Проф. Попов: Основният приоритет е борба с овладяната държава

Гласовете на ИТН са малко, за да поддържат трайно правителство
28 юли 2021 19:54, Анисия Иванова
30
Проф. Попов: Основният приоритет е борба с овладяната държава
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическата ситуация, в която се намираме в момента, е уникална, защото за първи път от последните 25 години партиите, които са замесени във формирането на управлението, носят толкова голяма отговорност за бъдещето на държавата. Причината за тази ситуация е неопределеността, която бе произведена от самите избиратели на парламентарните избори. Това, което партиите в момента се опитват да направят, е всички разговори, които водят и всички решения, които вземат, да се направят максимално публично и пред очите на хората. Това включва и очевидното изолиране на партия ГЕРБ от преговорите за управление, както и до известна степен ДПС. Мнението е на Стефан Попов, професор по философия и социални науки в НБУ, представено в ефира на предаването в “В развитие” по Bloomberg TV Bulgariaс водещ Делян Петришки.

Според проф. Попов такава ситуация е имало и друг път - след управлението на НДСВ (2001-2005), но тогава тя е решавана задкулисн и лична отговорност не е била носена. Той е на мнение, че евентуалното присъствие на ДПС със сигурност означава договорки, което е и причината партията също да бъде изолирана.

"По време на управлението на Тройната коалиция всъщност зад Министерски съвет стоеше Съвета на тройната коалиция. Това е скриване от публиката на онова, което се решава, а то не се решава нито публично от Министерски съвет, нито от Народното събрание”, напомни гостът.

Проф. Попов смята, че в момента българско общество се изправя пред много сериозно изпитание и то по отношение на способността му да трансформира политическото представителство, което е база на политическата общност. Той добавя, че за разлика от предишното управление на ГЕРБ, в момента публичността е "издърпана" пред телевизорите и пред медиите, което провокира огромен зрителски интерес към случващото се в парламента.

“Реконструкцията на политическото представителство става много открито и много отговорно, но това сякаш не се разбира от публиката.”  

Стефан Попов смята, че партия "Има такъв народ" много ясно си дават сметка, че техните гласове са много малко, за да могат да поддържат трайно едно правителство. Гостът сподели в ефира на “В развитие”, че предложението на БСП да се подпише писмено споразумение, което да бъде подписано и лично от Слави Трифонов, е много добра идея. Чрез това писмено споразумение партиите, които дават подкрепа, могат да търсят отговорност от управлението на ИТН и в Народното събрание и чрез различните медии. Но важното е всичко това да се случи публично и пред очите на хората, отново подчерта гостът. В такова споразумение трябва да има определени приоритети, но проф. Попов подчертава, че е изключително важно да има и график, за да се следи какво и кога трябва да бъде свършено.

"Сегашният парламент е изправен пред огромен риск да бъде разформирован след година-година и половина и поради тази причина трябва да се разпише всичко, което трябва да се свърши и то да се върши пред очите на хората.”

Проф. Попов добави, че към момента тонът, действията и приоритетите, който редовно правителство ще вземе, са зададени от служебното правителство, което се радва на голямо обществено доверие. По негово мнение би било добро решение действията и приоритетите на служебното правителство да бъдат припознати от редовното и някои от министрите от служебното правителство да бъдат поканени като редовни министри. Дали ще се съгласят е друг въпрос, но е важно тази покана да бъде отправено, за да може одобрението за назначения от президента кабинет да се прехвърли към легитимно избраното управление.

Според проф. Попов приоритетите в момента са на две нива, като на първото ниво са теми като здравеопазване, икономика и образование, които са изключително належащи, но над тях седи една арка от “суперприоритети”, които могат да бъдат синтезирани като “борба с овладяната държава”. Към тях се включва и съдебната реформа, касаеща прокуратурата.

"За първи път темата за съдебна реформа и изкарването на прокуратурата от съдебната система е повдигната от министъра на правосъдието на БСП през 1996 г. Оттогава само го повтаряме на конференции.”

Другото направление на суперприоритетите е премахването и преструктурирането на антикорупционните институции като специализирания съд и прикачената към него специализирана прокуратура. Проф. Стефан Попов смята, че КПКОНПИ също е излишна структура, а ДАНС има нужда да бъде преструктуриран.

Закъснялата ваксинация, преизчисляването на пенсиите, съдбата на ББР са други теми, които изискват внимание.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борба с овладяването на държавата чрез обладаване на населението.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-важното е гербавите престъпници да бъдат арестувани и съдени абсолютно безжалостно! Нужни са тежки ефективни присъди и конфискация на имуществото им, както и на техните роднини!
19
2
 
3
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
За съжаление,ИмаТакъв Народ!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България от 89 година дпря да си отстоява интересите и затри всичко вкл здравеопазване и образование срещу пари течащи по чекмеджета и не визирам само последните чекмеджета защото не са показвали тези отначалото на 89 година
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основният приоритет е хората да имат по-добри доходи, а това не може да стане без премахването на модела Бойко Борисов. Всичко, което е по-добро за България минава през премахването на този порочен модел.
16
3
 
