Борисов: От 1 юни у нас стартира програмата Дигитален зелен сертификат

България ще е една от първите включени държави в ЕС
8 май 2021 16:35, Анисия Иванова
76
Борисов: От 1 юни у нас стартира програмата Дигитален зелен сертификат
Снимка: БГНЕС

България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат, още при стартирането й на 1 юни 2021 г.“, заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС. Премиерът Борисов отбеляза, че с успешното въвеждане на дигиталния сертификат се изпълнява още един ангажимент, поет към туристическия бранш. „Целта на този сертификат не е да затрудни или да има неравенства“, категоричен беше Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

Още по темата

„На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС“, посочи премиерът Бойко Борисов и даде пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат.

Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите, бяха проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати.

„По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът напомни, че процесът стартира на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предостави на страните членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
ББ-политически труп! преди 2 години
Алооо, журналята от този сайт, защо го титулувате този ту.луп с 'министър-председател'?! Не знаете ли, че този мафиот е в оставка и вече не е НИКАКЪВ в тази държава! Докога ще го размятате във виртуалното пространство този кре.тен и ще му слушаме безумните изцепки и лъжи?! Затвор за буци и всичките му приближени! Плюс конфискация на всичко, което са заграбили!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 11 юли си заминаваш.
48
0
 
6
 
! Отговори
Шенген е заменен с преди 2 години
нов пропускателен режим.....
47
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
бог да умъртви децата на всеки гласувал за съвременен политик...Анатема...превърнахте Народа ми в роби докато си менкате кюлчета,пури и уйски...майки изоставят децата си...не гласувайте...да ги накажем.... нестандартно,излезте със семайството си из природата...никои не заслужава гласа ви...никои не заслужава заплатата за да ни "управлява"...не гласувайте!!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
вируса...чието създаване те финансираха...косвено...срещу когото не можаха да защитят животите ни...умряха стотици хиляди невинни на които бе отказана медицинска...въпреки,че са си платили,сега ползват вируса да отнемат Права...Правото на Свободно Пътуване...това е нелепо...това е престъпно...никога повече ССР...ЕС е новияат ЕСССР...Свободен Свят...Свободен и Солидарен...Силен,Свободен и Солидарен...нито сте силни,нито сте свобидни...солидарни сте с престъпници и мафиоти не спазващи Законите...
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма по-продажни политици от българските..
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предател мръсен...ваксинирай си дъшерята и внуците и им издай зелен сертификат...мръсни животни са днешните политици. майките си продадохте на еврогейския ЕС
43
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 години
В едно семейство 2 са с имунитет, 2 без, или 2 ваксинирани, 2 -не. Как ще ги улесни този сертификат? Ваксиниран ще отиде в кръчма, ще пътува със самолет, а на неваксиниран ще му кажат чупка, марш оттук. Страхотно улеснение и никаква дискриминация, нали. но т.лупа не го разбира. Бърза да изпълни каквото искат по-силнии от него.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами просто казано фашисти , сър ....
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тикво това колко ще струва на данъкоплатеца , ти не си и за затвора ,директно за Сибир си сам и гол сред вълците
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последни по доходи ,но първи по корупция и духане на европишки .Както и да ги наричате сертификатите ,няма да ви се вържем на простотиите.Ни извън страната бих стъпил ,ни в ресторант или кафене ,ако ни принуждавате.
39
21
 
7
 
! Отговори
С 350 преди 2 години
Бойко е по-силен отвсякога. Опозицията е в пат. Един месец лаене и цирк, който добре, че разпуснаха и накрая никакъв резултат. Лятото ще ги блъска този път не с 200, ами с 350.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо му обръщате внимание на тоя лъжец? Ето и сега лъже. ЦИК преди дни съобщи, че е 104 милиона а не 150. Тоя човечец докато не излъже не може си легна.
37
1
 
24
 
! Отговори
Алф преди 2 години
Ако не си отстояваме правата ще ни ваксинират занапред с кво ли не време е да прекратиме този абсурд сега
36
1
 
21
 
! Отговори
Alf преди 2 години
Да се събереме пред МС и да му дадеме едни сертификати.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За геноцид няма давност . Беж към терминал 2 .
34
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко деликатно е заповядано на медиите да не споменават и думичка че това е дискриминационният сертификат за ковид и нашия тьпунгep с гордост заявява, че е сред първите предатели на континента.
33
1
 
37
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Байче ти и внуците ти кога ще се ваксинирате бе Калун?!?За простолюдието ваксини и паспорти, а вие 240се продажници в парламента сте пас нали.Минавате с депутатски имунитет.*** долни....
32
4
 
13
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Утре ***, Пульо и камшик Тодора ще хукнат по екскурзии. Ще поискат сертификат и ще се охълцаме. Информационно се занимаваха с изборите и в най-добрия случай имат прототип на сертификата. Всичко е частично и ще тръгне с клизма, като всяко начинание на калинките Му. Колкото и с плана за възстановяване и развитие ще правим дигитализация.
31
2
 
32
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Не е твоя работа, Бойко, да казваш какво ще става на първи юни. Тогава ти ще си господин Никой.