ото НС удари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Точно в 16,42 ч. на 7 май удари последният звънец на 45-ото Народно събрание.

Животът му продължи само 23 дни и 9 заседания. Президентът Румен Радев вече обяви, че на 11 май ще подпише указа за разпускането му и ще назначи служебен кабинет.

Така това е Народното събрание, просъществувало най-кратко в новата ни история и единственото, което не успя да излъчи премиер и правителство. То премина под знака на взаимни обвинения, лични нападки и скандали. Така и ще го запомнят избирателите.

Още по темата
На 15 април депутатите от 45-ото Народно събрание прекрачиха прага на историческата сграда на парламента за първото си заседание, което е тържествено.

В 9:00 ч. законотворците заеха местата си на депутатските банки в сградата на пл. "Народно събрание" № 2. Тържественото заседание беше открито от най-възрастният народен представител - Мика Зайкова от ИТН, която с чувство за хумор призова депутатите да се усмихнат и да покажат добро настроение, защото камерите на обществената телевизия са включени и хората ги гледат.

"Ние тук наистина можем да направим нещо много важно независимо от това, че сме различни. Имаме една цел, а това е просперитет на България и нейното достойно място в европейското семейство", обърна се към новите депутати Зайкова, но те май не я разбраха, защото така и не успяха да постигнат консенсус за правителство и така се стигна до предсрочни избори през юли.

Първото решение, което новите депутати взеха, беше да сменят сградите – новоизбраните отказаха да влязат в новата парламентарна зала заради факта, че сградата някога беше Партиен дом.

За краткия си живот този парламент направи само едно нещо - да промени Изборния кодекс. Основните промени са без ограничения за броя на секциите в чужбина, изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение в секциите. Промените бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник, а ГЕРБ ги даде на КС.

Искането на ИТН да се намали субсидията за партиите от 8 лева на 1 лев на действителен клас не срещна одобрението на пленарната зала. Депутатите не намалиха и заплатите си, въпреки че такива заявки имаше от няколко политически сили.

Надеждата на пенсионерите, че ще получат индексация на доходите си също беше попарена набързо, въпреки че на първо четене бяха одобрени промените в Кодекса за социално осигуряване на БСП. До окончателното им приемане обаче така и не се стигна заради краткият живот на 45-ото Народно събрание.

45-ият парламент прие точно 17 решения, включително за избор на председател, зам.-председатели и секретари на НС, както и за отмяна на великденската ваканция за 2021 година.
Едно от тях беше за задължаването премиера в оставка Бойко Борисов да се яви пред депутатите за изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това доведе до неговото преждевременно излизане в отпуск. След това обаче Борисов реши да се яви в парламента на 21 април, но това така и не се случи, тъй като дни по-рано лидерът на ГЕРБ влезе в УМБАЛ „Софиямед“  за спешна операция заради травма на дясното коляно, получена по време на футболен мач.

Междувременно бе приет и мораториум върху действията на Министерския съвет в оставка. Срещу това решение на 26 април от ГЕРБ внесоха жалба в Конституционния съд.

В последния си работен пък депутатите отново направиха опит да накарат Борисов да дойде при тях и приеха решение за задължително явяване на МС в оставка за парламентарен контрол. Нито един от министрите в оставка обаче не дойде.
 
5 от решенията или почти една трета от тях обаче са свързани с учредяване на комисии, а всички те са оглавени от представители на новите политически формации.

В 45-ото Народно събрание имаше и друг прецедент. За първи път депутати никога не стъпиха в Народното събрание. Заради пандемията се заклеха онлайн, а някои то тях така и не стигнаха до НС, сред тях и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Също така за първи път в новата ни история не беше направена обща снимка на народните представители в първия им работен ден – причината беше протест пред парламента.

