Стефан Янев: Установихме системно несъбиране на данъчни постъпления

Заварихме притеснителна картина във финансите
29 юли 2021 11:35, Александър Попов
41
Стефан Янев: Установихме системно несъбиране на данъчни постъпления
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи, разходи и необходимост от актуализация на държавния бюджет. Картината, която е заварил през май месец, беше меко казано притеснителна. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Министър-председателят даде информация пред депутатите относно завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата.

„Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата, било чрез измами, било чрез избягване на плащания“, посочи Стефан Янев.

„В първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е била изразходвана в първите 4 месеци на годината“, допълни още той, давайки пример с мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите на пенсионерите.

Още по темата
Така парите, заложени в бюджета за цялата година, са били изразходвани през април и края на май, обясни служебният премиер.

Поради това, че преходното правителство не е направи актуализация на бюджета, към момента на встъпването в длъжност възможностите на служебния кабинет за допълнителни разходи са били почти изчерпани. Кабинетът вече е подготвил законопроекти за актуализации на бюджетите – на държавата, на НЗОК и на ДОО, които вече бяха одобрени от Съвета за тристранно сътрудничество, а МС ще ги разгледа на следобедно извънредно заседание, така че бъдат внесе в парламента в най-скоро време.

Стефан Янев отчете, че правителството се е натъкнало на силна концентрация на фирми, получили публични средства от плащания по обществени поръчки и различни програми. Така за 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лв., от които 3,4 млрд. лв. са получили само 7 фирми. За първите 4 месеца на тази година, когато все още действаше кабинета „Борисов 3“, само 3 фирми са получили 1, 3 млрд. лв. публичен ресурс.

„Има проверка на фирмите и всички техни подизпълнители, за да се засили публичния контрол“, каза още Стефан Янев. Той припомни, че голям държавен ресурс е разходен и за т. нар. „Инхаус“ поръчки, като рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура“./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжливи, лъжливи генерали!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ли разбрахте, че плащането на данъците беше отложено! Лъжете, но ние знаем, че беше така!!!
30
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Каква изненада, зелените чорапи "разбират" от финанси. Голям смях!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък финансовото юпи вади 2 млрд, натрупани в бюджета, за да ги раздава предизборно на ***. А като се сетя каква беше събираемостта при тройната коалиция и как един лев не влезе в държавата, лошо ми става. Лицемерната к0мунистическа свола4 групово на въжето.
28
0
 
2
 
! Отговори
Тръмпи преди 2 години
Чета отдолу и се чудя... Събрали се били 2 милиарда и било достатъчно ...., а още 2 пак милиарда, не били събрани ... пък и не било нужно..... нали си имаме 2.... Значи, на едни да им скубят перушината с данъци, а другите да не си ги плащат а да си пазаруват яхти и острови ..... Нещо не ми се връзва ...
27
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
*** данъци не е плащал цял живот на чорба каша и топъл хляб :))
26
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Както рече преди години един приятел "Не сме ли във властта, първо на нас няма да има" Ето затова ДПС са против служебните министри. Останалото са лафмоабети за селската кръчма.
25
8
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Никога не трябва да се издигат мазни зелени чорапи на ръководни длъжности. Надявам се българският народ да си вземе поука и никога вече да не издига същества с деформирани от фуражката мозъци на важни държавни постове!
24
11
 
5
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Каскета къде беше бе !?!?!? От него да се почва ако сте решили да правите почистване на държавата !!! Ей разберете че ви гледам внимателно - ще ви изчегъртаме всичките до един . Вашата демагогия и лъжене и грабене няма край - само си сменяте клекалата както в тоалетните !!! Нещата отиват към винкела - ще видите и конституция и изчегъртване и т.н.!!!
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая стойка е, ЧЕКАЙ ДА ПРЪДНА.
22
7
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
И как точно го установи бре янеФ, на листчето ли ти го написаха ... той и рашкоФ черпи информацията си от някакви мистериозни листчета, които преди това са били унищожени ... май е време с радеФ да разтуряте седянката и да си сричате листчетата в някой кръжок по литературно творчество ... !!!
21
3
 
20
 
! Отговори
ОХХХ преди 2 години
УСТАНОВИЛИ за цялата държава финансите, че не били наред при предните, нищо, че имало бол пара да се дигнат пенсиите ОТ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО октомври, АМА ВИДИТЕ ЛИ проверката за СПЕЦОВ още не е готова??? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА.....ДА ДА....промЕната идва, вЕрвайте ми!
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на Спецов задълженията от Един милион лева що не ги установихте?
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво,а Лукойл са на загуба,май няма данъци оттам?
18
5
 
19
 
! Отговори
абе преди 2 години
стеФчо , янеФ , а установи ли дали системно те подслушват ?
17
13
 
28
 
! Отговори
Майора преди 2 години
И ти Янев както и командира со Радев повтаряш едно и също-че няма пари в бюджета и не се събират! Тогава откъде се намериха пари за пенсионерите и 1 млд от магистралите? Да не говорим че шефа на НАП Спецов дължи 1,5млн лв на хазната!
16
7
 
30
 
! Отговори
asd преди 2 години
Какви измами, бе! На Спецов измамите кога ще приключи проверката? елементарна е, има нотариален документ. А тука обвинявате 2 месеца без доказателства, без проверки. 3 месеца "Костинбродски" номера. Преврат правите!
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ся кво? събрахте ли ги?
14
3
 
28
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя за ДДС на Спецов ли говори, че не е било събрано. А сега събрали го Янев?
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да си съберат задълженията от Спецов. Какъв им е проблемът?