Радев разпуска 45-ото НС, назначава служебен кабинет

Това ще стане с два отделни указа
11 май 2021 07:35, Александър Попов
35
Радев разпуска 45-ото НС, назначава служебен кабинет
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще назначи днес служебно правителство и ще разпусне 45 Народно събрание. Това трябва да стане с два отделни указа, които държавният глава трябва да издаде.

Най-вероятно повече заседания на парламента няма да има, а ръководството ще реши дали най-краткотрайното Народно събрание трябва да бъде закрито тържествено.

Най-спряганото име за служебен премиер е това на секретаря по отбрана на президента генерал Стефан Янев. Той вече веднъж беше участник в първия служебен кабинет на президента. Тогава оглавяваше министерството на отбраната, но фактически беше „силният човек“ в правителството на проф. Огнян Герджиков.

За министър на вътрешните работи се спряга Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба и заместник-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция в периода 2008-2009 г.

Още по темата
Министерството на отбраната най-вероятно ще бъде поето от Николай Цонев, който вече ръководеше военното ведомство през 2008-2009 г.

Гълъб Донев и Николай Денков, които бяха министри в първото служебно правителство на Радев, се очаква да се завърнат в социалното и просветното министерство съответно.

Бившият служебен министър в кабинета на Марин Райков Асен Василев ще поеме икономически ресор.

Това ще бъде второто служебно правителство на президента Румен Радев. Първото той назначи буквално дни след встъпването си в длъжност като държавен глава в началото на 2017 г. Сега той отново съставя такъв кабинет броени месеци преди президентските избори, на които той ще се бори за втори мандат.

Най-важната функция на служебния кабинет е подготвянето на честни и свободни избори. То не може да прави актуализация на бюджета и да тегли външни заеми.

От началото на промените в страната ни е имало общо четири служебни кабинета, без да броим този, който ще бъде предложен на 11 май от президента Радев. Първият служебен кабинет е оглавен от Ренета Инджова и управлява страната от есента на 1994 г. до началото на 1995 г. Този кабинет е назначен от първия демократично избран президента на България Желю Желев. Инджова е и първата и единствена до момента жена министър-председател.

Вторият служебен кабинет е на дипломата Марин Райков, назначен през 2013 г. от президента Румен Радев. Това стана само броени седмици преди изтичането на мандата на първия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Третото служебно правителство бе оглавено от юриста конституционалист проф. Георги Близнашки през лятото и есента на 2014 г. Четвъртото бе назначено от президента Радев. Служебен премиера бе проф. Огнян Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 До тролска дружинкаТРЯБВА МАЛКО МОЗЪК ЗА ДА РАЗБЕРАТ НАПИСАНОТО АМА ЯВНО НЯМАТ.
25
3
 
7
 
! Отговори
stoedin преди 2 години
Най-накрая! Дойде времето и за служебното МУ правителство. За какво се хабиха, за какво се мъчиха, че и нас измъчваха *** и ни затваряха кръстовищата за да не можем да се придвижваме свободно из града? Че и на майка с деца налитаха... Добре че имаше една баба с бастуна да им покаже за какво стават. Хайде сега да ви видим каква работа можете да свършите и въобще дали искате. А на бас, че без враг не могат? Сега всяка 2ра дума ще е срещу Гешев. Защото те само това могат. Дано пък не съм прав
24
3
 
1
 
! Отговори
бай шиле преди 2 години
лееееека поправка на заглавието , щото не назначава , а изпълнява .
23
1
 
3
 
! Отговори
незнайко преди 2 години
До Ж. Желе---НО ИДВА--ЕВРОФАШИЗМА---ОЩЕ ПО--БЕЗМИЛОСТЕН И БЕЗКРУПОЛНО КОРУМПИРАН КОЙТО ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНИ ЗАПОВЕДТА НА 5--ТТЕ ГОСПОДАРИ НА ЗЕМЯТА---ЛИКВИДАЦИЯ НА 2 000 000 000 ЧОВЕКА СПРАВКА---РЕЧ НА КИСИНДЖЪР 1970 г
22
6
 
3
 
! Отговори
До тролска дружинка преди 2 години
Предлагам друга опорна точка: Състава на служебното правителство е получен от руското посолство, от Решетников или направо от Путин.
21
3
 
1
 
! Отговори
До тролска дружинка преди 2 години
Каква е за това събитие тролската опорна точка? Фигурант или е президента Радев или не?
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба сии ченгеджийницата и комунтрягите чуек! Кой каза, че няма ченгели в управлението. От шапкар толкова.
19
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
да няма някаква грешка с николаи цонев за мо
18
1
 
5
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 2 години
Сашко, пропуснал си служебното правителство на Стефан Софиянски.
17
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега на старшините много ще им се вдигне самочувствието.. нищо добро за БГ..
16
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая мутрите падат от власт.
15
14
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Радев е бъдещият български...император-няма вече пускане на властта ! Е какво излиза ?! Че и той е един влатолюбивец и нищо повече ...Жалко за нас,че се излъгахме и в него !!!
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вторият служебен кабинет е на дипломата Марин Райков, назначен през 2013 г. от президента Румен Радев.Значи Радев е бил президент и през 2013 година! Не го знаех.
13
0
 
6
 
! Отговори
Баш разбирач преди 2 години
Софиянски не беше ли той служебен МП?
12
8
 
8
 
! Отговори
Ж. Желе преди 2 години
Фашизмът си отива.
11
6
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Тоа *** нищо не вожиле да наэначава, казват му кво да прай той не энае
10
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев най-сетне ще осъществи мечтата си да управлява. Сега като назначи военния кабинет и Пиночет, пардон радеф ще се насе... от кеф
9
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам вчера ухилената физиономия на Нинова разбрах, най-после пипна власта .Неможа с избори ,но със служебен кабинет да.
8
21
 
37
 
! Отговори
предател-президент преди 2 години
Фигуранта изживява звездния си миг. Този болен за власт и отмъщение човек сигурно снощи не е спал от вълнение. Дано Решетников да е успял да подреди кабинета и да е дал инструкции как да се действа пред тези два месеци и кого да удари. Фигуранта е национален предател.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой казал че президента няма реална власт?