Радев: Нуждаем се от силен и ефективен ЕС

Дилата на Сюъза се състои в демокрацията
88
Радев: Нуждаем се от силен и ефективен ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нуждаем се от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, неутрално по отношение на климата и подкрепено дигитално. Това заявяват в съвместно обръщение към гражданите на ЕС президентите на 21 държави-членки на съюза, сред които и българският държавен глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентите поздравяват гражданите на ЕС по повод Деня на Европа – 9 май, и ги насърчават да участват в Конференцията за бъдещето на Европа – поредица от дискусии, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото бъдеще на съюза.
 
Заедно с българския държавен глава обръщението е подкрепено от президентите на Словения, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия.
 
В обръщението се посочва, че от създаването си до днес ЕС продължава да е проект за мир и помирение. „Всички основни принципи на европейската интеграция остават изключително актуални и днес: свобода, равенство, зачитане на правата на човека, върховенство на закона и свобода на изразяване, солидарност, демокрация и лоялност между държавите-членки“, заявяват президентите. Те отбелязват, че днес европейците са изправени пред многобройни предизвикателства: от справяне с климатичната криза и създаването на зелени икономики, балансирайки същевременно с нарастващата конкуренция между глобалните участници, до стремежа към цифровата трансформация на нашите общества. „Ще трябва да разработим нови методи и нови решения“, пише в обръщението.
 
„Въпреки че понякога Европейският съюз може да изглежда затруднен да се справи с многобройните предизвикателства, възникнали през последното десетилетие - от икономическата и финансовата криза до предизвикателствата в работата за справедлива миграционна система и продължаващата пандемия, ние сме наясно че би било много по-трудно за всеки от нас, ако трябва да се справяме самостоятелно“, заявяват президентите. Те отбелязват, че силата на ЕС се състои в демокрацията и в приобщаването на повече представители на обществото в дискусията, посветена на бъдещето на Европа. „Конференцията за бъдещето на Европа ще създаде възможност да говорим открито за Европейския съюз и да чуем гражданите, особено младите хора. Тя създава пространство за диалог, разговори и дискусии за това, което очакваме от ЕС утре и какво можем да допринесем днес“, се посочва в обръщението.
 
Нуждаем се от Европейски съюз, който да олицетворява всички ни, и убеденост, че сме направили всичко възможно за бъдещите поколения. Заедно можем да постигнем това, заявяват президентите от 21-те държави.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: есрадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Го'син през иде преди 2 години
Мой уважаван професор обичаше да казва:"От зелена тиква семе не вземам" !
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейския съюз ще стане истински съюз когато се измъкне изпод чатала на НАТО.
72
0
 
7
 
! Отговори
РАДЕВ, НЕ ТИ ВЯРВАМ! преди 2 години
НЕ МОЖЕШ ДА ЗАБЛУДИШ НИТО ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ БЪЛГАРИН. МНОГО ОТРАНО ЗАПОЧНА С ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ЛЪЖИ.ЗАЩО СИ МИСЛИШ, ЧЕ ГОСПОД НЕ ЗНАЕ ЗА ТЕБЕ! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ ПРЕЗИДЕНТ.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин Президент, няма ли механизъм във вашата власт, с който да спрете лица като Славчо Трифонов да дават лош имидж на нашата страна? Проверете татуировките му, разгледайте биографията му, на такъв човек не бих дал дъщеря си! Вие ще му дадете ли България? Господин Президент?
70
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовАз също бих гласувал за този който бие шута на НАТО и ЕС. Придатък са на краварите ,нищо лично.
69
2
 
12
 
! Отговори
Радеф е Тъпанар преди 2 години
И заради предизборната си кампания се прави на европеец. Долен лъжец.
68
3
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Свобода на изразяване според евро..ейците,е да наричаш робството присъствие,да се криеш зад правата на човека,докато финансираш и обучаваш терористи,които ти вършат мръсната работа в Сирия.Аййй.дуци и разбойници.
67
3
 
4
 
! Отговори
GG преди 2 години
Ице, дано си ученик или студент и да заработваш като ***, че иначе е прекалено жалко...
66
4
 
6
 
! Отговори
GG преди 2 години
Ицо ***, на следващите избори да не останете с 15на депутати ? Копейки после от къде ?
65
2
 
11
 
! Отговори
GG преди 2 години
Защо Радефф не каза нищо, когато ни приеха в ERM 2 ?! Долен мазен популист!
64
2
 
11
 
! Отговори
пчеличката Мая преди 2 години
Нуждаеме се от един Пъпеш , който да ни разединява , обединява , обезличава , озлобява , оскотява и каквото още се сетите ......
63
1
 
13
 
! Отговори
Който преди 2 години
Хайде сега, ще даваме акъл и на ЕС.... Голям политик се извъди...Видяхме те и тебе, колко можеш. .. Я къшшшш
62
2
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
"силен и ефективен Европейски съюз" -> теково жиуотно НЕМА! А прочитайки цялото послание на човек няма как да не му стане ясно, че и този е поддръжник на "The great reset" идеята от срещата в Давос, демек за въвеждане на тотален контрол над населението.
61
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Румката е съвсем прав!!! Нужен ни е силен Съветс...ъъъ...Евр(оп)ейски съюз!!!
60
1
 
21
 
! Отговори
Решетников преди 2 години
Радев, защо пак обърна палачинката? НЯМА ЛИ ПАК ДА ЛОБИРАШ ПРОТИВ ЕС И НЕГОВИТЕ МЕРКИ СПРЯМО РУСИЯ КАКТО НАПРАВИ В НАЧАЛОТО?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
61- ....А АКО СА ЗАПАЗИЛИ НЕЧИЙ ПРАВОПИС....
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радев АДИ МАЛКО УВАЖЕНИЕ КЪМ ГЛАВНИЯТ СПОНСОР НА СЪБИТИЯТА ОТ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА- ТОЙ Е ДРУГАРЯТ ЧЕРЕП ДЕТО НЯМАЛ ДА "ПЛАЩА НИТО СТИНКА НА ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА"- ЦИТИРАМ СЛОВАТА НА ЕДИН РОДОЛЮБЕЦ ОТ ДУБАЙ.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.....Дилата на Сюъза се състои в демокрацията....А неграмотността в българските медии е номер 1 в света.
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 9 Май фигуранта нема да е в ЕС нито в Русия. Отвсякъде са го отсвирили, вече го прескачат и Решетников действа директно с Йотова. Защо му е такъв безполезник като Радев.
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОТ НИКАКЪВ ЕС- КАЗВАШ ПО ДОБРЕ В ЕВРАЗИЯ- 118ЕВРО МИН ЗАПЛАТА В РУСИЯ....