Радев: Скопие ще покаже зрялост, когато преустанови дискриминацията на българите

Трябва открит диалог на всички нива, поиска президентът
22 юли 2021 19:55, Красимир Ангелов
42
Радев: Скопие ще покаже зрялост, когато преустанови дискриминацията на българите
Снимка: Президентство

Преустановяването на дискриминацията на българите в Република Северна Македония ще бъде знак за европейската зрялост на страната, заяви президентът Румен Радев, който се срещна с ръководството на партия Граждански демократичен съюз от югозападната ни съседка.
 
Покриването на Копенхагенските критерии е задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС от страна на РСМ и аз съм убеден, че само с общи усилия можем да го постигнем, заяви още държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

Президентът определи срещата като позитивна стъпка в развитието на отношенията между двете държави. По думите му, прекият диалог на всички нива за разрешаване на откритите въпроси между България и РСМ няма алтернатива в стремежа на югозападната ни съседка за постигане на пълноправно членство в ЕС.
 
Държавният глава оцени високо приноса на президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяване на двустранния диалог на най-високо равнище.

"Време е тези първи стъпки да стимулират и институциите, и политическите партии в РСМ, да се ангажират с реализирането на огромния потенциал в двустранните отношения, а не с трупането на нови проблеми" призова президентът.
 
Румен Радев подчерта, че именно България е най-заинтересована от ускоряване на европейска интеграция на Република Северна Македония и очаква възможно най-скоро реални резултати в изграждането на добросъседски отношения.

“Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те очакват институциите в България да се ангажират много по-активно с решаването на техните проблеми, очакват много по-активно и динамично партньорство между нашите страни“, заяви президентът.

Държавният глава отново изрази очакването на България за устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония, изоставяне на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите и в обществените медии в югозападната ни съседка.
 
Председателят на партията Петър Колев отбеляза, че хиляди граждани на РСМ, които са българи по произход, с нетърпение очакват деня, в който страната ще започне преговори с ЕС, но това няма как да се случи ако продължава процесът на дискриминация. Петър Колев изрази и очакването си обществото да работи срещу силно изразения говор на омраза не само към Република България, а и към хората, които са българи и живеят в Република Северна Македония.
 
От партията ще работят и търсят решения за по-бързото преминаване през този "бурен период" в двустранните отношения и РСМ да може да започне преговори с Европейския съюз. Петър Колев обяви, че освен с институциите в България, от партията ще поискат официални срещи и с президента и премиера на Република Северна Македония, на които да аргументират своите виждания как може да се разрешат спорните въпроси.
 
"Ние сме убедени, че гражданите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи, могат да бъдат една от многото възможности и мостове за надминаване на тези проблеми и възможност за по-скорошно и по-динамично европейско интегриране на Република Северна Македония", подчерта Петър Колев.

