Радев представя служебното правителство начело с Янев

Пиар на кабинета ще е Соня Момчилова, говорител – Антон Кутев
12 май 2021 07:14, Елка Василева
69
Радев представя служебното правителство начело с Янев
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство, назначено от президента, встъпва в длъжност днес. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Още по темата

Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата му. Първият президентът Радев назначи в първите дни, след като встъпи в длъжност като държавен глава, припомня БНР.

"Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори", каза президентът.

Това ще бъде и основната задача и на служебния кабинет на Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана, а от днес служебен премиер.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната - Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скулпторът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

Говорител на служебното правителство ще бъде Антон Кутев, а пиар на кабинета ще е Соня Момчилова, стана известно вчера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Най-накрая БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО а не правителство на п-рост-аци с-еляци извра-те-няци джен-дъри псевдо-мутри поклонници на сатанинска музика (Караянчева) корупционери русофоби продажници и всякаква друга *** събрани в герб
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все есте в кабинета
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е този на снимката ?Прилича на кмета на Лондон като че ли ?
46
1
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Е защо на 11ти .Тогава е финала на Европейското по футбол.БНТ е закупила правата за него . Много хора биха искали да гледат финала . Това не е подходяща дата за избори !
45
15
 
9
 
! Отговори
СИН ФАР преди 2 години
12.05.2021....АЛЧНИЯТ СЪВЕТСКИ ГЕНЕРАЛ-МУТРА РУМЕН РАДЕВ ПРЕДСТАВИ СВОЕТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО.ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ИМА ЕДНА ЗАДАЧА-ДА ОПОРОЧИ ИЗБОРИТЕ..!!.... КАТО ВЗЕМЕ СТРАНАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ ПАРТИИ И В ИНТЕРЕС НА ВРАЖЕСКА АЗИАТСКА РУСИЯ............ 500 ГОДИНИ... ТУРСКО РОБСТВО........... 140 ГОДИНИ..... РУСКО РОБСТВО.............. 10 ГОДИНИ..... ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ......... КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ СЕГА...?? - - - - - - - - - - - - - - - - - - ИЗБИРАМ.....Е В Р О П А....!!
44
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАВСЯКЪДЕ ПИШЕ РАДЕВ РАДЕВ, А ПРЕЗИДЕНТА НИКАКЪВ ГО НЯМА.СКОРО ЩЕ Е ЕКС ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ И НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП НЯМА ДА ПОМИРИШЕ ВЛАСТ БЛАГОДАРЕНИЕ И НА НЕГО.
43
0
 
5
 
! Отговори
к1 преди 2 години
До АнонименПриеми, че същите въпроси се отнасят и за правителствата на Борисов, както и за по предните, така и за бъдещите.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДС и тимaджиитe отново на власт честито!
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До к1 Интересно ще бъде да отговориш какъв опит има пък Борисов и министрите му сбирани по кръстовища и прашни магистрали? Министрите на борисов не са и сънували, че ще бъдат нещо повече от стругари, а той ги издигна на върха на държавата и те от благодарност го покриха с *** целувки.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
би би да му го слагат с 200
39
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес мутрите падат от власт. Остават обаче мутрите в прокуратурата.
38
6
 
7
 
! Отговори
еми преди 2 години
До Народе!!!шкембе воеводата все казва че който не храни своята армия.....,и затова зеления чорап ще ги нахрани -и пенсия и заплатка ,а вие бачкайте че да ви удържат и тях да храните ,и другия път внимавайте за кого гласувате
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излишно е да спорите и още по-излишно да защитавате глупавите партии в който членуватeЗащото когато хладилника се изпразни - площадите се напълват и тогава всичко се изяснява бързо.
36
3
 
9
 
! Отговори
Народе!!! преди 2 години
До к1Кой ги избира на власт такива предатели?
35
2
 
6
 
! Отговори
писарушки-граматици преди 2 години
До служебнотоНе ни трябват калпави политици...
34
4
 
13
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Вместо мнение по и върху служебното правителство , ще задам няколко въпроса. 1.Определения за министър председател какъв опит има в управление на системи и има ли визия и програма за действие? 2. На какъв принцип са избирани министрите, какъв опит имат в управление на предоставените им ресори,запознати ли са с основите на плана на министър - председателя и познават ли се изобщо? 3. На какво основание и какво е накарало министрите да приемат номинациите си?
33
5
 
12
 
! Отговори
77 преди 2 години
Комунистите Родината изграждат, комсомолците след тях вървят...Стара песен с актуално звучене
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20Алооо! Никой не бутна"подредена"държава! Я малко се информирай. След третия й фалит нямаше вече какво да го крепи цоциализма. Иначе гледах сутрината по бТв съдения за ремонта на миговете и оправдан бивш военен министър. За служебния премиер и един от министрите му е имало доклади от спецслужбите докато е бил министър! Та.... Кутев"повелителя на троловете"няма да коментирам. И той заедно с Мая бе в екипа създал модела"Кой".
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много странно,но тук все още има 2-3 OLIGOFRENA,защитаващи п-р-о-с-т-и-я-т TULUP?!Ама,и те скоро са в ,,канала"!
30
2
 
10
 
! Отговори
разбойници и крадци преди 2 години
До АнонименОт комунисти на власт всичко може да се очаква!