9
 
! Отговори
izh преди 2 години
Тайфи от , както се изразяват изборните комуноортаци, АчКъопеци, Плъзнали да формират нови т.е. стари обществени нагласи по методиката систематизирана от др. Гъобелс относно многократното повторение на лъжата и как тя почва да прилича на истина
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато нямаме възможност да получаваме истинската информация за каквото ни е нужно или интересно, докато има фалшиви новини... свобода няма да има.Сега ни гласят езна зверска инфлация и са си подготвили куфарите да поизбягат.И хора са подготвили да мотаят работата, ако стане напечено... Така ми се дава...
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое му е откритото на закритите преговори между партиите. От ИТН се мотаят с избирането на Премиер. Явно чакат някой друг да им го посочи. Създава се впечатление, че тези преговори са напразни. Кабинетът се реди другаде и ще бъде СПУСНАТ не само за нас ОТНЯКЪДЕ, но и за всички партии, преговарящи и неприговарящи. Слави ще върне ИЗХВЪРЛЕНИТЕ от политиката от хората на България политици като тези от БСП, хората на Костов , царя и НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО *** Радев
13
3
 
13
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Господин професор знаем че НБУ се командва от бившия шеф на 6отдел Димитър Иванов! Така че връзката с ДПС я има и няма смисъл прокуратурата да е извън съдебната власт в интерс на една партия както искат комунистите! И какво промяната ще правят Мая Галева, Дончева , Капон , Бабикян, Бойкикиев , Гном , Хаджигенов и сие ! Та всички те са на хранилка при Божков!
12
3
 
16
 
! Отговори
а, не! преди 2 години
Кой ще се бори с "овладяната държава"? Мая Галева, Капон келепира, гнома на живков, бойкикев на маджо, дебелия на ДС, Дончева на мутрите, слави рептила, хората на черепа, нинова и доган? Големи борци, все с чист морал, нови и не участвали в политическа и измами... Тоя чува ли се какво говори? Или е заслепен от парите, които е взел, или наистина си вярва на лъжите???Ако си вярва, това вече е диагноза. Приятелю, психичните проблеми понякога се лекуват, опитай! И, спри да лъжеш по медиите!!!
11
7
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Борба с Тиквата значи
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде ги намират такимва червени професорчета? Изпосталяха покрай ГЕРБ и сега гладни са готови да плюят и да приказват небивалици. Изпълзяха червените змии от канализацията и пак искат да налазят и да смучат.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мислех че основният приоритет е хората да имат по добри доходи, но за ИТН явно това не е важно. Важно е да водят война с избирателите на Герб 850 хиляди българи впрочем и навярно с техните семейства, с децата им? За съжаление има такава държава, казва се България
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не троловете на ГЕРБ не плюят Радев. Самият Радев плюе себе си. С поведенето си, с приказките си с предателствата си. От тези 2 милиона и 200 000 гласували за Радев поне 500 000 бяха гербери. Той им се изплю в лицето и ги нарече мутри. И не се спря да плюе и да разделя народа. На такъв преател, който на последните избори осигури 5% от вота на ДПС. Трябва да му се забрани да се занимава с политика. Есента ще види кон боб яде ли.
7
2
 
14
 
! Отговори
ПРЕДЕЛНО ЯСНО преди 2 години
Това профеорче Попов явно е възпитаник на АОНСО- всички завършили това червено учебно заведение автоматично стават професори. От този дрОгар няма какво да научим. Аре чупката!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква лична отговорност ще търсите от един неизлечимо болен човек (поне за съвременната медицина). Когато човек е в болнични не носи отговорност, ако колегата му предизвика пожар, нали?В същност, Слави Трифонов беше честен към избирателите и не се кандидатира за депутат. Може пък да се изработят специфични моноклонални антитела и за заболяването на Слави - той е богат човек и може да си го позволи. Иначе за какво са му парите? За да реализира текстовете на простошките си песни в живота ли?
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън Дрън,Преструктурирането е фасада зад която искат да се скрият тези които са клиенти и на специализираната прокуратура и на комисията по незаконно придобити средства.Която и да е държава, трябва да държи контрола над такива играчи. Сега просто се създава пространство в което да си играят игрите Ще последва реакция, щото живота ще се влоши. Следващите ще върнат част от реда, но за периода определени, ще направят големи пари. Това е цялостната игра на незаконниците.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега държавата ще се овладява от едни дето ги знаем какво могат. 3 фалита на България от 1944 г. до 1992 г., Видеонва зима и криза, долара стана 3000 лв. за 1 долар. Глад и мизерия. Инфлацията и безработицата вече скочиха.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, ще изолираме ГЕРБ. А всички останали протестърски партии, които са метастази на една единствена партия БКП ще ги оставим да ни "водят" както те си знаят. А какво си знаят вече сме го преживели. Преживели сме купонте на Луканов и изпразването на българската хазна от 1 милиард и 800 000 долара, които отидоха в куфарчетата. Преживели сме 5000% инфлация при Жан, преживели сме безработицата и плоския данък при Станишев. Но въпреки това тези отрочета на БКП като изправи се , ДБ, ДПС са добри???
2
2
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Дано е така... Много ще съм доволен... Чорапът затова ли дава зор за редовен кабинет?