64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен

Ставаме по-големи оптимисти за бъдещето
25 юли 2021 13:45, Александър Попов
767
64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен
Снимка: БГНЕС

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Общата оценка на служебния кабинет е положителна - 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят.

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България.

В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо.

Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.     

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ.

Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


767
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
547
0
 
2
 
! Отговори
Надарен преди 2 години
Всяка вечер съм зад Радев, сутрин се успивам
546
1
 
3
 
! Отговори
Надарен преди 2 години
Коментар 1 не сте изтрили, а моя надарен коментар го бяхте изтрили- това морално ли е???
545
0
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Абре, Калеко и Чебуршка..Вие да не сте под наркоза? -:)))) Как посмяхте да оплюете "любимеца" си бившето борче след 1989 г,и пожарникар през соца?
544
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ТОЙ КАТО СЛАВИ- С НАЙ ВИСОК РЕЙТИНГ- ДВАМА ГЕНИАЛНИ ПОЛИТИЦИ- ВОДИ НИ МУТРО ВОДИ НИ КЪМ СВЕТЛИ РУИНИ ВОДИ
543
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството на олигархията, което пробутва Слави... което няма никакви "виждания" как да прибере сарайските и мутромилиардите, но за сметка на това готви да разсипе от съкращения държавната администрация, за да не работи тя и да спести милиони ... е правителство за съхранение на модела кой - продължава да лъсва патеричата герберско-сарайска същност на тази Барековоподобна партия... Лошото е, че при предсрочни избори хората вече я разбраха и целия модел КОЙ ПРИКЛЮЧВА СЪС СП
542
5
 
17
 
! Отговори
Миризлив Гербер преди 2 години
Абе на Буци рейтинга вече никой не го огласява , не може да го хване статистиката , в рамките на социологическата грешка е +/- 1 % .
541
18
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Само слабоумниците са Тиквопоклоници - Древна Банкялийска поговорка
540
16
 
21
 
! Отговори
Мут Лабен преди 2 години
Освен чегъртането на ГЕРБ каква друга я свършиха хунтаджиите на фигуранта, че имат такава висока оценка?
539
12
 
14
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Тази статия докара на герберския троляк тука трайна мозъчна щета .Погледнете го какви глупости пише само .Мисля , че е на крачка от самоубиство .ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
538
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...64.3 с траина тенденция към 99 процента. Опа разместили сме статистиката на двете статии. Извиняваме се. и така. След тежък запои с метилов алкохол 64.3 процента, лицето РР има траина тенденция от 99 процента да остане с умствени увреждания.
537
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много комунист,бе.
536
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да !!!На избори с машини може и повече да ги докарате
535
5
 
29
 
! Отговори
моч преди 2 години
ДОЛУ ФИГУРАНТА И ХУНТАТА МУ БОЛШЕВИШКИ КОПОИ !!!!!
534
5
 
25
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Тези журналисти нямат мярка. Сега пък 64% от българите били зад Радев. Уж интелигентни хора, ама с много мръс*но подсъзнание.
533
8
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Поръчкова статия, писана от руските НПО-та, като "Национално Движение Русофили" и форум "България - Русия" и платена от Пасольството!!! Румен Грипенов Решетников се бори със зъби и нокти за втори мандат, че падне ли му имунитета, Гешев ще го разследва за национално предателство!!!
532
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според последни проучвания от представителна извадка Гешев има 82% подкрепа, а Радев се е сринал до едва 9%. Мисля че е пределно ясно, че хората са разбрали кой е истинският мафиот.
531
4
 
20
 
! Отговори
Анти ОФ преди 2 години
Поредния балон след като се спука ИТН ще е партия на Радев...ще се рАботи за президентска република...такива ми ти режисури...
530
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според соц агенция Алъш вериш Радев има 11 % подкрепа. Ха сега кой крив, кой прав.
529
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погаленият от Ердоган днес ще има ли брифинг?
528
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще спечели втория си мандат на първи тур.Ясно е.