Финансовият министър: Кирил Ананиев е нарушил закона

Бившият министър е изнасял информация която е дългосрочна тайна
20 юни 2021 19:58, Нели Христова
120
Финансовият министър: Кирил Ананиев е нарушил закона
Снимка: БГНЕС

„Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчноосигурителна тайна. Прокуратурата трябва да се заеме с това. Как тази информация е излязла на пресконференция на една политическа партия? Това ми говори, че държавата се управлява не по правилата и законите, а с телефонни обаждания и с натиск”, заяви в ефира NOVA финансовият министър Асен Василев.

За него е проблем, че бившият финансов министър Кирил Ананиев е взимал номера от вътрешни проверки, до които самият Василев няма достъп. Той смята, че изнасяйки тази информация, Ананиев е нарушил закона, и призова прокуратурата да се самосезира.

Василев коментира и обвиненията от ГЕРБ, че Румен Спецов е спекулирал с данъци.

„Аз съм проверил данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз вече обяснихме. Ако министерството пусне проверка, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е насочена към главният прокурор, не мисля, че той може да бъде обвинен в пристрастие. Ако се открият нарушения, ще се вземат действия. Аз не очаквам проблем”, каза министърът.

Според него това е раздухване и набеждаване на хора без факти.

„Миналата година половината държавни харчове са минали с обществени поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни фирми и ведомства. Ние можем да направим следното – всички неща да минават през обществени поръчки и да затегнем контрола. Един такъв проект са обществените поръчки за горивото за отопление. Там има много порочна практика – пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лв. на тон. Има дупка в обществените поръчки”,

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с различни акцизи. Що се отнася до инхаус процедурите – те ще започнат да се качват публично. Опитва се и ограничаване на подобни процедури само до най-спешните.

„Автомагистрали не са възлагали обществени поръчки, те са ползвали инхаус процедури. Язовирите също са ремонтирани по този начин”, посочи Василев.

Преди дни министърът разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция. Той е по сигнали за нарушения в дейността на структурата, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. "Албена", за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията. Пред NOVA той обясни, че предварителните факти са доста притеснителни.

„В НАП преориентирахме служителите да работят по фирми, които получават голям обществен ресурс, които правят големи разходи в чужбина и техни свързани лица, които имат големи касови наличности. Резултатите вече започват да се виждат”, сподели Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
От Асанчо Харвардския разбрахме, че е нарушение на закона да се разкрие данъчна измама. Ами да, Спецов е назначен, защото е "почтен" и не може да бъде уволнен.
94
0
 
5
 
! Отговори
Гьонсурат преди 2 години
Василев, а ти ще обясниш ли какъв човек си назначил за шев на НАП? Хайдук ли е Спецов, или света вода ненапита? Стига сте тупали топките? Чакаме важните отговори за вашия морал, за да не излезе, че крадците викат дръжте крадците! А бе, голям *** сте всичките кукли на Радев!
93
0
 
2
 
! Отговори
BACKO преди 2 години
То е назначено, а не избрано правителство. Затова то не може да бъде ревизионно, по простата причина, че него няма кой да го ревизира - липсва орган, който да му търси политическа отговорност, какъвто би трябвало да е парламентът.
92
1
 
1
 
! Отговори
BACKO преди 2 години
има тълкувателно решение 20 от 1992 г. относно правомощията на служебното правителство. Докладчик по делото е бивш депутат от БСП, чудесен юрист, съдия от Страсбург и Люксембургския съд на ЕС - Сашо Арабаджиев. В него изрично е казано и е дадено задължително тълкуване на основния закон, че служебното правителство може да извършва само текущата дейност по управление на държавата и най-вече да подготви едни честни и законни избори.То затова е правителство по служба и така е наречено, защото черпи своя мандат не от Народното събрание, което е типично за парламентарната република, а от президента
91
0
 
8
 
! Отговори
ПОТЪНАХА В КАФЯВО преди 2 години
95- ти пак не разбрал- не Ананиев наказан, а Спецов- той не платил над 1 000 000 лв данък, заплати- а офисът му в бордей- демек сътворил куха фирма- КВИ ЧЕСТНИ, КВИ МОРАЛНИ, КВИ ПРОВЕРЯВАЩИ, КВИ ГЕНИИ- АМАН ВА, О Ф А К А Л И Х Т Е СА ВЪ
90
6
 
