Мигрантският натиск по границата се засилвал, не се взимали мерки

Христо Гаджев: Има четирикратно увеличение на мигрантите в центровете в Любимец и Харманли
Обновена: 28 юли 2021 09:26 | 28 юли 2021 09:10, Елка Василева
139
Мигрантският натиск по границата се засилвал, не се взимали мерки
Снимка: архив, БГНЕС

От края на юни и началото на юли мигрантският натиск по границата се засилва. Вълната е започнала и никой не се опитва да я контролира в МВР. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев пред БНР.

„Очевидно границата не се пази както трябва и не се влага ресурс за по-активна охрана на границата“, коментира Гаджев и предположи, че може би рокадите в МВР са довели „до едно безвремие в МВР“.

Той посочи, че „фиксацията на г-н Рашков по време на кампанията в една политическа партия“ го е лишила от възможността да извършва друга работа.

ГЕРБ иска изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков по темите за бежанците и подслушванията.

Целта на първото изслушване е да се види какво е състоянието на охраната на границата, поясни Христо Гаджев.

„Това, което имаме като информация, е че проблемът е сериозен и не се вземат достатъчно мерки,“ посочи той.

Гаджев даде примери с мигрантските центрове в Любимец и Харманли и уточни, че има четирикратно увеличение на броя на мигрантите там.

„Това са хора, които са влезли незаконно през границата“, посочи Гаджев.

Христо Гаджев съобщи още, че ще бъдат заведени граждански искове за правата на граждани, които са били обект на полицейска репресия по време на предизборната кампания.

Вълнуваме се от охраната на българската граница, от засилен мигрантски натиск, заяви от своя страна Александър Иванов, депутат от ГЕРБ-СДС, пред БНТ.

Депутати от коалицията са посетили Харманли и Любимец по сигнали на граждани. Получили са и снимки на групи млади мъже, които се разхождат из Харманли, където има център от отворен тип за настаняване.

"Отидохме и се убедихме, че са бежанци", каза Иванов.

По думите му жителите на града се притесняват, че тези бежанци не се прибират в установеното време в центъра и до късно през нощта седят по паркове и градинки. Ръководството на центъра не е задължено да упражнява контрол за прибирането им, "те не са пъдари", поясни Александър Иванов. Затова и са отправили питане към служебния вътрешен министър Бойко Рашков за миграционния натиск и контрола, който той упражнява.

В Любимец, където центърът е от затворен тип, капацитетът е за 600 души, за последните две седмици са станали 500 настанените. 400 души са заловени в страната и са били транспортирани в лагера в Любимец, подчерта Иванов.

"Този мигрантски натиск се е засилил през последния месец, явно се възобновява балканският път, който едно забравено понятие в България и в Европа", каза Александър Иванов.

Той посочи, че охраната по границата е причина, за да заговори отново за мигрантски натиск и възобновяване на балканския път. Преди физическата охрана на границата, оградата, съоръженията са предпазвали от натиск на мигранти, допълни още той.

Иванов защити построяването на оградата, като посочи, че до преди 2 месеца тя е вършила работа, щом не се е чувало за мигранти.

За да се потвърдят данните от проверките на депутатите, от ГЕРБ - СДС са поканили Бойко Рашков в петък в Народното събрание за изслушване, за да отговори какво е нивото на миграционен натиск по българската граница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Обективен: за Борисов не съм съгласен. Останалите ти предложения са актуални обаче! Борисов това правеше, но Рашката се е фиксирал в Борисов и нищо друго не види, сляп, глух и ням за всичко освен Борисов!
117
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Анонимен: Само дето Борисов никога не е вършел работа от омраза и злоба. Това са Радевските похвати, но ИТН с изчегъртването и всички останали мижави партии в парламента!!!
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Борисов за това се е договарял с Ердоган - да му помага в саботирането на Държавата...
115
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Мигрантския натиск откъм Факултето, Христо Ботев, Столипиново, Максуда, Шекер маала е дирижиран лично от тиквата.
114
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
В случая тиквата не е виновна. Виновна е, че служи на ЕС, но новите са с пъти по-продажни и от него.
113
3
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
аз така и не разбрах за какво борисов ходи при султана една седмица предиизборите ами кажете за пачките и златото в чекмеджето тези въпроси ще висятвъв въздуха до безкраиност
112
2
 
4
 
! Отговори
великан преди 2 години
Бойко от тиква се превърна и в таралеж. Чака голи *** да го мачкат.
111
3
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Този натиск е организиран антибългарски акт от престъпникът Боко Тиквата и мръсната му банда. Пуснати на свободен режим неваксинирани азиатци се разхождат из българските селища. Но е необходимо е да се включи и армията, колкото я имаме и да се организира обществен контрол върху охраната на границата. Да се направят дипломатически постъпки пред турското правителство. Да се сезира ЕС. Да се иска помощ от НАТО и САЩ.
110
1
 
2
 
! Отговори
Шерлокски преди 2 години
До 116 Мда По страхливата ти и лакейска позиция в тази конкретна ситуация веднага стигам до заключението, че си гласоподавател на герп.
109
3
 
2
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Когато имаш президент и представители на вече управляващите партии, които денонощно плюят за лични политически изгоди по изперкал диктатор на съседна страна, който с едино движение на пръста насова стотици хиляди мигранти към която граница си иска, си стига до тук!Боко му се мазнеше, но знаеше защо - мигрантския поток през БГ беше минимален!Сега като сте толкова патриоти - отивайте да помагате на Гранична Полиция!!!!
108
2
 
4
 
! Отговори
намере си работа преди 2 години
Само като видях зад гърба на тоя да пише герб и ми стана ясно какъв бълвоч ще прочета. Момченца, като този, е време да си намерят истинска работа.
107
1
 
3
 
! Отговори
Е, да преди 2 години
Бойко вече го няма, че да се вземат мерки за мигрантите.
106
2
 
3
 
! Отговори
Бренд преди 2 години
Още един с ентелигентна визия.Запазена марка на герб!
105
0
 
12
 
! Отговори
Викайте Динко преди 2 години
и кой каквото си хване, за него си е :)Това е шега разбира се, но като българи, наш дълг е да защитим тази хилядолетна държава, която са ни оставили Аспарух, Паисий, Ботев и Левски и за която са умрели толкова много достойни българи. Аз още малко съм в Германия, но ще си дойда и ще работя за родината!
104
0
 
12
 
! Отговори
FACE преди 2 години
Абе, ***, къде ви е оградата за която изхарчихте милиони бе?
103
3
 
21
 
! Отговори
Свилен преди 2 години
Нали преди изборите лидера ти ходи при Ердоган . Продажници на България . И с дявола ще се съюзите само да сте на власт за да грабите .
102
2
 
15
 
! Отговори
Слочаенос? преди 2 години
Това ако не е работа на Буци, те па на! Тоя май вярно трябва да го вкарат в затвора.
101
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов лично отиде да поиска от Ердоган да пусне към България емигранти. Целта е да прави мръсно на сегашното правителство. Сега неговите копои от Герб нарочно вдигат глас до Бога. Този човек е нацционален предател.
100
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната смешна мутра на Бойко. Те и мутри не са. Някакви охранителчета е събрал и си мисли, че плаши гаргите. Бойко, ако не вземе мерки да се лекува, ще изперка яко!!!!!!!
99
2
 
14
 
! Отговори
Червен Вятър преди 2 години
Бойко Борисов нали е голям анти-комунист? Хубаво, ама в задачката се пита ЗАЩО не е отнесъл въпроса с убийството на дядо си към "червения сатрап" Тодор Живков, когато му е бил шофьор...