Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

Някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков, смята той
17 май 2021 21:15, Анисия Иванова
141
Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари
Снимка: БГНЕС

„Няма нищо смущаващо, че 8 фирми са получили около 1 млрд. лв. Това не противоречи на устава на ББР, всичко е проверено от международните финансови институции“, заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пред bTV по повод изнесената вчера  информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков.

Петков обяви вчера, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес. От Министерството на икономиката оповестиха днес и имената на осемте фирми.

Още по темата

Според Борисов вероятно по този начин е оповестена информация, която е банкова тайна.

Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

„Тези 1 милиард лева не са отишли просто така в тези 8 фирми. Това са кредити с много сериозно обезпечение, които се обслужват“, каза той и подчерта още веднъж, че става дума за „кредити, а не за раздадени средства“.

Лъчезар Борисов смята, че някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков за портфейла на ББР.

Активите на банката в момента са 4 млрд. лв., наличните пари са 1,5 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„62% от портфейла на ББР се държат от малки и средни фирми, 15% от общински и едва 23% от големите компании“, каза Лъчезар Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
У ХАРВАРД ТАКА УЧАТ: преди 2 години
...ЧЕ "КРЕДИТИТЕ"---СА САМО НАЧИН ЗА КРАДЕНЕ НА ПАРИ ....И ПОСЛЕ "ФАЛИТИ"!СЪЩО --КАТО ПРИ КТБ И ЦВ.ВАСИЛЕВ....ХА,ХА,ХААААААААААА
112
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ало,наведен ***,не плямпай глупостите,всички сте за затвора!
111
0
 
2
 
! Отговори
Друг път преди 2 години
Както купиха без пари заводите, реституираха в имоти в пъти повече отнетото, менкаха кон за кокошка, получиха след предните далавери евросубсидии и пак ни им стига....
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
108
1
 
5
 
! Отговори
Тлъстия преди 2 години
Бай Лъчо, какви кредити са? С какво обезпечение? С какъв срок и при какви лихви? Знаем,че са отпуснати смного дълги срокове и задължения да се плащат само лихвите, а когато дойде време да се връщат главниците, поне 5 от 8те фирми ще са фалирали, а ти, Боко, Горанов, Домуса, Вълка, Шиши, ще сте в пенсия в Бора Бора, и нашите деца ще плащат. Този филм го играе Държавна сигурност за трети път - кредитните милионери от 90-те, КТБ и сега с ББР и ***. Няма нито един зад решетките все още.Но има надежд
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа плаща даваите смело колкото може
106
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вай каманисти...Къде са тези велики доказателства срещу Боко? Май има международна комисия. То ще има и международна комисия която ще проверява и Мадуровските машинки на изборите. Вай вай вай. Пишете на путлерничко да помага.
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мухахаха ДАЙ ДА ВИДИМ ПО КОЙ НОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ СЕ ОПРОЩАВАТ КРЕДИТИТЕ ВЗЕТИ ОТ ББР , ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ БАНКАТА Е ПОД КОНТРОЛА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА...
104
6
 
6
 
! Отговори
Мухахаха преди 2 години
Кого лъжеш,ве калинке едноточкова . Обикновенно "кредити" на такива кредитополучатели като тези от списъка след няколко години СЕ ОПРОЩАВАТ и забравят ... Накратко : Кууурвиииии , яжте, пийте , харчете кинти ...... НАРОДА плаща .
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо: лихвата е била много ниска - като за собственици на малки филми , второ: времето за изплащане е било много дълго, така че тези пари реално за такъв дълъг период са се обезценявали. Вижте собствениците на кои фирми са се облажили с такива заеми: Пеевски, Киро Гела и други близки на един кръг. така че министърът на икономиката да не се прави на наивен.
102
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този гербаджия изскочи да си защитава мутрата.Абе...гврбаджийо.Тази банка е създадена за да подпомага малкия и среден бизнес, а не шиши и вълка.А това е повече от съмнително. И...да видим дали те ще си върнат кредитите.Но...какво да обясняваш на гербаджия..доверил се на една мутра.Че и постоянно ни заливате със статии за тези.
101
5
 
10
 
! Отговори
Крадев Капут! преди 2 години
Много е опасно когато един министър започне да бърка кредит с помощ.Затова ще гласувам за всеки който гравитира около предателя.
100
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя веднага в софийския ,затвор за 20 г.
99
4
 
21
 
! Отговори
1 преди 2 години
Лъчо, как мислите, дали е наясно, че чистата като сълза ББР е дала огромен заем на Румен Гайтански - Вълка, който лично Борисов, в качеството си на главен секретар на МВР смята за мутра. Интересно, нали.Наивниците, Преходът още не е завършил.
98
2
 
16
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 103 Помня достатъчно! И което ми направи впечатление е,че в същата БАНКА финансирала Мутрата,в управленческият и състав.Фигурират ПРИВАТИЗАТОРИТЕ след 1989 г.Помниш ли ги? Тия от Ликвидационните съвети,па после влязоха СЪЩИТЕ КАТО ПРИВАТИЗАТОРИ?! И се чудя,че днес ПАК ЧУВАМ ЗА ТЯХ! -:((((Тъжно е,че ни управляват и днес хора от него време!Младите не знаят,но ние помним още! 31 г тъпчем на едно место уви! Днес бих признал за демократ,един 35 или 40 г мъж! Щом е над тази възраст,пиши го КОМУНИСТ
97
14
 
17
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Руските *** както ни наричат не правят газопровод за 2 млрд за да може Русия да прекарва газ, а за нас нищо. Прави го вашият меценат Борисов. И стига с тази опорка, ако не си с герб си з аБСП. Не разбрахте ли, че от Герб по големи *** няма?80 процента от партията им са бивши ***, а лидера им е масажиста на ушите на Тато.
96
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските *** можеш да ги познаеш като се "възмущават", но като ги хванеш натясно за лицемерието им и аргумента нещо изчезва ...
95
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2лупТо Пеевски го птедложихте вие за шеф на ДАНС 2013 г, не помниш ли!
94
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До помнещБорисов не е дружка с Божков след като Божков хвърли милиони да го свали от власт. Дружка е твоят Радев, който назначи шефката на предизборния щаб на Българско лято за говорител на МВР.А ти не си взел от парите, защото просто не си се доредил, тя опашката си беше голяма,