Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев

Президентът може да консолидира широка подкрепа зад себе си
Обновена: 11 май 2021 18:07 | 11 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
111
Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако служебният кабинетът тръгне самоцелно да търси скелети в гардероба и да дискредитира управлението на Бойко Борисов, няма да спечели много. Ще си изгуби енергията, с която би могъл да свърши някои позитивни неща, заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

По думите му вероятно става въпрос за опит за някакъв тип консенсусно правителство.

Още по темата
"Вътре има хора с различни профили, с различна биография, идващи от различни политически сили“, смята политологът за обявените днес от президента състав и структура на служебното правителство, оглавявано от досегашния секретар на държавния глава по сигурност и отбрана Стефан Янев.

"Едновременно имаме Янаки Стоилов от социалистическата партия, имаме Асен Василев, който беше в служебното правителството на президента Плевнелиев, както и знакови лица като министъра на вътрешните работи– Бойко Рашков. Можем да споменем още Стойчо Кацаров, който е свързан биографично и управленски със СДС, изобщо една много пъстра палитра. Това е опит за търсене на ценностен и идеен политически консенсус, при това в много общ план. Има представители на различни партии и идеологически течения, което е интересно“, посочи Делийски и подчерта, че с оглед на това, че кабинетът ще работи 2-3 месеца, няма такова значение, че са толкова различни хората вътре.

"Това е и знак на президента с оглед на неговата предизборна кампания. Един път е консенсус, за да бъде прието от различни политически сили и групи служебното правителство, както и да работи в относително спокойна обстановка и втори път – отваряне към различни групи в обществото с оглед на предстоящите избори. С други думи – опит на президента, през този кабинет, да консолидира една много широка подкрепа зад себе си. Така го разчитам аз", допълни още той.

Политологът припомни, че основната задача на служебния кабинет все пак ще бъде да организира и проведе следващите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юли.

"Няма да му е лесно в основната му задача с новия Изборен кодекс. Има много нови неща, има голямо очакване, както и очевидна нагласа са проблематизиране на изборния процес, не дай си Боже и на изборния резултат. От тази гледна точка служебният кабинет ще бъде поставен в тежка ситуация, именно по отношение на ключовата си функция", коментира още анализаторът. То подчерта, че служебните министри трябва да поставят като акцент и управлението на COVID-кризата, която все още не е отминала, както и преодоляването на икономическите последици от нея.

"Освен, че сме в режим на предсрочни парламентарни избори, ние сме и в режим на предстоящи президентски избори. За президента ще бъде много важно какво ще бъде отношението към онова, което е свършил неговият служебен кабинет. Вече в центъра на очакванията и обществения интерес няма да бъде Борисов и хората около него, а ще бъде Радев и хората около него. Друг е субектът на отговорност. Тези хора могат да свършат и добра работа, но могат и да не свършат добра работа, а това ще се отрази на президента.

Той трябва да бъде много внимателен в това отношение, както и какви цели ще бъдат поставени, за да бъдат те реалистични и изпълними. Една евентуална интерпретация за провал на служебния кабинет няма да се отрази добре в надпреварата му за втори мандат", смята Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трайчо Костов още преди 1944г. не успява да даде смислено обяснение на Сталин защо българската съпротива харчи толкова много без видими резултати, англичаните изпращат финансист да провери разходите. Сталин подозира Трайчо Костов, че краде здраво от съветския бюджет и само изчаква удобния момент да го изобличи и ликвидира след като комунистическата власт в България се е утвърдила. Също Трайчо Костов е въртял далавери в ущърб на СССР след 1944г., което допълнително е ядосало Сталин.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 5 години герб не можаха да излъчат един читав кандидат за президент, а сега ли? До есента ще са вече в кома.
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев със закриването на ЦИК установи на практика открита диктатура в България. А правителството му е бъкано с военни, агенти на ДС и откровени сталинисти.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно този президент, за който говориш нон стоп плюеше срещу българите, които не гласуваха за него преди 4 години. Наричаше ги мутри и обещаваше да ги изчегърта.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от министърките в този кабинет е с две вили на Черно море направени с отклонени еврофондове.
80
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Какъв втори мандат бе брато? Един голям шут отзад му трябва на тоя...
79
2
 
3
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
До Анонимен"Защото този президент,не застана НИТО ВЕДНЪЖ пред българите с ръце в "джобове" Не се скара на нито един българин оплювайки го от екрана и махайки му назидателно с пръст?"............................Защото Гешев още не беше изпратил копоите си да арестуват вражески на България елементи скрити в Неговата президентурата.Питам ви, и отговор НЕ очаквам - ЗАЩО това не се случи по-рано, а се появи като първопричинно следствие.
78
0
 
