Политолог и социолог за Комисията по ревизия: Позорище!

Коментар на Любомир Стефанов и Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 май 2021 12:29 | 11 май 2021 12:20, Анисия Иванова
49

Скандали белязаха краткия живот на 45-ото Народно събрание. Най-бурни бяха страстите по време на заседанията на Комисията по ревизия на властта.

"Пленарната зала роди обичайни конфликти, но Комисията по ревизия произвежда скандали. Г-жа Манолова търси всяка възможност за публичност, която да ѝ позволи да се закрепи като основен опонент на Борисов. Въпросът е с каква цел и как се прави. Ако ще се прави в стил "позорище", без да се изчакат доказателства, нещата изглеждат като предизборна кампания. От друга страна, беше странно, че ГЕРБ атакуваха буквално физически хората, които искаха да кажат нещо. Не се прави така", заяви политологът Любомир Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

За социолога Кольо Колев няма съмнение, че в действията на комисията има предизборна драматургия, имa и желание нещо да се направи.

Още по темата

"Направиха опит да го превърнат в едно позорище, което първоначално беше насочено към това да опозори ГЕРБ, след което започна само да се позори с крясъци и викове. Жалка работа, която отново ни показва, че липсва институционална култура, липсват и самите институции. Трябва да има институционална реакция. Институциите в България изчезнаха и останаха само пазари и позорища", коментира Колев в "България сутрин".

Стефанов се съгласи с тезата на Колев, че Комисията по ревизия се е явила един вид отдушник. В един момент липсата на доверие в публичните институциите е накарала някои хора да намерят микрофон чрез нея, смята той.

"От известно време станахме потребители на политика на скандали, натрупва се неудовлетворение, което избива. Едно от тях е партията на г-н Трифонов - това е културата на отрицанието", посочи политологът.

"Съвсем естествено общественото напрежение избива. В това число, както виждаме в тази комисия, в малко уродливи форми. Гражданите чуха това, което очакваха да чуят, това ще има ефект. Въпросът е да не остане само крясъкът", каза на свой ред Колев.

Работата на 45-ото Народно събрание социологът определи с думите: Кошерът е разбунен, но малко мед е събран.

Предстои президентът Румен Радев да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.

Любомир Стефанов напомни, че работата на служебния кабинет е само да организира предсрочните избори. Но подчерта, че те трябва да бъдат безспорно легитимни, да бъдат припознати и от граждани, и от политици. На мнение е, че направените промени в Изборния кодекс са козметични.

"Служебното правителство трябва да въведе спокойствие - по отношение на изборите и че страната е управляема. Президентът трябва да търси хора с опит, които са били министри и зам.-министри. Тези хора не са чак толкова много", обясни Кольо Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Бе преди 2 години
Какъв мед, кошерът се напълни с оси, а осите мед не правят !
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си на хранилка при гербиджа нормално е да виждаш "позорище" във всичко, което го заплашва.
31
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
Политолог и социолог..... Хвани единия, удари другия (нар. поговорка).
30
2
 
14
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Където са мая и чалгаря винаги е позорище
29
2
 
15
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Където са мая и чалгаря винаги е позорище
28
3
 
16
 
! Отговори
обикновен преди 2 години
Тези комисии и ревизии приличат точно на Народен съд, ако не са просто изфабрикува, а това значи, че комунизмът спи и тлее, но не си е отишъл! Ако това ще е "новото", не мерси! Знаем как завършва!
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам да чуем какво ще каже някой психолог или психиатър
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26Не става от 1989 насам да се разследва. Даже за убийство е извън давност. Като си избираме 30г такива, дето не разследват, вече стана "Късно е, чадо. Мандалото лопна.".Затова и поне тия от близките години трябва да се разследват, докато не минат и те в давност.
25
7
 
13
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Комисията се нарича за ПРОВЕРКА, НЕ ЗА РЕВИЗИЯ! КОГА ЩЕ ГО НАУЧИТЕ?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бля,бля,бля и всичко да се размие.Услугата струва пари беееее,Колееев.А за държавност ,бееееее,Колев.Такава свинщ ina beeeeeeeeee!
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избори няма да спасят страната. Остава само революция. Всички от съд МВР до партии са се окопали и не пускат кокала.
22
27
 
12
 
! Отговори
До преди 2 години
Мая давай с пълна сила.мачкай,мачкай мачкай като танк.
21
25
 
16
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 години
Герп е позор за всички нас, че ги търпяхме! Срам!
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е да има такава комисия. Не е добре да се концентрира само върху управлението на Борисов. Само не ме убеждавайте, че пирамидите, фалиралите банки, 1 долар = 3000 лв са по-малки престъпления, но всичко това някак много деликатно се подминава с мълчание. Като се прави ревизия, нека да е на всички правителстав от 1989 до сега
19
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези новоизлюпени политолози и социолози?Каква е тази дума,,позорище"?На полето ли взехте дипломи?
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези новоизлюпени политолози и социолози?Каква е тази дума,,позорище"?На полето ли взехте дипломи?
17
13
 
26
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Позорище е точна дума за комисията на Мая! Тя замества СЛЕДСТВИЕ, СЪД И ПРОКУРАТУРА! ТОЧНО КАТО В МИАНМАР!!! Народен съд в най- грозен вид!
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъди има ли - няма. Само Мая слушах как нарежда. Тези неща се решават в съда. Да реформират съда ако искат, но аз и това не чух. Щели да закриват специализирания съд щот не разбирали защо е нужен. Други аргументи нямаше - бил бухалка. Аз не съм чул обвинен да е доволен от съда. Хайде да се маха ГЕРБ, да ги изчегъртаме, че да почваме и с вас после...
15
5
 
9
 
! Отговори
предизборен пиар??? преди 2 години
Да не мислите, че седим и гледаме 2 часа видео за работата на комисията, че си нямама друга работа. Това, което видях първо, че видеото е два часа и нещо, второ говореше Мая Манолова и цялата зала я надприказваше, тя трябваше да вика. След това заговори Бареков в ролята си тоя път на журналис?, и тогава целия хор млъкна. За какво да гледам цирк Буш, като от ясно по-ясно, като на си ганс кия пазар аз ша та надвикам за да не ми кажеш че си ме видял че крада
14
10
 
14
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Троловете на ГЕРБ са от МВР и им личи милиционерския почерк. Преди време преименуваха Народната Милиция в Полиция. Но Милиционерите искат да са милиционери и наводниха редиците на ГЕРБ. Маноил Манов, Красимир Ципов, Главчев и още доста души от парламентарната им група са милиционери