Служебният кабинет правел основно кадрови промени

Калфин: За месец не могат да се направят чудеса
15 юни 2021 22:05, Екип на Bulgaria On Air
57

Служебният кабинет, назначен от Румен Радев, представи работата си като ''връщане в нормалността''. Каква всъщност е обективната оценка за свършената работа?

"За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се направят и нови политики. Това, което виждаме, е по-скоро в кадровата сфера, отколкото в политиките", заяви бившият социален и външен министър Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

Пенсиите

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. Според Калфин това е често срещана практика на Запад, а у нас е по-наложително преизчисляването на пенсиите, което би струвало на държавата толкова, колкото надбавките от 50 лв.

"Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия. Това означава да се преизчислят пенсиите съобразно осигурителния стаж и вноските, които са правени", посочи бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите му надбавките от 50 лв. към пенсиите струват на държавата 160 млн. месечно и 1,3 млрд. на годишна база, като с тези средства "можеше да се направи много по-справедливо преизчисляване на пенсиите".

"Сега се харчат същите пари, но за сметка на всякаква логика и доверие в пенсионната система. Не е справедливо човек с 30-35-40 години стаж да получава подаяние. Той просто си ги е заработил тези пари и трябва да си ги получи", категоричен е той.

Планът за възстановяване и устойчивост

"Планът беше направен в един доста насипен вид от ГЕРБ, след крайния срок продължаваха да идват забележки от ЕК", коментира бившият социален министър и отбеляза, че намеренията на служебното правителство да преработи Плана е "доста амбициозна заявка".

"Този план се изработваше в продължение на месеци и се съгласуваше с Комисията, със социални партньори и т.н. Няма възможност за цялостна преработка, но чувам, че ще има допълнителни проекти, че ще се опитат да направят по-добра логика, да се гарантира по-широк достъп до фондовете", обясни той.

Но поясни, че в тези промени няма нищо политическо.

"Аз не бих намесвал Плана в предизборната кампания", категоричен е Калфин.

ЕС и САЩ

"Има знаково затопляне (между ЕС и САЩ, бел. ред.), още със срещата на Г-7 във Великобритания, след това срещата с НАТО - това е една серия на американския президент с лидерите от Европейския съюз и мисля, че общото послание като знаци и жестове е за връщане на по-близките отношения", завърши Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: калфинправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
за да спечели тоест да се манипулират изборите другаря гадев е готов на всичко под претекс за за изчистване се прави чистка на неудобните на другаря гадев кого още ще сменяте може би трябва и чистачките трябва да се изчистят
39
1
 
3
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
БЪРЗО ЩЕ БЕГАТЕ СЛЕД 11-ТИ ! ГЕШЕВ ше ви ГОНИ ДО ДУПКА !
38
1
 
5
 
! Отговори
АМИ , НОРМАЛНО Е... преди 2 години
ТЪРСЯТ СЕ НЕКАДЪРНИЦИ ---ВЕРНИ НА ПАРТИЯТА БКП/БСП И ФИГУРАНТСКАТА ХУНТА... ЗА ДА НЯМА ИЗНЕНАДИ ....!
37
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 ТЕ ТИЯ ПАРИ НЕ СА ЛИ ДЕТО ПРОМЕНИ ЗАКОНА И БОЖКОВ НЕ ГИ ВНЕСЕ В БЮДЖЕТА А ИМ ГИ ПОДАРИ ЗА ДАНЪК СПОКОЙСТВИЕ. АБЕ КАК ВСИЧКИ БИЛИ НА ВЛАСТ ГИ ИМАТ ТИЯ ПАРИ КОЙ 500 ХЛ. КОЙ 700 ХЛ КОЙ С ПО МНОГО АПАРТАМЕНТИ А БАЙ *** НЕ МОЖЕ ДА ВЪРЖЕ 100 ЛВ В БАНКАТА. И ПОСЛЕ ОБЯСНЯВАТ КАК СЕ ГРИЖЕЛИ ЗА НАРОДА ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ.
36
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Чекмеджан, кофа, пикаене, затвор...
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правителството сменя и назначава кадри с които да работи.Но защо ни говорят за промяна като повечето министри са комунисти от старото поколение.Те няма да променят ,а ще върнат комунистическите олигарси.
34
2
 
5
 
! Отговори
кадрите преди 2 години
те забягнаха в чужбина от хубавата ни родина!
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се прави! Не знам защо господинът се прави на свещеник? Самите ГЕРП показаха как се прави, но имаха почти 15 г. да го правят! Сега няма време вече! Просто новите, за времето, което имат, са много бавни! Ще видим дали ще успеят!
32
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече герб! Това поне е сигурно. И това не е реваншизъм, а прочистване на въздуха. Вече чувствам, че дишам една идея по-леко, че гербавите напоиха атмосферата с нечовешка смрад.
31
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ревашизмът на тези комунистически марионетки само ще мотивира повече хора да гласуват за ГЕРБ.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето, как нагледно и нагло се манипулира обществото от медиите и провалените политици...
29
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен служебният кабинет не е достатъчно радикален. Трябваше да навърже всички гербави на синджири като роби и да ги подкара към Беляне!Само тогава имаше някакъв шанс за тоя народ.
28
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че гербаджийските калинки трябва да се изринат.И най вече от полицията и службите..за да не подпомагат купуването на гербаджийски гласове.
27
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпълзя и послушника на Гоце..да ни обяснява..как без герб/дпс ще се сринем.И как новите не правели нищо..а виждаш ли мутрата направо ни закарал в рая.
26
1
 
17
 
! Отговори
Тия преди 2 години
Май се гласят да векуват !
25
6
 
22
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Махат чуждите кадри, и слагат своите !
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стоите с цели бали пари сред пусто поле и няма да намерите един роб, който да работи за вас. Парите са нищо, ликвидирахте народа си! Единствените важно неща за един народ са земята и вярата, защото земята храни, а вярата поддържа живота. Народи в Африка, Азия- диви, изостанали от цивилизацията ще пребъдат, а нашия род изчезва. Проклети да сте в кръвта си, продажници!
23
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да не може за месец да се направят чудеса ......та те направиха чудеса от тъпотииии
22
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как новосъздадена фирма на няма информация година купува имот за над 700 хил лева без кредит. За Горанов иде реч. Друг е въпросът, че не може да прави фирма след като е бил министър.
21
0
 
4
 
! Отговори
Дежаву преди 2 години
До 18. Никога не казвай никога. Спомени нямаш ли?