Бившият директор на ББР: Не се говори по същество за фактите

8 фирми от едрия бизнес са получили средно по 100 млн. лв.
17 май 2021 20:47, Анисия Иванова
74

Министерството на икономиката разпореди ревизия на Българската банка за развитие след разкрития на служебния министър за подпомагане на определени фирми.

Осемте фирми са получили средно по 100 млн. лв. Всички те са част от едрия бизнес.

"8 фирми са получили 900 млн.q така че това заключение е ясно. ББР е държавна, направена е, за да подкрепя малкия и средния бизнес. За какъв малък и среден бизнес говорим, когато се отпускат милиони", заяви говорителят на служебното министерство Антон Кутев.

Още по темата

Най-много пари са получили компания на Румен Гайтански и четири фирми, свързани с Делян Пеевски. Според Владислав Панев от "Демократична България“ крупните суми са дадени на губещи фирми срещу ниски лихви и висока давност.

"Всъщност след тази сделка Румен Гайтански прибра едни 150 млн. лв, а фирмата "Роуд" остана да дължи на ББР 10 години срок за плащане. Една банка не може да отпусне на свързани лица повече от 25% от собствения капитал на самата банка. Ако приемем, че е 1 млрд. и нещо на ББР – максималната експозиция на свързани лица е 250-300 млн. лв. така че ако се докаже, че тези 4 кредитополучателя са свързани с Делян Пеевски – тогава ББР е извършила много сериозно законово нарушение", каза Панев.

Банката за развитие смени своя директор преди година по разпореждане на премиера Бойко Борисов, а мотивите бяха подобни на тези, които сега предизвикат спешната проверка.

"Това е държавна банка. Затова принципалът да свиква борд и да освобождава всичко в нея", заяви Борисов на 8 април 2020 г.

"Внушава се, че даваме някакви кредити големи на бизнеса, но не се говори по същество за фактите", каза бившият директор на ББР Стоян Мавродиев.

Фактите тогава сочеха, че банката е отпуснала 75 млн. лв. на дружеството "Свети Георги Груп“, чийто годишен приход е едва 2000 лв. Малко преди това държавата увеличи със 700 млн. лв. капитала на финансовата институция за помощ на малките и средни предприятия в пандемията. Сега се разбира, че фирмите, получавали стотици милиони при изгодни условия, са повече от една.

"Последните години ББР стана прасенце-касичка за няколко олигарха и това не е никаква тайна. Това е новото КТБ. Преди по време на Цветан Василев КТБ беше използвана от олигархията за необезпечени кредити. Впоследствие банката фалира, но властта се научи, че няма нужда да използва частна банка, за да обслужва собствената си клиентела", добави Панев.

"За мен големият въпрос не е дали е обезпечен, а дали той изпълнява политиката на държавата, защото ако той е раздаден на големите фирми, а не на малките – каква е ролята на ББР", каза още Антон Кутев.

От Българската банка за развитие излязоха с писмено становище, в което се посочва, че осъществяват дейността си съгласно закона, а приоритетите са били съобразени с политиката на действащите правителства, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средни предприятия. От банката посочват още, че отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс.

От днес държавата придобива 100% от ББР.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То какво да се говори по същество за фактите? Опукали сте един милиард и туйто. Боко хвърли от прозореца на джипа още един милиард по предизборната кампания. Туйто.
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата работа е, че Радев е решил да фалира тази банка и да раздаде парите на роднините си. Случайно вчера са я направили 100% държавна.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Тя тази фигура е свързана с твоя Стефан Софиянски по скоро.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абеее бoмбeтa, не се обяснявайте като новобранци!Арестувайте Тиквата и не ми се обяснявайте!
38
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Румен Гайтански - Вълка.Още една знакова мутра свързана с Борисов.Всичко ще излезе наяве, рано или късно.Въпросът е ще търпим ли мутри да ни определят живота.Не олигарси купуват политици. Политиците на прехода създадоха олигарсите. При избухването на демокрацията, целия стопански ресурс беше държавен.Нямаме олигарси, появили се от нищото.
37
4
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Защото е невинен , или не се демокрация и ще окошарваме когото си искаме.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27"Вижте какво , гадни отмъстителни злобари такива..." - виж ся, гадни и тнт. са псевдокомунистите като лу0канов и сие и робите им, дето станаха атлантици като соломон паси, александър йорданов, плевнелиев, цветанов, а впоследствие и тиквата.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, то, ако се заговори по факти ... Много хора ще влезат при Бай Ставри ... Затова не се говори по същество ...
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35"Край с Герб ама май край с държавата изобщо. " - баща ти така викаше преди 30 години за бкп на луканов, нали?!Аман от неграмотни роби!
33
2
 
6
 
! Отговори
69 преди 2 години
всички сте в играта, пред хората се плюете но иначе сте семейни приятели;)
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам един въпрос към всички управляващи в момента:Защо лицето Бойко Борисов е все още на свобода?
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен АлкохоликКрай с Герб ама май край с държавата изобщо. Много ви знаят устите сега но помнете ми думата след четири години ще ревете и крещите по същия начин точно срещу тези които сега разхвалвате до господа. Защото сме си такива - маломерни мозъци,които лесно някой манипулира за свои цели. И когато ги постигне ще ни покаже среден пръст. Пък вие *** продължавайте да вярвате че нещо ще се промени. Нищо в тази държава вече не може да се промени. Няма как.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До StoedinДа Стоедине ама ти си един от малкото читави тука на които старите *** и злобари слагат дислайк. Аз не съм от тях и смятам че си абсолютно прав. Пък ние ще четем тука всякакви измишльотини изсмукани от не знам какви мръсни пръсти и ще се смеем през сълзи защото е ясно за какви хора става въпрос, направо страх да те хване. Толкова злоба, мале мила, направо не е за вярване. А пък аз знам какво ще стане след време. Но не ми се мисли много е гадно.
29
1
 
7
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Аз ще ти говоря само по същество..и нежно!Чакам те!
28
0
 
9
 
! Отговори
Само,че преди 2 години
Мавродиев има къща в Гърция и има запис как се уговаря да изнесе милиони там.
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се проведе една истинска операция Антимафия с арестуване на ръководните структури на ГЕРБ по места, могат да хванат и върнат в бюджета най-малко 10 милиарда лева от първи опит. Това са пари за всички социални дейности за поне 3-4 години.
26
0
 
6
 
! Отговори
Lina преди 2 години
д неските и те гел медия. От кога к. В и. ч.а.т е цензурирано?