2
 
! Отговори
тя преди 2 години
Искам кралите министри в затвора - крайно време е за действие и резултати !
89
7
 
19
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
"до които самият Василев няма достъп". Ами няма да има , щото е назначен. И след три седмици отива там, откудето се пръкна, барабар с ченгетата, овенните, юпитата и цялата червена хунта на Зеления чорап. Да не си мислят, че ще спечелят избори? А лъжите, манипулациите и клеветите им ще ни изляссат през носа, всички уволнени ще ги съдят, а данъкоплатците ще плащаме + още машини, троен брой секции в чужбина + още избори, щото никой няма да излъчи правителство, само ще се джавкат
88
1
 
0
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
За предпочитане е ,първо в тоалетната след това във форума! Няма защо да се разнася!
87
6
 
7
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
едно такова ранно утринно и понеделнишко ми е. Пия си кафето и влезнах тук само да стане дума некъде за ГЕРБ, та да ми се приходи до двете нули по-бързо.
86
10
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Тези "невнятни", които превърнаха служебният кабинет в предизборен щаб и фанрика за внушения и манипулации ,да говорят за "обвинения без факти", си е повече от перверзия! А и само като спомене името на Спецове, и замирисва на данъчни измами!Най-вероятно им е поръчано да заличат някаква информация, но не могат да се доберат до нея
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ананиев , ще бьде ли наказан
84
9
 
20
 
! Отговори
Off преди 2 години
Ех, Кокорко! Щом издава данъчни тайни, значи всичко което каза е вярно? Това означава, че начело на НАП имаме ДДС измамник! Това не е проблем, щото ти е важно да го държиш с всички средства. Така са ти наредили.
83
9
 
20
 
! Отговори
ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ преди 2 години
САМО ДА МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ КОЛКО СА ГНУСНИ- ЗНАЧИ АНАНИЕВ Е НАРУШИЛ ЗАКОНА ЗАЩОТО Е ПОКАЗАЛ НА ЦЯЛА БГ ЧЕ МИСТЪР МУСКУЛ ИМА ДА ПЛАЩА НАД 1 000 000 ЛВ ПРЕХВЪРЛИЛ Е ФИРМАТА СИ НА КЛОШАР И ОФИС В РАЗСИПАН БОРДЕЙ- НО НЕ МИСТЪР МУСКУЛ Е САМИЯТ ФИНАНСОВ ГЕНИЙ ПО СЪБИРАНЕ НА ДАНЪЦИ- ТОЙ БИЛ ПРОЗВЪНИЛ НА ФИРМИТЕ ДЛЪЖНИЦИ И ГИ Е ПОКАНИЛ ДА ПЛАТЯТ ДАНЪЦИТЕ СИ, А ГЕРБ НЕ СА ЗВЪНИЛИ НА ДЛЪЖНИЦИТЕ...
82
1
 
2
 
! Отговори
Офффф.... преди 2 години
!!!
81
2
 
6
 
! Отговори
Чакаме преди 2 години
Стандарт като в Монако. Действай!
80
9
 
23
 
! Отговори
Тоя Бананиев преди 2 години
Прави лошо впечатление. Ананиев беше най- кадърният министър на Бойко. Не му прави чест, прекалено млад и все още нищо не показал. Ама той е по друга работа там.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне разрешете шлемовете и шаловете, получих алергия от маските, плача цял ден не мога място да си намеря от това страдание. Може да почвате да слагате минуси глупаците
78
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се критикува работата на другите е лесно, и добре прието занимение. Но когато някой се заеме с Работа, разбира, че това е много неблагодарно действие. Потиш се, напрягаш се, отделяш часове, отделяш дни, отделяш от свободното си време, но в отговор е само да те ругаят. Тука е така, който иска да е на власт да си приготви дебелия дъждобран. Новите, това се отнася и за вас, до вчера бяхте от другата страна на лайномета, но листа се обърна, вижте се на какво приличате, целите сте в лай--на.
77
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ще търка наровете в централния!
76
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
84 Нищо лично. Не ние се бутаме, да седнем в министерски кресло. Но преди да се седне там, първо трябва човек, за се огледа, заслужава ли, това място. Пък и ние не сме го избирали, Радев го спусна с парашут.