1
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
До Здравейте прокурорТъжно е да ви призная, но е факт, че времето народно е фалшификат.Да се изчисти политическото полезрение и България дръпне напред се очертават да отидат в киреча две-три поколения.За нещастие се случихме изкупителните жертви на "прехода". Уви....
77
2
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Този индивид е вреден за България.Трябва да го осъзнае и да се отттегли сам.
76
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо мислиш така бе " ***"? Защото този президент,не застана НИТО ВЕДНЪЖ пред българите с ръце в "джобове" Не се скара на нито един българин оплювайки го от екрана и махайки му назидателно с пръст? Не даде "акъл" на нито един бизнесмен,политик и обикновен гражданин? Оооо да,това беше "специалитет" само на този за когото гласуваше до сега? Мутрата др Борисов? За това ли Не харесваш Радев президента? Или само защото мутрата министър председател го мразеше?-:((( ИСТИНСКИ *** СИ!!!
75
2
 
9
 
! Отговори
Здравейте прокурор преди 2 години
Искрено се надявам че ще продължите да спазвате свещените принципи на правото и след преврата.Правото ще възтържествува, но понякога минават години /от нашия живот/.
74
9
 
17
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
До никъде няма да я докараме с този пРезидент, до нийде.
73
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 77 Но и с мутренските методи,които Борисов прекрасно помни и знае,също НЕ СТАВА! А той го прави,откакто е на власт! В поведението на всеки човек,има един такт,който Никой не бива да прекрачва.А в основата на управление на мутрата,той го използваше ВСЕКИ БОЖИ ДЕН,ОТКАКТО БЕШЕ НА ВЛАСТ! И продължава и продължи и днес,на измислените им "прескомференции" и на тяхните събрания! Взеха му трибуната! Той вече е "фактор" само в "партията" му болни хора!Аз дишам спокойно,че няма да го виждам по ТВ!!!
72
2
 
12
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
Държавите, дори и най-калпавата, като Русия, имат разделяне на властите - правозащитна, изпълнителна и съдебна.Президентът явно се опитва да играе вси роли, като във филма "Човекът Оркестър" с Луи де Фюнес.Имайте предвид, че ВСЯКА негова реч се разглежда внимателно в Брюксел - и не само там - и е толкова високо оценен, че НИКОЙ не иска да се среща с него, за да си губи времето, слушайки въздухарски стейтмънти.ВСИЧКО се следи и ВСИЧКО се наблюдава от зорки очи: от масмедията до президента !
71
2
 
7
 
! Отговори
Трайчо Костов преди 2 години
Трайчо Костов е ярък пример на човек паднал в гроба който копаел за други.Трайчо Костов е бил особено ентусиазиран да убива капиталистически изедници. Но и на него му скрояват донос и той е обесен от своите "другари".Все пак Радев трябва да помисли и по този въпрос.
70
1
 
7
 
! Отговори
Кючек-гюбеклия преди 2 години
До ТИКВЕНЮГЕНДДа, ама се снима бос с первая дама, с фланелка със западняшки символи и 3/4-ти къси панталони, олигавени с кетчупи.Па и не му купиха един по-така костюм, та като слиза след дълъг полет, да не му остават колената връз панталона.Живков беше с класи над него.
69
7
 
11
 
! Отговори
много скоро преди 2 години
Радев и шайката около него разчита на правната неосведоменост на населението. Комунистите криеха основните принципи на правото създадено още пети век.Затова тук има хора, настървени и възприемащи сече си за честни, които много скоро ще се почустват жертва на президетското безправие.
68
5
 
12
 
! Отговори
този не е чист преди 2 години
Идеята за разделение в съдебната власт е че не може един човек да бъде, обвинител, съдия и изпълнител.Не мога аз да кажа че Вие сте убиец, да Ви осъдя на смърт и да Ви застрелям!А за съжаление мисленето на Радев, Мая и други като тях е такова.България преминава през Сталински период чийто поклонник е Радев и колкото по-бързо го преминем, толкова по-бързо ще тръгнем напред.Спомнете си кръговото където бащата на радев блъсна човек с предимство и после глобиха този който има предимство. Това че
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата няма да се задейства,ако Борисов не си признае!-:) Те Гербавите видяха истината с кюлчетата и еврата в шкафчето, и пак не повярваха на фактите? Та няма да му повярват,дори и публично да си признае вожда им от телевизора! От който ги строяваше и надъхваше години вече!-:( Амиии.това е "преданост" българино! На елементарни хора! Чудя се само едно,тази снимала снимките,къде ли е сега?
66
3
 
9
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
Като е толкова ербап, можеше да сезира за "криминаните" прояви на Борисов, ГЕРБ и цялата дружина, не БеГе прокуратурата, а директно комисиите в Брюксел, а защо не и Интерпол и Юропол, но... греда.В горепосочените организации и учреждения не бръснат заклинания, притчи, *** излияния и юмручета, а СЕРИОЗНИ доказателства, като свидетелски показания и документи, дори видео и аудио записи също вървят.Тоя нещо не е у ред. Повервайте ми !