Последният им работен ден също остана без "семейна снимка" за спомен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на гологлавия шоумен!
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тези нищо не свършиха, а ще вземат заплати....и аз искам в следващия парламент. Правя партия и търся работници за парламента. :)) Изисквания-никакви!:) Дори и маската не е задължителна. Възрастови ограничения няма:)
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. направиха едно нищо,че и по- зле! И сега на следващите избори, когато резултата няма да е съществено различен, отиваме на какво? На по-следващи? Какво предвижда конституцията?
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си работим частно, ако клиентът ми е доволен взимам пари, ако съм направил боклyк не ми плащат. Тези в парламента какво ще получат?
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за 23 дни ще вземат ли заплата, ако да, колко? Питам щото аз съм работник, взимам каквото изработим!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТонкаЗнаех си че си ***, което безрезервно се продава, но да продадеш така Севдето и Вожда не очаквах :)))
75
0
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
До и те такаДа, обаче в трудовата книжка поне ще пише Народен представител.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер яки лафове в тоя парламент. Днес Десислава Атанасова вкара още един:" г-н Тошко говори от името на греб.. "
73
0
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Значи не трябва да получат заплати !!!!!!!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много як парламент! Такова шоу гледах всяка сутрин, безценно! Наесен пак!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не я гледай 73 Защото,едва ли разбираш нещо,от случващото се до сега И сега! Ти си просто сляп уви! -:((( Много българи бяха,през изминалите 12 г,че и повече! Просто замълчи,щом не разбираш днешната "политика" на един стар вълк единак,като Борисов!
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментара ми е 74. Моля младите Бойкофилчета,бродещи из нета по всяко време,Далеч от коментара ми! То вие освен дедо си Борисов,в краткият си " политически" живите.Друг не знаете! Нищо лично деца! Колкото и минуса да ми кликнете,не променят нещата и фактите,които са против др Борисов!-:) Подвеждате се сами и връстниците ви!-:(((( Помнещ българин мутрата след 1989 г.Не гласува повече за него!-:((((
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСлави Трифонов ще вземе ли депутатска заплата, като не е стъпвал в НС?той може вече да е взел китката от свръхдоза. Някой виждал ли го е жив от преди изборите?
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТези за 1 месец свършиха повече работа отколкото гербавите за 4 години!я кажи поне една работа, която са свършили чалгопитеците
67
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73 Ако пак гласуваш за Борисов мутрата,едва ли ще има разлика!-:((( Но ако имаш нагласата,да ти е все едно кой ще е на власт,стига да си добре,и нещата се развиват по естествен път и начин.То ще гласуваш за промяната в политическото статукво!-:) Схващаш ли ми мисълта?! 31 г " преход" от социализъм към демокрация Стигат!!!!!-:)
66
13
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Това народно събрание ,ще се запомни с няколко неща.Промени правилата за гласуване! За честни избори и невъзможност,да се купуват гласове,който и да организира изборите!-:) Изхвърли др Борисов борчето от власт,За винаги!-:) И показа на простолюдието,че тези партии,които са на власт ,като БСП, ГЕРБ групировката на бившето борче,и ДПС,се притесняват,че паричките от нашите данъци,от 1 левче,ги унижава като депутати и вкупом скочиха срещу ИТН?! Гласувай спокойно българино! Измами няма вече!
65
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези за 1 месец свършиха повече работа отколкото гербавите за 4 години!
64
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше най-успешното НС, което за напред ще бъде като школа за следващите Народни събрания. Ще поживеете и ще видите.
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави Трифонов ще вземе ли депутатска заплата, като не е стъпвал в НС?
62
0
 
11
 
! Отговори
izh преди 2 години
Изкудкудякали счетоводителки от соца, гръмко кръстени от платената журналистика като ИКОНОМИСТИ. Е, с памперси, но от нашите. Гръмогласни защитници на награбеното през Прехода. Е, трябва да пазим имота на нашите, щото те дават хляба и кокалчето. За цвят малограмотна креслива чалга плюс костинбродската адвокатка. Е, вземаха поне по една заплата плюс бонусите за това-онова. Апетита идва с яденето. Сега остава да гадаем червения бизнес какви решения ще вземе за следващия Парламент