Той изрази и признателността си към българския държавен глава за последователната му позиция „най-добронамерено и искрено да чуе мнението и на българите, които живеят в Република Северна Македония“, за състоянието и перспективите пред двустранните отношения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Стига сме се занимавали с тия северно маймунски балкански изчади.я. Искат винаги да сме от страната на булката, е не става братле.
31
4
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Нашите политици да продажни и изпълняват волята на Путин. Стопирането на Северна Македония е от полза единствено на Русия и Сърбия. Не мога да се съглася,че нашият национален интерес е идентичен със сръбския или руският.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фуражкин, в качеството на какъв говориш? Ти си само Фигурант, съгласно Конституцията имаш само декоративна функция. Пък ти се взе много на сериозно, въпреки, че 5 години лееш празни приказки и траурно речи, и излагаш България при всяко излизане зад граница. Това е признак за едно тежко психично заболяване...
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отрекат югославския тоталитарен режим и неговите лъжи.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този с главните букви няма ли кой да го рапортува. Главни букви са забранени в коментарите, защото изразяват АГРЕСИЯ. Мисля, че май го баннаха в дира и вече не се появява там с главни букви, но пак се разпознава кой е. Явно ползва vpn. Провокатори и небългари в български сайтове не бива да се допускат. Дори съвсем формално, той нарушава правила за писане на коментари, които сам е приел.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32Кажи кой ги призна първи за държава, кой ? :)))) Ние просто искаме да си признаят какви са, немаме намерение да им присвояваме държавичката, капиш :))
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТИ НЕ СЕ ПРИСМИВАШ НА СЕВЕРНОМАКЕДОНЦИТЕ А НА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ,КОИТО ГИ НЯМА...ЧЕ КЪДЕ ВИДЯ АГРЕСИЯ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА...ВСЕ ПАК МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНИЯ ИМАТ ПРАВО ДА СЪЩЕСТВУВАТ...НЕ СЕВЕРНОМАКЕДОНЦИТЕ НА ЗАЕВ А МАКЕДОНЦИТЕ...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28Какво е това "македонци" в България ? :)) Има шопи, има добруджанци.... требва ли да си основат държавичка и те.... хахахахах :))
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОМО ИЛИНДЕН Е КРЕАТУРА НА ДС СЪЗДАДЕНА С ЦЕЛ ДА ПОКАЖЕ МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО ПИЯНИЦИ И МАРГИНАЛИ,КОЕТО ДЪЛБОКО НЕ Е ТАКА.ЗАТОВА И ЧЕРНОМОРСКИТЕ МАКЕДОНЦИ И ПЛОВДИВСКИТЕ МАКЕДОНЦИ СЕ ОТДРЪПНАХА ОТ ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ...АЗ ПОЗНАВАМ НЯКОЛКО ПЛОВДИВСКИ МАКЕДОНЦИ С ДОБРИ ПРОФЕСИИ-ПРЕПОДАВАТЕЛ В МЕСТЕН УНИВЕРСИТЕТ,ЛЕКАР И Т.Н. С НОРМАЛНИ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА...
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемам като лична обида твоята агресия! Тук си, за да драсзниш и провокираш хората. Работа в български сайтове нямаш! Ако северномакедонските страници не позволяват коментари, това си е твой проблем, но те съветвам да си намериш съмишленици на друго място, което е подходящо за теб! Не само не се присмивам на северномакедонци и гейове, НО И РАБОТЯ С ТЯХ! Нито един северномакедонец не говори с мен на друг език освен български. И никой от тях не отрича, че Самуил, Талев и Делчев са българи!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пак ли тоя с главнитНАПРОТИВ АЗ МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ КАКВИ СА БИЛИ И ДЯДО МИ И ПРАДЯДО МИ...ОЧЕВИДНО ТИ НЕ ЗНАЕШ.МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛАГРИЯ НЕ СА ОНЕЗИ ПИЯНИЦИ ОТ ОМО ИЛИНДЕН,КОЕТО Е ДОКАЗАНА КРЕАТУРА НА ДС С ЦЕЛ ДА ПОКАЖЕ МАКЕДОНЦИТЕ В ДОСТА НЕГАТИВНА СВЕТЛИНА...ДА МАКЕДОНЦИ ИМА И В СОФИЯ И ПЛОВДИВ И ВЪВ ВАРНА...ТЕ СА С РАЗЛИЧНИ ПРОФЕСИИ И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОЛИТИКА.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До are beВиж ся, сърбетата са им втълпявали че сме "лоши" "татари", както и че са "антички", нормално е да ни мразят :)) То затова се стигна до напрежение, нищо че ние първи ги признахме за държава, надявали сме се напразно, че ще бъдат "братя" :)
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До are beО АМА ТИ ТАКА ЛИ СИ МИСЛИШ,ЧЕ СТАВАТ РАБОТИТЕ В ПОЛИТИКА С ПРИСМЕХ...ПРИСМИВАШ СЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ,ПРИСМИВАШ СЕ НА ГЕЙОВЕТЕ И СТАВАШ МНОГО ЗНАЧИМ...БРЕЙ АМА ЧЕ ТАКТИКА.НЯМА КАК АЗ ДА ВЯРВАМ НА ХОРА,КОИТО ДО 1990 ГОДИНА БЯХА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЮГОКОМУНИСТИ И ИЗВЕДНЪЖ СТАНАХА ГОЛЕМИ БГ ПАТРИОТИ КАТО ЗАПОЧНАХА ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ СОФИЯ...ТАКИВА СА 99 % ОТ БЪЛГАРИТЕ В Р.МАКЕДОНИЯ...
19
0
 
3
 
! Отговори
Мира преди 2 години
А този пък кой В качеството на какъв се изказва?!
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И България както и Македония са две "забележителни" цииииигански държавици! :))))))))))
17
2
 
5
 
! Отговори
пак ли тоя с главнит преди 2 години
Ей, 20 години съм живял по оня край! И пак ли ти бе? Единственият "македонец" в България, ще го познаете по постовете му в дир и днес. Друг няма! Вечно виси тук и чака поредната захранка от Скопие, да почне да плюе. Знаеш ли жал ми е за дядо ти и прадядо ти, такъв урок щяха да ти дадат за това предателство към родината!
16
2
 
3
 
! Отговори
are be преди 2 години
14 пъти са били осъдени от едни и същи подставени лица, с вещото съдействие и спонсорство на една много добре позната антибългарска НПО и със спонсорство от Скопие. Айде да не ми излизаш с тези евтини трикове за измисляне на нови истини. Днес всеки може да осъди и бъде осъден, достатъчно е само да се присмееш на някой от друг континент или с друга сексуалност, и си готов! По-интересното ми е колко пъти България е осъдила Скопие за геноцида над българите там? ТОВА ТРЯБВА ДА Е ВЪПРОСЪТ!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До истината е, чеЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ НЕ СИ СРЕЩАЛ...ТИ КАКВО ОЧАКВАШ...ДА ПИШЕ НА ЧЕЛОТО МАКЕДОНЕЦ ИЛИ ДА НОСЯТ ТАБЕЛКА,НА КОЯТО ПИШЕ МАКЕДОНЕЦ...ТОВА,ЧЕ НЕ СИ ГИ СРЕЩАЛ НЕ ЗНАЧИ,ЧЕ ГИ НЯМА...
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14Боко се правеше на "спасителя" на Западните Балкани, ама само се правеше.... хахаха :) Макетата ако беха направили като Австрия, да си признаят корените и историята, немаше да имат проблем да влезат в ЕС, ама нали са сърби политиците им :)
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИМЕТО Е РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ!