Тошко Йорданов: Корупцията беше издигната на държавно ниво

"Има такъв народ" няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС
23 юни 2021 18:12, Нели Христова
366
Тошко Йорданов: Корупцията беше издигната на държавно ниво
Снимка: БГНЕС

В България политиците са на върха на корупцията. Това заяви пред bTV заместник-председател на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Заедно с него в студиото беше и водачът на листа Ива Митева.

„Доскоро имахме хора, които по квалификация трябва да са престъпници, които си имаха държава. Тук корупцията беше издигната на държавно ниво, това беше начин на функциониране на държавата. (…) Министерства и агенции са работили, за да има корупция, а не за да няма За да се отклоняват средства, което си е чиста кражба“, каза Йорданов и допълни, че ако корупцията в държавния апарат се ограничи, това ще направи българите по-богати и по-добре живеещи.

Йорданов отказа да коментира с кои други политически сили би се коалирала партията в следващото Народно събрание. Той добави, че такъв разговор може да има, след като резултатите от изборите са ясно. И все пак ИТН няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, независимо от обстоятелствата.

„Има решения спрямо всеки един резултат на изборите. Ние не знаем все още кой вариант. Има такъв, при който въпросните три партии на протеста, извън статуквото, да имат 121 депутати или повече. Има вариант, в който да нямат и такъв, в който да имат много повече. За всеки един от тези варианти имаме готов отговор, но няма да го кажа сега“, добави той и не изключи варианта отново да върнат мандата.

„Когато нямате гласове в пленарната зала и всеки ден влизате с една или друга уговорка, и кворумът ви виси, не може да вземете нито едно решение. Има много парламентарни хватки, за да се прекрати заседание, няма как да се продължи да се работи без мнозинство. По-достойното поведение е да кажеш: „Да, ние не можем, но не искаме да ни извивате ръцете“, посочи Митева.

Йорданов обясни, че ПП „Има такъв народ“ е създадена заради липсата на политическа реакция след решенията от референдума през 2016 г. „Политическата класа го неглижира, изхвърли го в кошчето, без да броим фалшификациите, които направиха и ние доказахме в съда. Имахме два пътя или да се откажем, или да продължим“, добави той.

Митева заяви, че е избрала да влезе в политиката, защото има много закони, които трябва да бъдат преразгледани: „Аз влязох, защото се изморих да променяме ежедневно законите, изморих се хората да не знаят всеки ден какви права и задължения имат. Смятам, че Народното събрание трябва да започне по-бавно, по-задълбочено, по-обмислено трябва да се правят законите“.

Според нея новите депутати първо трябва да преразгледат законите, свързани със съдебната власт.

„Време е за нов Висш съдебен съвет. Тази форма, която е приета през 2015 г. е неработеща. Трябва да се преразгледат съдийската и прокурорската квота, трябва да се разделят. Прокуратурата трябва да се отдели от съдебната власт. (…)Спецсъда и спецпрокуратурата също са на дневен ред, изготвихме законопроект, който предвиждаше закриване, но това трябва да стане много внимателно“, посочи Митева.

Йорданов допълни, че според него специализираното правосъдие в момента се използва за „бухалка“. Зам.-председателят на ИТН обясни, че партията не се отказала от мажоритарния вот и ще работи за въвеждането му в следващия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко тошо шебека ще спре корупцията, вервайте му
262
3
 
0
 
! Отговори
Коментар към 263 преди 2 години
Спират ни в момента евросредства заради корупцията на Боко. Ремонта на ларгото се оказа една голяма корупция и ОЛАФ се задейства. ~~~~~|~~~~~~~ чудя се как може да има минуси на коментара. Това са факти! Слънцето изгрява от изток - минус! Колко глупост или по скоро липса на образование следва да има човек на явни факти да дава минуси? 80%-те са повече от 100%-те, което в същност е точната истина!
261
0
 
1
 
! Отговори
Гарантирано преди 2 години
от зеления чорап
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повръща ми се от тези
259
0
 
6
 
! Отговори
Румен Рашков преди 2 години
?....каза Тошко африкански. Всички говорят за тая корупция и тия всички са бръчки от нея. Корупцията не е само в пари, а също във връзки, в мой човек и т.н. Проблема е, че едни ще бъдат сменени с други и то гладни. Е тогава да видите каква борба с корупцията ще падне.... жалба ни майка.
258
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градината в центъра на СОФИЯ е купена БЕЗ КОРУПЦИЯ! ЕЙ ТАКА! СОФИЯНКИ ПРЕПОДАВАШЕ ОТ СЪРЦЕ! КОРУМПИРАН БОЙКО ОТКАЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ! АКО НЕ БЕШЕ КОРУМПИРАН КАТО СОФИЯНСКИ СЕГА СЛАВЧО НЯМАШЕ ДА СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА! КАКТО НЕ Е КАЗАЛ ЕДНА ДУМИЧКА СОФИЯНСКИ ДА Е КОРУМПИРАН!
257
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от - греб
256
0
 
6
 
! Отговори
ОХ бе преди 2 години
Вижте го само - сладурче, направо да го изядеш!!!! Леле майко мила не стигнахме ли вече дъното ? УЖАС
255
6
 
3
 
! Отговори
Шат на Буци главата преди 2 години
Чалгаджия , ама натакова с 200 банкялийската тиква
254
6
 
2
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Шат , Шат. Шат ............на Тиквата главата
253
2
 
7
 
! Отговори
Bg преди 2 години
Тошко феса
252
0
 
10
 
! Отговори
Позор преди 2 години
Този дето ще реже крайници ли ще ни управлява? Има още един мираклия да реже-Рашков. Много станаха. А Рашков е откраднал къщата и мандрата на хора задлъжняли на банката. Те комунистите нали са по мандри те? И този човек търси морал и справедливост. По имоти изпревари Цветанов. Но за него може
251
0
 
8
 
! Отговори
К. Ш. 0 преди 2 години
Тошко Африкански и тая измислена Ива като ги гледам и като ги слушам все си мисля, че ще ни оправят. Тези в момента рушат държавата. А може би това е целта и след това отново дядо Иван да ни се притече на помощ. Това целят господарите на Фигуранта. Тежко на България!
250
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Венци Стефанов беше шеф на Боко Тиквата в СИК.Поинтересувай се по темата, още има живи свидетели.Последният беше шофьор на Маргините, които също бяха на подчинение на Бате Венци и на Бай Миле, лека му пръст.Прочети също кой и защо уби Георги Стоев пред хотел Плиска
249
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател."И от човешкото нещастие намериха начин да пълнят чекмеджето.Да не говорим, че от Китай лично Борисов е спазарил НЕГОДНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ респиратори и лекарства:
248
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето се беше скрило ...защото излъгаха много народ ,но пък че има много президенти ,Пулев ,тоя стъкло ли или ли шише и той ще е кандидат джудже,вероятно и славун ще е кандидат ако са под 17 процента )
247
1
 
19
 
! Отговори
Simvola преди 2 години
Никакви средства по европейски програми не се спират колкото до Тошко на него вярват само тези които не са били в страната 5-10 години и не знаят какви промени са настъпили в развитието на България. НЕ СИ ДАВАЙТЕ ГЛАСА НА ИТН ТАМ СА СБИРТОК СТАТИСТИ.
246
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разследването срещу Мирослав Найденов е част от още един скандал от началото на 2013 г.Става въпрос за вече споменатия разговор от къщата на Борисов в Банкя. Разговорът е останал в обществените спомени с названието Ти си го избра. Участници в разговора това са не само прокурорът Кокинов и Бойко Борисов, но и самият Мирослав Найденов. Кокинов се оплаква от главния прокурор по това време Сотир Цацаров и казва на Борисов: Не ми се подсмихвай, ти си го избра.
245
3
 
11
 
! Отговори
Корупция преди 2 години
Кога ще живеем по-добре?Всички искат да бъркат в кацата.Г-н Йорданов защо тогава си гласувахте увеличение на заплатите с единодушие т.е. всички сте подвластни на парите 16158
244
3
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Защо се активира ха толкова явно всички агенти и сътрудници на ДС, защо още не е подаден плана за развитие, защо лилипути, Гномове, Маями, Чалгари и друг дивеч, са предизвестиената нова власт, а селяни съз зелени чорапи и един Огнянов ски селянин с прекалено много имоти,управляват без контролно и уволняват и назначават незаконно. Защото това е ... ченгесарскта държава.